maanantai 21. tammikuuta 2019

Baileys kakku

Baileyskakku on yksi lemppari hyydykekakuistani ja olenkin sen ohjeen julkaisut jo kolmisen vuotta sitten. Tämä versio on puolitettu vanhasta ohjeesta. Kakun pohja on dominokekseistä ja täytteessä on kermaa ja maustamatontatuorejuustoa sekä tietysti Baileys-likööriä. Päällinen sai kaakaokiilteen ja koristeeksi lisäsin mustikoita, karhunvatukoita ja Toffifee-makeisia sekä muutaman kuusenoksan. Baileys kakulla herkuteltiin viikonloppuna synttäreideni kunniaksi.










BAILEYS KAKKU
6-8 annosta

POHJA
100 g Domino keksejä
25 g voita
TÄYTE
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1 prk (a' 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 valkuainen
1/2 dl Baileys kermaliköötiä
KIILLE
2 liivatelehteä
2 dl kevytmaitoa
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/4 dl sokeria
KORISTEEKSI
tuoreita mustikoita, karhunvatukoita ja
Toffifee-makeisia



Vuoraa 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Käytä reunakalvoa niin kakku saa kauniin reunan. Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimella. Sulata voi mikrossa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon tuorejuustojuusto. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Kaada vuokaan ja tasoita pinta. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja reunakalvot, siirrä kakku tarjoilualustalle. Koristele Kakku. VINKKI! Lisää Toffifee hetkeä ennen tarjoilua koska ne "sulavat" ja jättävät ikävän näköisen valuman kakun pinnalle.


lauantai 12. tammikuuta 2019

Mangoshotti

Mangoshotti sisältää pakastettua mangokuutioita, appelsiinimehua, raastettua tuoretta inkivääriä ja kurkumaa. Ihanan raikas ja keltainen juoma sopii aamupalalle herättelemään ruokahalua. Ohje on uusimmasta @kruoka lehdestä.







MANGOSHOTTI
2 annosta

noin 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
noin 2 cm:n pala tuoretta kurkumaa
2 appelsiinin mehu tai 2 dll appelsiinimehua
100 g pakastettuaja mangokuutioita


Kuori ja hienonna inkivääri sekä kurkuma. Purista appelsiinien mehu. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi. Annoksesta tulee noin 2,5 dl. Tarjoa pieninä shotteina esimerkiksi snapsilaseista tai nauti smoothien tapaan.





sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Lohimousse

Lohimousse on herkullinen lisuke niin kalapöytään kuin alkupalaksi. Se sopii erityisesti saaristolaisleivän, ruislastujen, palttoonappien tai uuniperunan täytteeksi. Meillä sillä herkuteltiin viimeksi joulupöydässä.










LOHIMOUSSE
12 annosta

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk (a' 200 g) ranskankermaa
1 prk (a'120 g) smetanaa
1 pieni punasipuli
150 g kylmäsavulohta viipaleina
150 g graavilohta viipaleina
1 tl sitruunan kuorta
1-2 rkl sitruunanmehua
1 dl tilliä hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa


Vaahdota tuorejuustoa, ranskankermaa ja smetanaa hetki kulhossa sähkövatkaimella. Hienonna kuorittu punasipuli. Kuutioi kylmäsavu- ja graavilohi. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita lohimoussen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai ruislastujen päällä.



sunnuntai 30. joulukuuta 2018

Kooste vuodesta 2018

Vuosi 2018 lähenee loppuaan ja on aika tullut muistella kulunutta vuotta. Blogi-vuoteen on mahtunut jälleen kerran uusia ihania reseptikokeiluja, leipomista ja kokkailuja, paljon herkuttelua, juhlia ja uuden opettelemista. Juhlittu on mm. blogin 5 v-synttärit, äidin 70 v.juhlat, esikoisen 18 v- juhlat ja kuopuksen peruskoulun päättyminen. Innostuin myös testailemaan vegaanista leivontaa ja raaka-kakkuleivontaa. Ja saimpa alkuvuodesta yhden leivontakuvani ´Vaalea kanelimutakakun` Leivotaan-lehteen lukijakuvaksi.




Isoin muutos blogin pidossa tänä vuonna on ollut kännykän vaihtuminen järkkäriin. Sen myötä olen opetellut käyttämään kameraa ja käynyt valokuvauskurssin sekä harjoitellut, harjoitellut ja harjoitellut valokuvausta. Olen myös itseopetellut stailaamaan kuvia. Kuvien ottaminen on ollut suunnitelmallisempaa ja reseptien testaaminen jo hiukan totisempaa työtä, onneksi ei kuitenkaan vielä liikaa, sillä suurin osa tekemistäni blogipäivityksien leivonta- ja ruokakokeiluista ovat ihan meidän perheen arkea. Blogini idea on edelleen hyväksi havaittujen reseptien kirjaaminen ylös tähän somekeittokirjaani. 

Ruokakuvien jakaminen Instagramissa on varmasti lisännyt blogini näkyvyyttä, koska sivujen katselut ovat lisääntyneet huimasti muutamasta sadasta pariin tuhanteen kävijään kuukaudessa. Myös IGn 1000 seuraajan raja on mennyt rikki loppusyksystä, josta olenkin hyvin onnellinen ja otettu. Kiitos siitä kaikille seuraajille 💗




Tässä tämän vuoden yhdeksän katsotuinta kuvaa instagramissa
#mybestnine #bestnine2018
Ja kuten kuvista näkyy hyvin kakkuvoittoinen on kuvasarja. 




 Tämän vuoden etsityin resepti on ollut Uunimunkit, jota on myös etsitty kaikista eniten blogini respteistä, peräti 4436 kertaa tähän menessä. Idean näihin herkullisiin ja pehmeisiin Uunimunkkien tekoon sain, kun näin Uunimunkkien reseptin Maku-sivustolla. Nämä Uunimunkit ovat kyllä maailman helpoimmat munkit jotka saa paistettua ilman upporasvaa ja jotka maistuivat taivalliselta. Suosittelen testaamaan 😊





Mutta sitten jo perinteeksi tulleeseen joka kuukauden katsotuimman reseptin ääreen. Edellisten vuosien kuvakoosteita voit käydä katsomassa täältä 20172016 ja 2015.

Tänä vuonna tammikuussa esikoinen tuli täysi-ikäiseksi ja juhlissa tarjottiin Kolmen suklaan-kakun lisäksi parasta ikinä tekemääni Vadelma-raakakakkua. Helmikuussa leivoin suolaisia Feta-paprika-aamiaismuffineita jotka maistuvat  aamupalan lisäksi myös välipalalla. Maaliskuussa tuli leivottua monta hyydytettyäkakkua, joista suosituin oli Mansikka-valkosuklaa-rahkakakku. Kakku on kauniin vaalenapunainen ja valkoinen, jota voi koristelulla muuttaa mielensä mukaisesti. Ohje on yksi suosituimmista ohjeistani. Huhtikuussa vietettin Pääsiäistä ja tämä Vanilja-valkosuklaa-juustokakku saikin koristeeksi suklaapupun ja pääsiäismakeisia.




Toukokuussa Vapun kunniaksi leivoin ihania ja suussasulavia Uunimunkkeja ja kesäkuussa tein muutaman tilauskakun kevään valmitujaisjuhliin mm. Mansikkakakkua ja Pätkisjuustokakkua. Heinäkuussa maistuivat mansikat ja mikä maistuisikaan mansikoiden kanssa paremmin kuin Mutakakku, eikä mikä tahansa mutakakku vaan vegaaninen. Tämän herkullisen Mutakakun kananmunat korvasin kaakaokaurajuomalla ja voin maidottomalla rasvalla. Elokuu oli taas mustikkakuu ja niimpä leipaisin täydellisiä Mustikka-juustokakkumuffineita. Tässä ohjeessa kaksi lempiherkkua, juustokakku ja mustikat yhdistetään yhdeksi herkkupalaksi. 




Tähän asti kaikki suosituimmat resptit ovat olleet leivontaohjeita mutta Syyskuu tekee poikkeuksen ja loistavan sellaisen. Täyteläinen Chili-kurpitsakeitto on yksi tämän vuoden lempikeitoistani. Lokakuussa leivontahommat jatkuivat ja Banaani-juustokakkupiiras vei kielen mennessään. Eritäin kokeilemisen arvoinen resepti. Marraskuussa joulu kolkutteli jo ovelle ja innostunkin testailemaan joululeivonnaisia. Nimipäivieni kunniaksi ilostutin työkavereita Puoloffeella joka piti sisällään puolukkaa, piparia ja kinuskia (karamellisoitua kondensoituamaitoa). Joulukuussa testailin tämän vuoden versiota joulutortuista eli Lumihiutale torttuja joista tulikin omat lempitorttuni, koska joka puraisulla sain ihanaa viikunahilloa suuhuni. 





Näiden kuvien perusteella Blogini onkin muuttunut leivontablogiksi, kun vain yksi ruoka-ohje mahtui katsotuimpien ohjeiden mukaan. Omia lempi ohjeita tänä vuonna ovat olleet kaikki riistaruuat, joista mies on huolehtinut kiitettävästi, niin metsästyksestä kuin niiden tekemisestäkin (joita tosi harvoin olen vaan ylös kirjoittanut kun määärät ovat niin suuntaanantavia). Myös esikoinen on auttanut monissa leivonta-ja ruokahommissa. Tänä vuonna blogipäivitysten tahti on hiipunut muutaman vuoden takaisesta, mutta mielestäni tuo 4-5 päivitystä kuukauteen riittää nyt vallan mainiosti ja jatkossakin tavoitteenani on pysyä samoissa lukemissa. Ja lopuksi haluan KIITTÄÄ koko perhettäni jotta voin tätä harrastusta jatkaa ja tehdä 💗 






Kiitos kuluneesta vuodesta 2018!
Toivottavasti 2019 on yhtä herkullinen

💗

Paperivuoka/Katariina


torstai 27. joulukuuta 2018

Joulupäivän viettoa

Joulu oli tänäkin vuonna perhejoulu, johon kuului läheiset, herkuttelua, lenkkeilyä koiran kanssa, lepoa ja taas herkuttelua. Tänä vuonna vietimme pitkästä aikaa jouluaattoa lapsuudenkodissani vanhempieni ja veljeni perheen kanssa. Ohjelmassa oli Joulupukin vierailu, mukavaa ydessäoloa ja jouluaterian nauttiminen pitkän kaavan mukaan. Joulu- ja Tapaninpäivää vietimmekin sitten oman perheen kesken kotosalla. 





Joulupäivän kattaus toisti edellisten vuosien tapaan tuttua vaaleaa teemaa. Kaikki olivat vanhoja hyväksi havaittuja astioita, laseja, kukkia ja kynttiltuikkuja, ainostaan koristepeurat olivat uudet. Lautasliinat sidoin juuttinarulla ja kiinnitin koristeeksi pienen kuusenhavun. Käpyjäkin piti laittaa vielä koristeeksi mutta olin laittanut ne niin hyvään talteen että ne jäivät sinne odottamaan ensi joulua. Mutta onneksi kattaus näytti näinkin hyvältä ainakin omaan silmään.







Joulupäivän menu

*
Itsetehty Lohimousse ja saaristolaisleipä
Rosolli
Kylmäsavustettu siika
Jättikatkarapuja
Jokirapusalaatti
Maki-sushit
*
Imelletty perunalaatikko
Bataattilaatikko
Hirvipata
Jouluinen uunibroileri
uunikasvikset
*
Juusotarjotin
itsetehty Viikunahillo

*
Glögi-valkosuklaajuustokakku
kahvi.tee






Jouluruokaa tein tänä vuonna todella kohtuullisesti, vain kahta laatikkoruokaa, ei joulukinkkua vaan hirvipataa ja jouluista uunibroileria, sekä uunijuureksia. Alkupaloiksi tein itsetehtyä lohimoussea (joka muuten ylitti kaikki odotukset ja josta tuli ehdottomasti tämän joulun the best, resepti tulossa myöhemmin blogiin), tarjolla oli lisäksi miehen valitsemat muut joulukalat, rosolli ja itsetehty saaristolaisleipä. Jälkiruuaksi herkuttelimme juustoilla, hedelmillä ja viikunahillolla.







Myöhemmin keittelimme vielä kahvit ja nautiskelimme Glögi-valkosuklaajuustokakulla.








maanantai 24. joulukuuta 2018

Jouluaaton After Eight-juustokakku

Jouluaaton kahvipöydässä meillä herkutellaan ihanan suklaista ja raikasta After Eight-juustokakkua. Ohje on Suklaapossun blogista.




HERKULLISTA
 ja 
HYVÄÄ JOULUA 
KAIKILLE











AFTER EIGHT-JUUSTOKAKKU

n. 23 cm irtopohjavuokaan

POHJA
75 g (noin 5 kpl) digestive-keksejä
125 g (noin 15 kpl) Tumma suklaa-minttu -Fanipaloja
35 g sulatettua margariinia
TÄYTE
5-6 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g After eight suklaata (säästä noin 7 kpl koristeeksi)
3 liivatelehteä
1 1/2 rkl vettä
KORISTELU
After Eight-paloja
Pätkis-konvehteja



Murskaa digestive keksit ja lisää niihin sulatettu voi. Lisää myös murustetut Fanipalat. Fanipalojen ei tarvitse olle hienoa jauhoja vaan ne voi jättää osittain hieman isommiksi. Painele 22 cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatteet likoamaan. VINKKI! Kakun voi tehdä myös ilman liivatetta. Ilman liivatetta kakusta tulee pehmeämpi, ei niin juustokakkumainen. Kakku hyytyy suklaan ansiosta.

VINKKI!Kakun suklaisuutta voi säädellä kerman määrällä, jos haluat suklaisen/minttuisen maun, rittää siis 5 desiä muutoin lisää 6 dl. Vaahdota kerma ja sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen.  Notkista tuorejuustoa hetki vatkaamalla sitä. Lisää sula suklaa ja vatkaa se tuorejuuston joukkoon. Lisää kermavaahtoon tuorejuusto-suklaa-seos varovasti. Kuumenna vesi ja sulata liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana samalla sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mieluummin yön yli. Kakun voi koristella jouluisaksi karkkikepeillä, suklaalla ja lumihiutalenomparelleilla.





sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulupukin cookie

Joulutohinat alkaa olla loppusuoralla meidän perheessä. Ajattelin vielä näin 4.adventtisunnuntan hämärässä kirjoitella tämän ihanan Joulupukki cookie ohjeen. Nämä keksit ovat ihanan meheviä ja hurmaavan suklaisia. Keksit ovat todella helppoja ja nopeita tehdä - näillä voi vaikka vielä ihastuttaa herkkulahjana jouluaattona tai laitaa tarjolle joulupukille maitolasin kera jouluyöksi 😉(niinkuin amerikoissa on tapana). Näitä keksejä voi ottaa yhden jos toisenkin. Keksien ohje on Emman Makeaa Joulu-keittokirjasta.









JOULUPUKIN COOKIET
20 kpl

3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl ruokasoodaa
100 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl maitosuklaahippuja tai rouhittua suklaata

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, vaniljasokeri ja ruokasooda keskenään. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet siivilän läpi sekoittaen vain sen verran että taikina on tasaista. Kääntele joukkoon suklaahiput.

Nostele lusikalla taikinapalloja leivinpaperoidulle pellille. Jätä hyvin leviämisvaraa. Paista cookieita uunin keskitasolla 13-15 minuuttia kunnes reunat ovat hieman ruskistuneet.






HERKULLISTA 4.ADVENTTISUNNUNTAITA

☆☆☆



tiistai 18. joulukuuta 2018

Puolukka-kinuskijuustokakku

Leivo ihastuttava Puolukka-kinuskijuustokakku jouluksi kahvipöytään. Kakku on keveän makoisa mutta sopivan hapokas. Kinuski & puolukka samassa kakussa on takuuvarma hitti. Lisäksi kakku on helppo tehdä. Tämä kakku matkasi mukanani työpaikan kahvihuoneeseen alkuviikosta toivottaen työkavereille Makoisat ja Hyvät Joulut!





Kivaa vaihtelua saat kakkuun kun vaihdat pohjan diggestivet pipareihin tai jätät piparimausteen pois ohjeesta. Myös koristeita lisäämällä tai vaihtamalla saat aina uuden näköisen kakun. 








PUOLUKKAINEN-KINUSKIJUUSTOKAKKU
12 annosta

POHJA
225 g diggestivekeksejä
80 g voita
PUOLUKKATÄYTE
5 liivatelehteä
3 rkl vettä
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
(2 tl piparkakkumaustetta)
200 g vaniljarahkaa
3 valkuaista
1 1/2 dl puolukoita
KINUSKIKIILLE
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
KORISTEET
puolukoita
diggestivekeksimurua
sokerimassa lumihiutaleita
tähtinomparelleja



Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja leikkaa reunakalvosta sopivan kokoinen pala kiertämään reunaa.Murskaa piparkakut tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata voi ja lisää joukkoon piparimurska. Painele muruseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon piparkakkumauste ja vaniljarahka.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kerma-rahkaseoksen kanssa. Sekoita joukkoon puolukat. VINKII! Jos haluat, voit soseuttaa osan puolukoista tai lisätä ne kokonaisena, jolloin täyte ei värjäänny punaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia. Koristele kakku puolukoilla, keksimuruilla, sokerimassasta tehdyillä lumihiutaleilla ja tähtinomparelleilla.