lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulupöydän laatikot 2017 - Bataattilaatikko, Imelletty perunalaatikko, Palsternakkalaatikko

Niin se aika vaan hurahti ja huomenna on jo jouluaatto...tänä vuonna meillä nautitaan meidän perheen perinteisiä jouluruokia ja leivonnaisia kuten SaaristolaisleipääStollenkranssia, Taatelikakkua ja perinteisiä joululaatikoita, kinkkua Aura-sinapin kera, joulukanaa erilaisten salaattien kanssa sekä kalapöydän antimia tuttuun tapaan mutta niistä sitten joulun jälkeen...

Tähän postaukseen ajattelin kirjata tämän vuoden joulupöydän laatikot, vähän tuttua kuten imelletty perualaatikko ja bataattilaatikko, mutta sitten myös uusi tuttavuus Inkiväärillä maustettu  Palsternakkalaatikko.  Palsternakkalaatikon alkuperäinen ohje on liemessä-blogista mutta muut ohjeet ovat aarrelaatikkoni kätköistä.









BATAATTILAATIKKO

800 g valmista bataattisosetta
1 1/2 dl kermaa
1 dl korppujauhoja
1 muna
1/2 dl siirappia
1 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl valkopippuria
voita uunivuoan voitelemiseen
PINNALLE
korppujauhoja


Sekoita bataattisoseeseen kaikki ainekset. Tarkista maku. Voitele uunivuoka ja levitä bataattisose vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista bataattilaakikkoa 150 asteisessa uunissa 1-1 1/2 tuntia.



IMELLETTY PERUNALAATIKKO

1 kg jauhoisia perunoita (Rosamunda)
2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 rkl voita
6 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1/2 -1 dl siirappia

Keitä kuoritut perunat suolattomassa vedessä. Survo ne huolella ja ripottele pinnalle vehnäjauhot. Sekoita. Anna survoksen imeltyä kannen alla 50 asteisessa uunissa vähintään 5 tuntia. Imellytys kestää raaka-aineista ja olosuhteista riippuen 8-10 tuntia. Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, suola ja maito. Sekoita joukkoon siirappi jos haluat makeutta. Kaada seos voideltuu uunivuokaan. Jätä vuoka vajaaksi, hiukan uli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli. Paista perunalaatikkoa 150-175 asteessa noin 2 tuntia.



PALSTERNAKKA LAATIKKO

2 dl vettä
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
4 dl täysmaitoa
2 tuubia palsternakkasosetta
1 kananmuna
3 rkl siirappia
1 dl kermaa
1/2 tl inkivääriä
suolaa
mustapippuria
PINNALLE
korppujauhoja
voita

Keitä ohrasuurimoita kattilassa vedessä 5 minuuttia, kunnes keitinvesi on lähes imeytynyt ohraan. Lisää maito ja hauduta kannen alla noin 30 minuuttia. Sekoittele välillä. Lisää joukkoon palsternakkasose, kerma, kananmuna, siirappi ja mausteet. Kaada seos yhteen isoon voideltuun uunivuokaan tai useampaan pieneen vuokaan. Painele veitsellä tai lusikalla pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama voinokare. Kypsennä palsternakkalaatikkoa 160 asteessa noin 1,5-2 tuntia vuoan koosta riippuen. Nosta lopuksi lämpötila 220 asteeseen 5-10 minuutiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti