tiistai 28. tammikuuta 2020

Sitruuna-mansikka raakakakku

Viime viikolla jo instagramin kuvissa vilahtanut Sitruuna-mansikka raakakakun ohje päätyi nyt vihdoin ja viimein tänne blogiinkin. Raakakakku leivontani onkin ollut jäissä melkein vuoden mutta synttäreitteni kunniaksi ilahdutin itseäni ja perhettä viime viikolla tällä ihanan raikkaalla sitruunaisella raakakakulla, joka sai mansikasta makeutta.




Raakakakku on oivallinen tarjottava, jos juhlissa on vegaaneja tai gluteenittomia vieraita. Tähän kakkuun testasin valmista mantelijauhetta pohjaan, mutten oikein tykännyt siitä, sillä pohja jäi mielestäni liian pehmeäksi. Joten kirjoittelen vanhoista ohjeistani hyväksi havaitun pohjan ohjeen tähän reseptiin.






SITRUUNA-MANSIKKA RAAKAKAKKU
12 annosta

POHJA
1 dl manteleita
1/2 dl cashewpähkinöitä
1 dl kookoshiutaleita
vajaa desi pehmeitä taateleita (noin 7 kpl)
1/2 - 1 rkl vettä
ripaus merisuolaa
TÄYTE
7 dl cashewpähkinöitä
2 dl kookosöljyä
2 luomu sitruunaa
noin 2 dl sulatettuja mansikoita
2-3 rkl vaahterasiirappia
KORISTEEKSI
tuoreita mansikoita, vadelmia, pensasmustikoita
ja raakasuklaa lastuja

Laita täytteen cashewpähkinät likoamaan runsaaseen veteen edellisenä päivänä.

Valmista pohja. Murskaa pähkinät ja mantelit blenderissä karkeaksi rouheeksi ja lisää sitten taatelit (joista olet poistanut kivet) ja kookoshiutaleet. Lisää vettä vain sen verran, että pohjan massa on muovailtaessa, muttei liian kosteaan. Painele seos 20 cm vuokaan.

Aja pähkinät tasaiseksi massaksi blenderissä ja lisää sula kookosöljy mukaan. Sekoita hyvin. Ota puolet massasta toiseen kulhoon. Raasta yhden pestyn sitruunan kuori ja lisää se blenderiin. Purista molemmista sitruunoista mehu ja lisää se vaahterasiirapin kanssa mukaan. Käytä blenderiä kunnes massa on tasaista. Maista ja lisää makeutta tarvittaessa. VINKKI! Muista että myös pohja sekä mansikkakerros tuovat makeutta kakkuun. Kaada sitruunatäyte kakkupohjan päälle ja laita kakku pakastimeen siksi aikaa kun valmistat mansikkatäytteen.

Kaada lopputäyte blenderiin ja lisää sulaneet mansikat. Sekoita tasaiseksi ja mausta vaahterasiirapilla tarvittaessa. Jos täyte on kovin paksua voit hieman laimentaa sitä mansikoista valuneella mehulla tai vedellä. Kaada valmis täyte sitruunatäytteen päälle ja laita kakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.

Koristele tuoreilla marjoilla ja raakasuklaarouheella. Tarjoile ja nauti! VINKKI! Kakku säilyy hyvin jääkaapissa.


lauantai 18. tammikuuta 2020

Kaurapataleipä

Rapeakuorinen Kaurapataleipä valmistuu vaivaamatta ja tarvitsee vain puolen tunnin kohotuksen.  Bongasin instagramista Ranteita myöjen taikinasa Marikan ihanan ja helpon pataleivän ohjeen, jonka sitten leipaisin kotoa löytyvien raaka-aineiden mukaan. Edelliset pataleipä ohjeeni, KarpalopataleipäRuispataleipä, joulupataleipä ja Vehnäpataleipä ovat tarvinneet yön yli kohotuksen, joten tämä oli odotettu ohje testattavaksi.




Leipä on todella ihanaa ja olenkin leiponut sitä tällä viikolla jo kolmasti 😍









KAURAPATALEIPÄ

3 1/2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 dl vehnäleseitä
1 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
4 1/2 dl vehnäjauhoja


Sekoita kuivahiiva, leseet, suola ja kaurahiutaleet +42 C veteen. Lisää siirappi hyvin sekoittaen joukkoon. Lisää lopuksi vehnäjauhot hyvin sekoittaen, ei vaivaten. Anna taikinan kohota puoli tuntia liinan alla kulhossa.

Laita 3 l pata kansineen kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Ota pata uunista ja ripottele pohjalle hieman jauhoja. Laita hyvin jauhotettu leipä pataan (ripottele päälle vielä vähän jauhoja). Laita kansi päälle ja paista uunissa 30 minuuttia. Ota kansi sitten pois ja jatka paistamista ilman kantta vielä 15 minuuttia. Anna leivän hieman jäähtyä ennen padan kumoamista ja leivän leikkaamista. Nauti tuoreesta leivästä lämpöisenä!




tiistai 7. tammikuuta 2020

70 v. syntymäpäiväkortti

1.1.2020 isäni täytti pyöreitä vuosia ja sen kunniaksi tein tämän tyylikkään ja ajattoman syntymäpäiväkortin. Tuo juhlapäivä 1.1. kuulostaa aika juhlavalta, ja onhan se sitä, uuden vuoden ensimmäinen päivä jolloin iloitaan kaikesta uudesta.






Onnittelut 1.1.2020

💙






Koska kortin saajan juhlapäivä osui keskelle vuodenvaihdetta, niin mikä voikaan olla parempi väritys ja teema kuin tummanharmaa ja kulta - talvinen tumma yö ja rakettien säihke. 

***

Tässä vielä hieman vinkkiä kortin tekoon. Syntymäpäiväkortti on pitkänomainen, suorakulman mallinen ja keskellä korttia on kultaisessa neliössä tummanharmaalla pohjalla kultaiset seitsemän ja nolla. Yksityiskohtana on kultainen koristelanka kauniilla rusetilla. Koko kortin leveydeltä on kulta-valkoinen koristepaperi joka näkyy myös numero nollan keskiössä.




maanantai 6. tammikuuta 2020

Sitruunajuustokakku

Oikein ihanaa alkanutta uutta vuotta kaikille - tästä se uusi ruokavuosi taas alkaa. Tässä vielä yksi viime vuoden reseptikokeiluni, sillä uuden vuoden aattona herkuttelimme hyvien ystävien kanssa raikkaalla Sitruunajuustokakulla. Ohjeen nappasin kinuskikissan-sivustolta. Kakun koristelin itsekeittämällä lakritsikastikkeella mutta kaupan valmiskastike ajaa hyvin saman asian.








SITRUUNAJUUSTOKAKKU
8 annosta

POHJA
100 g dominokeksejä
25 g voita tai margariinia
TÄYTE
2 1/2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1/2 sitruuna
200 g turkkilaista jogurttia
1/2 prk ( a' 340 g) lemon curd -sitruunatahnaa
(keltaista pastaväriä)
3 rkl vettä
KORISTELU
1 Kick-patukka (25 g)
1/4 dl kuohukermaa



Vuoraa 22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla tai suihkuta reuna vuokaspraylla niin kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Murskaa dominot. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Sekoita kermavaahdon joukkoon kuoriraaste, jogurtti ja sitruunatahna. (Halutessasi voit syventää keltaisen sävyä elintarvikevärillä.) Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Valmista lakritsikastike tai käytä kaupan valmiskastiketta. Pienistele Kick-patukka, lisää kerma ja lakritsipalat kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes lakritsit sulavat. Jäähdytä lakritsikastiketta hieman ja kaada se ristikkomaisesti kakun pinnalle. Jäähdytä kakku pakastimessa noin 1 tunti. Säilytä kakku tarjoamiseen asti jääkaapissa.


tiistai 31. joulukuuta 2019

2019 vuoden kuvakooste


On taas perinteisen kuvakoosteen aika. Olipa taas hauska huomata kuinka paljon tähänkin vuoteen mahtui. Aluksi tuntui, että ei tänä vuonna tapahtunut mitään, mutta kuvia selatessa tulvahti mieleen monia herkullisia muistoja. Vuoteen mahtui mm. erilaisia synttärikakkuja, vappu- ja isänpäiväbrunssit, esikoisen valmistujaiset, kesä- ja grilliherkut, halloweenleivonnaiset ja -juomat sekä joulun ruokalahjavinkit.

Voit kurkata myös edellisten vuosien kuvakoosteet 

Blogin päivitystahti on hidastunut tänä vuonna ja ohjeita olen kirjoitellut keskimäärin kolme per kuukausi. Omasta mielestä juuri sopiva tahti. Loma-aikoina olen ehtinyt testailemaan enemmän reseptejä ja myös kuvaamaan aikaansaannoksiani. Osa leipomuksista tai ruuista on näkynyt vain instagramissa, osasta en ole ottanut edes kuvia. Sillä tänä vuonna olen opetellut olemaan välillä ilman kännykkää ja kameraa ruokapöydässä - ja perhe on kiittänyt.

Seuraavaksi kuvakoosteet ja linkit ohjeisiin. Ensin "mybestnine" eli tykätyimmät yhdeksän kuvaa instagramissa, sitten suosituimmat eli TOP-5 reseptit blogissani ja lopuksi tämän vuoden lempireseptini. Mukavaa makumatkaa reseptien ja kuvieni parissa!



Tänä vuonna #bestnine kuvani instagramissa 






Tämän vuoden TOP-5 katsotuimmat reseptit ovat tässä:



Ykkös sijaa pitää Baileys-juustokakku. Kakun leivoin tammikuussa syntymäpäivilleni ja koristeeksi se sai mustikat ja karhunvatukat sekä Toffifee-makeiset.



Vappu Pimiän ohjeella tehty Kukkakaali-kurkkusalaatti oli toiseksi suosituin resepti blogissa. Salaatti sai itämaista makua riisiviinietikasta ja seesamiöljystä, ja se sopii loistavasti lihan kuin kalankin kaveriksi.




Kolmantena oli iki-ihana Lohimousse joka sopii niin jouluun kuin juhannukseen. Tarjoile sitä saaristolaisleivän, ruisleivän tai palttoonappien kanssa.



Neljänneksi katsotuin resepti oli Mustikkainen-sitruunajuustokakku. Helpossa ja suussasulavassa juustokakussa maistuvat loppukesän sitruuna ja mustikka.



TOP-5 viides resepti oli kalakakku-hapankorppupohjalla, joka hurmasi esikoisen valmistujaisbrunssilla juhlavieraat. Voileipäkakun voi valmistaa myös suolaiseksi hyydykekakuksi.



Tämän vuoden blogipostauksien reseptit ovat olleet kaikki suosikkejani ja montaa reseptiä onkin jo tullut tehtyä useamman kerran. Ja kun hyvän ja maukkaan ohjeen löydän, saataan tehdä sitä tosiaan useamman kerran peräkkäin. Suurena herkkusuuna ja makean ystävänä nämä reseptit jäivät parhaiten mieleen tältä vuodelta:


Mustikkapiirakkajäätelö



Kirsikka-juustokakkubrownie



Banaani-kinuskijuustokakku



Kurpitsa-kuppikakut



Kiitos kaikkille seuraajilleni
 niin täällä blogissa kuin instagramissa 💗
Kiitos myös oma perheeni,
 kun tuette minua
tässä harrastuksessani.


Ja lopuksi haluan toivottaa
 kaikille
oikein suurenmoista ja herkullista
Uutta Vuotta 2020

💗

Paperivuoka / Katariina













perjantai 27. joulukuuta 2019

Meidän jouluaatto 2019

Jouluaatto valkeni maa vihreänä ja taivas pilvisenä, lumesta tai pakkasesta ei ollut tietoakaan. Keittelin riisipuuroa perheelle aamupalaksi ja leivoin vielä piparijuustokakkua tuliaiseksi joulupäivälle. Aamupäivä kului joulupäivällistä valmistaen ja joululauluja Spotifyilta kuunnellen. Hetkeksi joulutouhut hiljenivät puolilta päivin kun kuuntelin Joulurauhan julistuksen Suomen Turusta. Sitten vielä viime hetken rutistus ennen vieraiden tuloa.




Jouluaaton päivällisellä tarjolla oli perinteisiä ja ei niin perinteisiä jouluruokia. Kovasti tuo meidän joulupöytä on muuttunut vuosien saatossa. Jotenkin sitä itse kaipaa niitä lapsuuden perinneruokia mutta oma perhe halajaa kaikkea muuta. Siispä tänäkin jouluna tein kompromisseja jotta jokaiselle olisi jotakin.





Jouluaaton menu 2019
*
Saaristolaisleipä
Kylmäsavulohi
Lohimousse
Mangorapuherkku
Katkarapuherkku
Herukkasilli
Akvaviittisilli
keitetyt perunat
antipastileikkeleitä
*
Rosolli
Granaattiomena-päärynäsalaatti
Vaahterasiirappiset ruusukaalit
Imelletty perunalaatikko
mausteinen juureslaatikko
Hasselbacan joulujuurekset
joulukinkku
olutsinappi
punasipulihilloke
Joulukana
*
juustotarjotin
*







Harmikseni unohdin kuvata jouluaaton tunnelmia, joten tässä kuvia vain "kylmästä pöydästä". Ruuat valmistin tälläkin kertaa alusta alkaen itse, ainoastaan kalaherkut (lukuunottamatta lohimoussea) olivat Tampereen kauppahallista Kalaherkut Nygrenin - tiskiltä. Jouluaterian makeaksi päätökseksi herkuttelimme esikoisen tekemillä Piparipannacotilla, jotka hän oli koristanut muscavadosokerista keitetyllä kinuskilla, piparinmuruilla ja jäisillä puolukoilla.




 Ilta kului leppoisasti vieraiden seurasta nauttien ja joululahjoja jakaen. Lopuksi keittelimme vielä kahvit ja maistelimme joulusuklaita, pipareita, joulupukin cookeita, joulutorttuja ja piparipullia. Vatsat piukeina oli hyvä mennä illan myöhäisinä tunteina rauhassa joulusaunaan ja nauttia lempeistä löylyistä. Saunan jälkeen ulkona oli alkanut satamaan hiljalleen lunta ja jouluaaton kääntyessä joulupäiväksi olimme saaneet valkoisen joulun 💗




Tästä joulusta rakkaita kiittäen ja kiitollisin mielin, 




Paperivuoka/Katariina



torstai 26. joulukuuta 2019

Tapaninpäivän Valkosuklaajuustokakku piparipohjalla

Tapaninpäivä on jo iltapäivässä ja meillä kahvitellaan kohta perheen kesken. Tarjolla on ihanaa jouluisaa Valkosuklaajuustokakkua, jonka pohja maistuu piparille. Kakku on kuorrutettu kinuskilla ja koristeltu minivaahtokarkeilla, valkosuklaamuruilla, toffee-paloilla ja lumihiutale koristerakeilla.
Alkuperäinen resepti on @vanilllacakes.






Leppoisaa Tapaninpäivän jatkoa
🌲










VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU PIPARIPOHJALLA
10-12 heng.

POHJA
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
TÄYTE
1 dl flora vanilla
1 dl vispikermaa
150 g valkosuklaata
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatetta
KIILLE
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
2 liivatetta
KORISTELU
minivaahtokarkkeja, toffeepaloja, 
valkosuklaarouhetta, lumihiutalekoristerakeita



Leivo kakkupohja. Sekoita kuivataineet keskenään ja toisessa kulhossa keskenään maustamaton jugurtti, rypsiöljy ja kananmuna.Yhdistä kuivat aineet varovasti joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Suihkuta vuokaspray 20-22 cm kakkuvuokaan sekä laita pohjalle pyöreä leivinpaperi, hiukan pienempi kuin vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kakun kumoamista vuoasta. Jäähdytä kakkupohja hyvin ennen täytteen tekemistä, mieluiten yön yli.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään vähintään 10 minuutiksi. Sulata suklaa ja anna jäähtyä sen aikaa kun vatkaat vispikerman ja flora vanilla kevyeksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto tasaiseksi ja lisää hieman jäähtynyt valkosuklaa joukkoon hiljalleen sekoittaen. Mausta täyte tomusokerilla, sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lämmitä tilkka vettä, lisää liivatteet joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos tuorejuusto-valkosuklaa seoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Yhdistä kermaseos ja tuorejuusto-suklaaseos keskenään.

Laita kakkupohja takaisin vuokaan jossa paistoit sen, suihkuta vuokasprayta kauttaaltaan vuoan reunoille. Lisää valkosuklaatäyte kakkupohjan päälle ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

Tee kinuskikiille vasta kun valkosuklaatäyte on jähmettynyt. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri, kuumenna kiehuvaksi. Lisää liivatteet kuumaan kinuskiin hyvin sekoittaen. Jäähdytä kinuskia välillä sekoittaen ja kaada se lusikan kautta kylmän valkosuklaatäytteen päälle. Laita kakku jäähtymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele kakku ennen tarjoamista.


perjantai 20. joulukuuta 2019

Viime hetken ideoita jouluun

Jouluun on enää neljä yötä ja monella on varmasti jo joulutohinat kuumimmillaan. Mutta jos kaipaat ideoita vielä joululeipomuksiin tai ruokalahjoihin niin tässä muutama oma lempireseptini.




Ensin ruokalahjavinkit pukinkonttiin. Tänä vuonna ystävät ja sukulaiset saavat piparilevitettä, porokeksejä, karamellisoituja maapähkinöitä, rocky-road suklaapaloja, saaristolaisleipää, sinappia, syksyllä tehtyjä hilloja ja mehuja.  




Piparilevite on helppo ja herkullinen lahja joka maistuu pipareiden, juustojen tai keksien kanssa.



Poro tuplasuklaa-keksit ovat söpöjä ja todella suklaisia. Keksit koristellaan prezeleillä, punaisilla karkkirakeilla ja sokerisilmillä. Ihana lahja lapsenmielisille!



Karamellisoidut maapähkinät maistuvat kaikille ja ohjeesta saat koko pellillisen josta riittää moneen lahjapussukkaan tai vaan itselle herkuteltavaksi.



Joulupukin-cookie ovat ihanan meheviä suklaahippukeksejä jotka maistuvat kaikille.



Rocky-road palat sisältävät tummaa- ja maitosuklaata, vaahtokarkkeja, lakritsia, suolapähkinöitä ja kondensoituamaitoa. Ehdottomasti testauksen arvoisia herkkupaloja.





Itsetehdyt leivät, pullat ja kakut maistuvat niin jouluaterialla kuin kahvipöydässäkin. Suklaa ja glögi maistuvat useimmissa lempileivonnaisissani ja ilman niitä joulu ei olisi joulu. 





Saaristolaisleipä kuuluu perheemme jouluun ja juhannukseen, tämä resepti on anopilta saatu ja se on maailman paras ohje. Leipä tehdään appelsiinimehuun.



Jouluumme kuuluu myös pulla ja usein se on saksalainen Stollenkranssi joka täytetään hasselpähkinäsuklaalla ja marsipaanilla. 



Kahvipöydässä meillä on aina myös hyydykekakku ja yksi lempikakuistani on Glögijuustokakku



Myös suklainen kakku maistuu jouluna ja tämä mintunmakuinen After eight-juustokakku hurmaa jouluherkuttelijat.



Luumuinen-rahkakerroskakku on ihanan raikas ja kevyt, jota makea luumuhillo loistavasti maustaa.



Sitten vielä pari lempijälkiruokaani joulupöytään. Ensin ihanan samettinen ja kermainen Glögi-valkosuklaa-pannacotta



Ja toisena ihanan raikas jogurttipohjainen Puolukka-kinuskimalja jossa kinuskin makeus ja puolukan kirpeys pehmeän jogurtin kanssa päättävät jouluaterian loistavasti.


Näiden vinkkien kautta toivottelen
Makoisaa viikonloppua!

💗
Paperivuoka/ Katariina