lauantai 6. joulukuuta 2014

Luukku 6: Piparit

Aika monessa kodissa leivotaan joulupiparit Itsenäisyyspäivänä, niin myös meillä...siksipä perinteinen pipariohje löytyy kuudennesta luukusta. Joulupipareiden leipominen on kiitollista puuhaa. Taikina maistuu ihanalle ja paistaessa keittiöön tulvii mausteinen tuoksu ♥



Hyvää Itsenäisyyspäivää!





Piparit

1 1/2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g rasvaa
3 tl kanelia
3 tl inkivääriä
3 tl pomeranssinkuorta
1 1/2 tl neilikkaa
1/2 tl maustepippuria
2 munaa
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, rasva ja mausteet kattilassa. Anna seoksen jäähtyä. Lisää munat ja jauhoseos. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota taikinasta pala kerrallaan leivottavaksi. Painele pala litteäksi, kaulin sen jälkeen ohueksi levyksi (2-3mm). Käytä mahdollisimman vähän jauhoja. Ota muotilla erilaisia piparkakkuja. Paista pipareita 175 asteessa 10-15 minuuttia. Tämän ohjeen piparit ovat mukavan rapeita.

Vinkki! Jos leivot piparitalon, tarvitset yhden piparitalon valmistamiseen 1 annoksen piparitaikinaa. Valmista taikina siten, että käytät jauhoja 9 dl, vähennä halutessasi hieman nesteiden määrää.

Vinkki! Pipareiden ja piparitalon koristeluun ja kokoamiseen tarvitset kolmea eripaksuista  Pikeeriä. Käytä tomusokeria täyttöpikeriin 2 1/2 -3 dl, ääriviivapikeeriin 3 1/2 -4 dl ja kiinnityspikeeriin 5 dl . Laita kulhoon 1 valkuainen ja 1 dl tomusokeria. Vaahdota 3 minuuttia. Lisää loput tomusokerista ja sitruunamehu. Jatka vatkaamista vielä hetki. Jos värjäät pikeerin elintarvikeväreillä, vähennä silloin vastaavasti tomusokein määrää. Laita kukin pikeeri omaan pursotinpussiin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti