lauantai 9. maaliskuuta 2019

Suolaisen makea Mutakakku

Naistenpäivän kunniaksi esikoinen leipoi suolaisen maken Mutakakun, jossa on pehmeä ja tahmea sisus. Päälleen kakku sai suklaakuorrutteen, joka koristeltiin minivaahtokarkeilla, suolapähkinöillä, pakastevadelmien muruilla ja kinuskikastikkeella. Klassikkoherkun ohje löytyi Leivotaan lehdestä 1/2019.






🌸

Nauti jokaisesta päivästä, hetkestä,
ilosta elämasi retkestä.
Tuot elämän lämoöä maailmaan,
sitä kaikkea paljon tarvitaan.

🌸

                                     










SUOLAISEN MAKEA MUTAKAKKU
10-12 palaa

POHJA
200 g voita
4 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
2 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
4 munaa
KUORRUTE
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
50 g tummaa suklaata
KORISTELU
1 dl suolapähkinöitä
1 1/2 dl minivaahtokarkkeja
4 pakastevadelmaa muruina
kinuskikastiketta

Laita leivinpaperi 26 cm irtopohjavuoan pohjalle. Sulata voi sokerin kanssa kattilassa. Lisää suklaa joukkoon ja sekoita kunnes seoa on tasaista. Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen ja lisää seos kattilaan voi-suklaaseokseen. Riko kananmunat yksitellen taikinaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan. Paista 150 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Keskusta saa jäädä valuvaksi. Anna jäähtyä vuoassa. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä vielä vähintään tunti mielellään yön yli.

Valmista kuorrute. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa. Sekoita joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele kakku suolapähkinöillä, vaahtokarkeilla ja pakastevadelmien muruilla. Valuta pinnalle vielä kinuskikastiketta.



lauantai 16. helmikuuta 2019

Uunifetapasta

Pitihän sitä minunkin testata, nimittäin #uunifetapastaa, kun se tuntuu olevan somen trendiherkku tällä hetkellä. Ja loistavan makuistahan siitä tulikin. Uunifetaan tarvitaan kokonainen feta-pala, kirsikkatomaatteja, puolikas chili ja oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria - helppoa, nopeaa ja niin täydellistä arkiruokaa. Alkuperäinen resepti löytyy Liemessä-blogista.










UUNIFETAPASTA
2 annosta

250 g hyvää pastaa
200 g pala fetajuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2 punainen chilipalko
2 rasia kirsikkatomaatteja
pippuria
ripaus suolaa
TARJOILUUN
basilikaa

Lorauta uunivuoan pohjalle tilkka oliiviöljyä. Laita kokonainen feta vuokaan. Viipaloi chili ja laita fetan päälle. Lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä. Laita kirsikkatomaatit vuokaan ja pyöräytä oliiviöljyssä. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele ripauksella suolaa.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja grillivastukselle. Nosta vuoka uunin ylätasoon ja paista vielä noin 10 minuuttia. VINKKI!Tarkkailepaahtumista. Paistoaika riippuu uunista. 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät oksallisia kirsikkatomaatteja, poista oksat ja kannat. Riko uunifetaa hieman ja sekoita koko uunivuoallinen pastan joukkoon. Tarjoile basilikan kera.


sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Gluteeniton ja maidoton Runeberginkakku

Leivo herkulliset Runegergin tortut nyt kahvikakuksi. Vaihda vehnäjauhot ja korppujauho gluteenittomaksi sekä rasva maidottomaksi saat silloin monelle herkkusuulle tarjottavaa kahvipöytään. Idean Runeberginkakusta sain Kinuskikissan sivustolta.





HYVÄÄ 
J.L.RUNEBERGINPÄIVÄÄ 
5.2.2019







RUNEBERGINKAKKU
12-15 annosta /maidoton ja gluteeniton


TAIKINA
225 g maidotonta rasvaa esim.sininen Keiju-margariini
2 1/4 dl sokeria
3 kananmunaa
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 1/4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 1/4 dl gluteenittomia korppujauhoja
3 tl piparkakkukkumaustetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
PINNALLE
250 g vadelmahilloa
KORISTELU
140 g tomusokeria
1/4 dl valkuaista
tuoreita vadelmia


Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet hyvin sekoittaen taikinaan. Voitele kuivakakkuvuoka (tilavuus noin 1,6 l) ja kuorruta korppujauholla tai mantelijauheella. Lusikoi kakkutaikina vuokaan ja paista 185 asteisessa uunissa alimmaisella tasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, Kuorruta vadelmahillolla. Yhdistä tomusokeri ja valkuainen. Laita pieneen pakastinpussiin ja leikkaa kulma auki. Pursota kuorrutetta kakun päälle ja koristele tuoreilla vadelmilla.



lauantai 2. helmikuuta 2019

Broilerijauhelihakeitto

Pakkaspäivät houkuttelevat ulkoilemaan ja mikäs maistuukaan ulkoilun jälkeen paremmin kuin kuuma ja höyryävä keitto. 









Tämä helppo ja maukas jauhelihakeitto valmistetaan broilerinjauhelihasta ja tuorejuustosta. Keitto maistui meillä koko perheelle.







BROILERIJAUHELIHAKEITTO
6 annosta

12 dl vettä
800 g perunoita
2 porkkanaa
300 g yhteensä
pala lanttua, pala selleria ja pala palsternakkaa
2 kanaliemikuutiota
1 pkt (a'400 g) Broilerin jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rs (200 g) aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa
1 dl persilijaa
ripaus mustapippuria



Kuumenna vesi kattilassa. Pese, kuori ja paloittele perunat. Kuutioi keittojuurekset pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki juurekset kiehuvaan veteen sekä kanaliemikuutiot. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit kuullottumaan ja mausta suolalla 1 tl. Lisää jauhelihaseos sekä tuorejuusto keittoon ja kuumenna. Ripottele pinnalle persiljaa ja mausta halutessasi mustapippurilla.



maanantai 21. tammikuuta 2019

Baileys kakku

Baileyskakku on yksi lemppari hyydykekakuistani ja olenkin sen ohjeen julkaisut jo kolmisen vuotta sitten. Tämä versio on puolitettu vanhasta ohjeesta. Kakun pohja on dominokekseistä ja täytteessä on kermaa ja maustamatontatuorejuustoa sekä tietysti Baileys-likööriä. Päällinen sai kaakaokiilteen ja koristeeksi lisäsin mustikoita, karhunvatukoita ja Toffifee-makeisia sekä muutaman kuusenoksan. Baileys kakulla herkuteltiin viikonloppuna synttäreideni kunniaksi.










BAILEYS KAKKU
6-8 annosta

POHJA
100 g Domino keksejä
25 g voita
TÄYTE
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1 prk (a' 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 valkuainen
1/2 dl Baileys kermaliköötiä
KIILLE
2 liivatelehteä
2 dl kevytmaitoa
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/4 dl sokeria
KORISTEEKSI
tuoreita mustikoita, karhunvatukoita ja
Toffifee-makeisia



Vuoraa 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Käytä reunakalvoa niin kakku saa kauniin reunan. Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimella. Sulata voi mikrossa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon tuorejuustojuusto. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Kaada vuokaan ja tasoita pinta. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja reunakalvot, siirrä kakku tarjoilualustalle. Koristele Kakku. VINKKI! Lisää Toffifee hetkeä ennen tarjoilua koska ne "sulavat" ja jättävät ikävän näköisen valuman kakun pinnalle.


lauantai 12. tammikuuta 2019

Mangoshotti

Mangoshotti sisältää pakastettua mangokuutioita, appelsiinimehua, raastettua tuoretta inkivääriä ja kurkumaa. Ihanan raikas ja keltainen juoma sopii aamupalalle herättelemään ruokahalua. Ohje on uusimmasta @kruoka lehdestä.







MANGOSHOTTI
2 annosta

noin 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
noin 2 cm:n pala tuoretta kurkumaa
2 appelsiinin mehu tai 2 dll appelsiinimehua
100 g pakastettuaja mangokuutioita


Kuori ja hienonna inkivääri sekä kurkuma. Purista appelsiinien mehu. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi. Annoksesta tulee noin 2,5 dl. Tarjoa pieninä shotteina esimerkiksi snapsilaseista tai nauti smoothien tapaan.





sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Lohimousse

Lohimousse on herkullinen lisuke niin kalapöytään kuin alkupalaksi. Se sopii erityisesti saaristolaisleivän, ruislastujen, palttoonappien tai uuniperunan täytteeksi. Meillä sillä herkuteltiin viimeksi joulupöydässä.










LOHIMOUSSE
12 annosta

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk (a' 200 g) ranskankermaa
1 prk (a'120 g) smetanaa
1 pieni punasipuli
150 g kylmäsavulohta viipaleina
150 g graavilohta viipaleina
1 tl sitruunan kuorta
1-2 rkl sitruunanmehua
1 dl tilliä hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa


Vaahdota tuorejuustoa, ranskankermaa ja smetanaa hetki kulhossa sähkövatkaimella. Hienonna kuorittu punasipuli. Kuutioi kylmäsavu- ja graavilohi. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita lohimoussen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai ruislastujen päällä.



sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kooste vuodesta 2018

Vuosi 2018 lähenee loppuaan ja on aika tullut muistella kulunutta vuotta. Blogi-vuoteen on mahtunut jälleen kerran uusia ihania reseptikokeiluja, leipomista ja kokkailuja, paljon herkuttelua, juhlia ja uuden opettelemista. Juhlittu on mm. blogin 5 v-synttärit, äidin 70 v.juhlat, esikoisen 18 v- juhlat ja kuopuksen peruskoulun päättyminen. Innostuin myös testailemaan vegaanista leivontaa ja raaka-kakkuleivontaa. Ja saimpa alkuvuodesta yhden leivontakuvani ´Vaalea kanelimutakakun` Leivotaan-lehteen lukijakuvaksi.




Isoin muutos blogin pidossa tänä vuonna on ollut kännykän vaihtuminen järkkäriin. Sen myötä olen opetellut käyttämään kameraa ja käynyt valokuvauskurssin sekä harjoitellut, harjoitellut ja harjoitellut valokuvausta. Olen myös itseopetellut stailaamaan kuvia. Kuvien ottaminen on ollut suunnitelmallisempaa ja reseptien testaaminen jo hiukan totisempaa työtä, onneksi ei kuitenkaan vielä liikaa, sillä suurin osa tekemistäni blogipäivityksien leivonta- ja ruokakokeiluista ovat ihan meidän perheen arkea. Blogini idea on edelleen hyväksi havaittujen reseptien kirjaaminen ylös tähän somekeittokirjaani. 

Ruokakuvien jakaminen Instagramissa on varmasti lisännyt blogini näkyvyyttä, koska sivujen katselut ovat lisääntyneet huimasti muutamasta sadasta pariin tuhanteen kävijään kuukaudessa. Myös IGn 1000 seuraajan raja on mennyt rikki loppusyksystä, josta olenkin hyvin onnellinen ja otettu. Kiitos siitä kaikille seuraajille 💗




Tässä tämän vuoden yhdeksän katsotuinta kuvaa instagramissa
#mybestnine #bestnine2018
Ja kuten kuvista näkyy hyvin kakkuvoittoinen on kuvasarja. 




 Tämän vuoden etsityin resepti on ollut Uunimunkit, jota on myös etsitty kaikista eniten blogini respteistä, peräti 4436 kertaa tähän menessä. Idean näihin herkullisiin ja pehmeisiin Uunimunkkien tekoon sain, kun näin Uunimunkkien reseptin Maku-sivustolla. Nämä Uunimunkit ovat kyllä maailman helpoimmat munkit jotka saa paistettua ilman upporasvaa ja jotka maistuivat taivalliselta. Suosittelen testaamaan 😊





Mutta sitten jo perinteeksi tulleeseen joka kuukauden katsotuimman reseptin ääreen. Edellisten vuosien kuvakoosteita voit käydä katsomassa täältä 20172016 ja 2015.

Tänä vuonna tammikuussa esikoinen tuli täysi-ikäiseksi ja juhlissa tarjottiin Kolmen suklaan-kakun lisäksi parasta ikinä tekemääni Vadelma-raakakakkua. Helmikuussa leivoin suolaisia Feta-paprika-aamiaismuffineita jotka maistuvat  aamupalan lisäksi myös välipalalla. Maaliskuussa tuli leivottua monta hyydytettyäkakkua, joista suosituin oli Mansikka-valkosuklaa-rahkakakku. Kakku on kauniin vaalenapunainen ja valkoinen, jota voi koristelulla muuttaa mielensä mukaisesti. Ohje on yksi suosituimmista ohjeistani. Huhtikuussa vietettin Pääsiäistä ja tämä Vanilja-valkosuklaa-juustokakku saikin koristeeksi suklaapupun ja pääsiäismakeisia.




Toukokuussa Vapun kunniaksi leivoin ihania ja suussasulavia Uunimunkkeja ja kesäkuussa tein muutaman tilauskakun kevään valmitujaisjuhliin mm. Mansikkakakkua ja Pätkisjuustokakkua. Heinäkuussa maistuivat mansikat ja mikä maistuisikaan mansikoiden kanssa paremmin kuin Mutakakku, eikä mikä tahansa mutakakku vaan vegaaninen. Tämän herkullisen Mutakakun kananmunat korvasin kaakaokaurajuomalla ja voin maidottomalla rasvalla. Elokuu oli taas mustikkakuu ja niimpä leipaisin täydellisiä Mustikka-juustokakkumuffineita. Tässä ohjeessa kaksi lempiherkkua, juustokakku ja mustikat yhdistetään yhdeksi herkkupalaksi. 




Tähän asti kaikki suosituimmat resptit ovat olleet leivontaohjeita mutta Syyskuu tekee poikkeuksen ja loistavan sellaisen. Täyteläinen Chili-kurpitsakeitto on yksi tämän vuoden lempikeitoistani. Lokakuussa leivontahommat jatkuivat ja Banaani-juustokakkupiiras vei kielen mennessään. Eritäin kokeilemisen arvoinen resepti. Marraskuussa joulu kolkutteli jo ovelle ja innostunkin testailemaan joululeivonnaisia. Nimipäivieni kunniaksi ilostutin työkavereita Puoloffeella joka piti sisällään puolukkaa, piparia ja kinuskia (karamellisoitua kondensoituamaitoa). Joulukuussa testailin tämän vuoden versiota joulutortuista eli Lumihiutale torttuja joista tulikin omat lempitorttuni, koska joka puraisulla sain ihanaa viikunahilloa suuhuni. 





Näiden kuvien perusteella Blogini onkin muuttunut leivontablogiksi, kun vain yksi ruoka-ohje mahtui katsotuimpien ohjeiden mukaan. Omia lempi ohjeita tänä vuonna ovat olleet kaikki riistaruuat, joista mies on huolehtinut kiitettävästi, niin metsästyksestä kuin niiden tekemisestäkin (joita tosi harvoin olen vaan ylös kirjoittanut kun määärät ovat niin suuntaanantavia). Myös esikoinen on auttanut monissa leivonta-ja ruokahommissa. Tänä vuonna blogipäivitysten tahti on hiipunut muutaman vuoden takaisesta, mutta mielestäni tuo 4-5 päivitystä kuukauteen riittää nyt vallan mainiosti ja jatkossakin tavoitteenani on pysyä samoissa lukemissa. Ja lopuksi haluan KIITTÄÄ koko perhettäni jotta voin tätä harrastusta jatkaa ja tehdä 💗 






Kiitos kuluneesta vuodesta 2018!
Toivottavasti 2019 on yhtä herkullinen

💗

Paperivuoka/Katariina