keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Ruokalahjaksi leipää

Lempi ruokalahjat näin joulun alla ovat erilaiset leivät, näkkärit ja korput... erityisesti Joulupataleipä, Mummun Saaristolaisleipä ja Siemennäkkäri ovat suosikkejani...ja niitä myös tänäkin jouluna läheiset saavat. Tämän herkullisen ohjeen olen saanut anoppilta.MUMMUN SAARISTOLAISLEIPÄ
3 kpl

1 l appelsiinimehua
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl leseitä tai kaurahiutaleita
2 palaa hiivaa tai 2 1/2 pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
SIIRAPPIVESI
1/2 dl siirappia
1/2 dl vettäLiota kädenlämpöiseen mehuun hiiva. Lisää maltaat. Lisää siirappi ja suola. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruisjauhot, vehnäjauhot ja leseet. Sekoita puuharukalla taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysähköksi. Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa tai käytä pahvisia n.2 l kertakäyttövuokia. Jaa taikina vuokiin. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi 1 1/2 h.

Kypsennä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1 h 20 min. Valele pinta lämpimällä siirappivedellä. Peitä leivät alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista ja laita ritilälle jäähtymään. Leivän maku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua valmistuksesta. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa käärittynä leivinpaperiin ja muovipussin. Voit myös pakastaa leivät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti