keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Bataattileipä Joululaatikosta


HUOMENTA!Aamupalalla nautittiin ihanan pehmeää ja maukasta Bataattileipää. Joululta jäi vähän joululaatikoita eikä enään yhtään tehnyt mieli syödä jouluruoka joten tässä vinkki Bataattilaatikon jämien hyötykäytöstä. Tähän ohjeeseen voi soveltaa myös muita joululaatikoita kuten porkkana- tai lanttulaatikoita. Voit tehdä ohjeella leipää myös tuoreesta juuressoseesta. Hyviä vinkkejä myös muiden jouluruokien hyödyntämiseen löydät täältä.BATAATTILEIPÄ JOULULAATIKOSTA
2 leipää

500 g bataattilaatikkoa tai muuta juureslaatikkoa tai juuressosetta
2 dl vettä
2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 dl siirappia
1 1/2 dl maltaita
3 1/2 dl ruisjauhoja
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
7 1/2 dl vehnäjauhoja


Lämmitä bataattilaatitikko mikrossa kädenlämpöiseksi. Lisää 42 asteinen vesi, siirappi ja suola. Sekoita. Lisää taikinaan ensin maltaat ja ruisjauhot joihin kuivahiiva on sekoitettu. Sen jälkeen lisää hiivaleipä- ja vehnäjauhot käsin puuhaarukalla sekoittaen. Käytä yleiskonetta ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Kaada taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan ja kohota leipiä noin tunti. Tee leipien pinnalle viillot terävällä veitsellä ja paista leivät uunin alimmalla ritilätasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

VINKKI! Voit varioida taikinaa loputtomasti esim. jättämällä maltaat ja hiivaleipäjauhot pois ja käyttämällä 7 1/2 dl ruisjauhoja ja 7 1/2 dl vehnäjauhoja tai korvata kaikki vehnäjauhot hiivaleipäjauhoilla jne.

VINKKI! Voit myös maustaa taikinan 1 rkl pomeranssinkuorella, 1 tl neilikalla ja 1 tl inkiväärilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti