maanantai 8. joulukuuta 2014

Luukku 8: Stollenkranssi

Kahdeksannessa luukussa on lempi joulupullani resepti, Stollenkranssi, joka kuuluu perinteisesti jouluumme. Tällä ohjeella olen valmistanut sittä jo viimeiset seitsemän vuotta. Stollen on saksalainen joulupulla, joka kannattaa valmistaa jo viikkoja ennen joulua ja säilyttää se jääkaapissa. Stollenissa maistuvat pähkinä ja suklaa, usein myös kuivatut hedelmät...itse en niistä välitä mutta mantelimassa antaa ihanan maun pullaan.



Stollenkranssi
noin 30 viipaletta


2 1/2 dlmaitoa
2 ps (à 11 g ) kuivahiivaa
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 9 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Täyte
30 g voita  
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1 levy (200 g) Pirkka rusina-hasselpähkinämaitosuklaata
1 tanko (200 g) mantelimassaa 


Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää jauhoseos hyvin vatkaten maidon joukkoon.Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja osa jauhoista. Lisää taikinaan pehmeä rasva ja alusta loput jauhot. Kohota taikina liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia
Sulata täytteeseen tulevaa rasvaa hieman ja sekoita joukkoon sokeri sekä sitruunanmehu. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi. Raasta mantelimassa. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois.


Kauli taikina 30 x 70 cm kokoiseksi levyksi. Sivele taikinalevy rasvaseoksella. Ripottele päälle suklaarouhe ja mantelimassaraaste. Kääri taikinalevy rullalle pitkältä sivulta.


Nosta rulla pellille leivinpaperin päälle. Taivuta rulla kranssin muotoon. Leikkaa kranssiin noin sentin levyisiä viiltoja melkein pohjaan saakka. Taivuta viipaleet vuorotellen molemmille puolille. Kohota kranssi peitettynä noin puoli tuntia. 
 

Paista leivonnaista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Ripottele jäähtyneen kranssin pinnalle reilusti tomusokeria.

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti