sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Luukku 15: Saaristolaisleipä


Viidennestätoista luukusta löytyy ohje leivälle. Saaristolaisleipä on tuttua pitopöydistä ja joulupöydästä. Leivän ominaismaku tulee maltaista ja reilusta siirappimäärästä. Leivän valmistus on kohotuksineen ja pitkine paistoaikoineen  hieman aikaa vievää, mutta hämmästyttävän helppoa. Kannattaa kokeilla!




Saaristolaisleipä
3 leipää

1 l piimää
75 g mämmi-leipämaltaita
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl suolaa
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoha
3 dl vehnärouhetta (kaurahiutaleita)

Voiteluun
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä

Liota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää maltaat. Lisää siirappi, fariinisokeri ja suola.Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruisjauhot, vehnäjauhot ja vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi 1 1/2 h.

Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa tai käytä pahvisia  n.1 l kertakäyttövuokia. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1 h 20 min. Valele pinta lämpimällä siirappivedellä. Peitä leivät alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista ja laita ritilälle jäähtymään. Leivän maku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua valmistuksesta. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa.


Jos annat leivän lahjaksi, kietaise kaunis kakkupaperi ympärille ja korista kauniilla nauhalla sekä itsetehdyllä koristesydämellä.




































































































































































































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti