maanantai 21. joulukuuta 2015

Luukku 21: Joulupataleipä


Joka joulu haaveenani on kokeilla jotain uutta ruokaa ja leivonnaista...aikas hvyin olen sitä toteuttanutkin edellisvuosina. Tänä vuonna yksi suosikki leipomiskokeiluni on ollut Joulupataleipä, jossa on ihana rapea kuori ja joka on ehkä helpoin leipä tehdä mitä tiedän, koska vaivaamista ei tarvita, taikinan annetaan vain nousta yli yön. Alkuperäinen ohje löytyi Pirkan ruokalehdestä.


Luukku 21: Joulupataleipä
1 kpl

4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
3 dl vettä
1/2 dl tummaa siirappia
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl anista
1/2 tl pomeranssinkuorta
(1 tl öljyä)


Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi tai yön yli.

Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, (öljyä vuoan pohja), lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti