sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Lakritsi-valkosuklaa leivos

Tällä kertaa leivokseni ei voittanut kotikuntani leivoskisassa mutta viiden finalistin joukkoon se sijoittui. Tässä leivokseni tarina: Ensimmäisenä mieleeni nykyisestä kotikaupungista tuli Nokianrenkaat ja tehdasrakennukset. Silmissäni näin lakritsia, suklaata, mustaa tai muuta tummaa väriä. Ja siitä se ajatus sitten lähti. Leivoksessa pitäisi olla ehdottomasti lakritsia ja suklaata. Ja leivos olisi tuorejuustopohjainen kuten yleensä lempileivonnaiseni. Resepti on omani mutta täytteisiin sain ideoita netistä. Leivospohjaksi valitsin mutakakkupohjan, koska se sopisi voimakkaaseen lakritsiin ja toisi samalla leivokseen täyteläisyyttä. Valkosuklaa taas tuo sopivasti makeutta leivokseen ja vähän raikkautta tummaan väritykseen. Ja lakritsitäyte maistuu kunnolla lakritsilta. Lopuksi leivos kuorrutettaan Suklaaganache- koristelulla joka taittaa lakritsin makua sopivasti, ja piste iin päälle ovat lakritsiset ”renkaat” ja lakritsinen ”tehtaansavupiippu” koristeena.







LAKRITSI-VALKOSUKLAA LEIVOS
25 kpl
Gluteeniton ja laktoositon

POHJA
200 g laktoositonta margariinia
200 g laktoositonta tummaa suklaata
2 dl sokeria
4 kananmunaa
100 g mantelijauhetta
¼ dl maizena-jauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 rkl lakritsijauhetta
VALKOSUKLAATÄYTE
3 liivatelehteä
1/2 tlk (125 g) laktoositonta maitorahkaa
200g maustamatonta ja laktoositonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl kiehuvaa vettä
200 g laktoositonta valkosuklaata
2 dl laktoositonta kuohukermaa
LAKRITSITÄYTE
200 g maustamatonta ja laktoositonta tuorejuustoa
2 dl laktoositonta kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl Urtekramin lakritsijauhetta
1 1/2dl laktoositonta lakritsikastiketta (esim. Rainbow)
2 rkl kiehuvaa vettä
4 liivatetta
SUKLAA GANACHE
150 g laktoositonta tummaa suklaata
¾ dl laktoositonta kuohukermaa
1 rkl laktoositonta margariinia
KORISTEEKSI
gluteenittomia lakritsipaloja (Porvoon lakritsi)


Valmista mutakakkupohja. Käytä suorakaiteen muotoista irtopohjavuokaa 22x25cm. Voitele vuoan reunat rasvalla ja laita se leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle.

Sulata rasva mikrossa ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää sokeri ja munat sähkövatkaimella vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Kaada vuokaan, tasoita pinta. Paista mutakakkupohjaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, pohjan kuuluu jäädä keskeltä pehmeäksi. Jäähdytä pohja hyvin. Voit leipoa pohjan jo edellisenä päivänä.

Irrota mutakakkupohja vuoasta ja pese vuoka. Vuoraa vuoka reunakalvolla. Ja laita mutakakkupohja vuokaan takaisin.

Valmista valkosuklaatäyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita rahka, tuorejuusto ja sokeri keskenään. Sulata suklaa mikrossa ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatteet kuumaan vesitilkkaan ja lisää ne tuorejuustoseokseen hyvin sekoittaen, lisää sitten sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte mutakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Valmista lakritsitäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja lakritsikastike. Sulata liivatelehdet jälleen pieneen kuumennettuun vesimäärään. Jäähdytä hetki. Kaada ohuena nauhana reippaasti sekoittaen tuorejuusto-lakritsiseokseen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi käännellen tuorejuusto-lakritsiseokseen. Mausta täyte vielä lakritsijauheella. Kaada seos valkosuklaa kerroksen päälle ja laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Valmista suklaaganache. Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa ja nosta liedeltä. Paloittele suklaa joukkoon. Hämmennä, kunnes suklaa on sulanut. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Anna massan jäähtyä noin 20 minuuttia tai kunnes se paksuuntuu jonkin verran. Valuta ganache pohjan päälle keskeltä kohti reunoja. Leikkaa pohja leivospaloiksi noin 4x5cm. Viipaloi osa lakritsipaloista pieniksi renkaiksi ja koristele niillä leivokset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti