keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Saaristolaisleipä

Ruokalahjat näin joulun alla ovat erilaiset leivät, näkkärit ja korput. Minun lempireseptejä ovat Joulupataleipä, Siemennäkkäri  ja tämä anopilta saatu ohje Saaristolaisleipään. Ja näitähän läheiset saavat tänäkin jouluna ♡







MUMMUN SAARISTOLAISLEIPÄ
3 kpl

1 l appelsiinimehua
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl leseitä tai kaurahiutaleita
2 palaa hiivaa tai 2 1/2 pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
SIIRAPPIVESI
1/2 dl siirappia
1/2 dl vettä



Liota kädenlämpöiseen mehuun hiiva. Lisää maltaat. Lisää siirappi ja suola. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruisjauhot, vehnäjauhot ja leseet. Sekoita puuharukalla taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysähköksi. Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa tai käytä pahvisia n.2 l kertakäyttövuokia. Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi 1 1/2 h.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1 h 20 min. Valele pinta lämpimällä siirappivedellä. Peitä leivät alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista ja laita ritilälle jäähtymään. Leivän maku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua valmistuksesta. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa käärittynä leivinpaperiin ja muovipussin. Voit myös pakastaa leivät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti