keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Marinoidut punasipulit

Marinoitu punasipuli kruunaa lisukkeena monet herkut, kuten salaatit ja hodarit. Sen valmistaminen on helppoa ja vaivatonta. Tee kerralla isompi satsi ja säilytä marinoitu punasipuli jääkaapissa.





MARINOIDUT PUNASIPULIT

2 punasipulia
1/2 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Kuori punasipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta etikka, sokeri, mustapippurirouhe ja suola. Lisää joukkoon punasipulit. Kiehauta. Anna punasipulien jäähtyä ja lisää joukkoon öljy. Jäähdytä marinoitu punasipuli kunnolla ennen tarjoamista, mielellään yön yli.



sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Kesäkurpitsa-perunamunakas

Tortilla patata on espanjalainen perunamunakas, joka tarjotaan usein tapaspöydässä. Kesäkurpitsa-perunamunakas sopii juhliin ja illanistujaisiin. Alkuperäinen ohje löytyy Kruoka -sivustolta.







KESÄKURPITSA-PERUNAMUNAKAS
pellillinen/28 kpl

1 pss (500 g) Pirkka pakasteperunaviipaleita
1 (450 g) kesäkurpitsa
3/4 dl oliiviöljyä
8 kananmunaa
5 kevätsipulin vartta hienonnettuna
1 1/2 dl parmesan juustoa raastettuna
2 tl suolaa

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi. Kuumennna öljy suuressa paistokasarissa. Lisää kesäkurpitsat ja perunaviipaleet. Kuumenna kasviksia 10 minuuttia, kunnes perunaviipaleet ovat sulaneet ja kesäkurpitsat pehmenneet. Riko kananmunat suureen kulhoon ja vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kevätsipuli, 1 dl parmesanjuustoraastetta ja suola. Kaada kasvikset kulhoon ja sekoita varovasti.

Vuoraa 30x20 cm vuoka leivinpaperilla ja kaada munakasseos vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna munakkaan jäähtyä ja leikkaa se pieniksi annospaloiksi (noin 4x4 cm).


lauantai 8. kesäkuuta 2019

Maisemamakahvilan Raparperipiirakka

Oman maan raparperit houkuttivat leipomaan tämän vuoden ensimmäisen Raparperipiirakan. Lapsuuden maisemien Maisemakahvilan ja kaimani reseptillä leivottu Raparperipiirakka valikoitui tällä kertaa tarjottavaksi eilisille vieraille 💚 






Piirakka on ihanan pehmeä, ja se maistuu makealle sekä kirpakalle yhtäaikaa. Tee ensin murutaikina ja jaa se kahteen osaan, lisää toiseen osaan piimä ja kananmuna, säästä loppu muru pinnalle. Levitä pohjataikina pellille ja lisää raparperit. Tee rahka-sokeri-kananmunaseos, levitä se piiraalle ja viimeistele pinta lopulla murutaikinalla. Paista ja jäähdytä. Nauti sellaisenaan tai jäätelön tai kermavaahdon kera. 







RAPARPERIPIIRAKKA
24 palaa

MURUSEOS
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
¼ tl suolaa
250 g voita sulatettuna
POHJATAIKINA
2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
RAHKATÄYTE
1 l (noin 500 g) raparperipaloja
2 tlk (á 200 g) rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
PINNALLE
1/3 muruseoksesta


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Huuhtele raparperinvarret ja pilko ne noin sentin viipaleiksi. Raparperia ei tarvitse kuoria. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi seos sormin murumaiseksi. Siirrä seoksesta kolmasosa toiseen kulhoon.
Riko munan rakenne ja sekoita se piimän joukkoon. Lisää piimä-kananmuna-seos 2/3 muruseoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi puuhaarukalla. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle raparperinpalat. Riko täytteen kananmunien rakenne haarukalla ja lisää joukkoon rahka, sokeri ja vanljasokeri. Kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.

Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Jos pohja jää kosteaksi, siirrä piirakka ritilälle, käännä uuni alalämmölle ja pidä piirakkaa vielä hetki uunissa. Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista.


tiistai 4. kesäkuuta 2019

Suklaamoussekakku valmistujaisiin

Tämä pehmeä ja täyteläinen Suklaamoussekakku sulostutti viikonloppuna esikoisen valmistujaisjuhlien brunssipöytää. Ajatottoman tyylikäs koristelu syntyi lilan värisistä syreenin oksista ja puisesta Onnittelu-kyltistä.

Kakku on gluteeniton ja todella helppo valmistaa. Napakka suklaamousse hyydyttää kakun, joten siihen ei tarvita liivattelehtiä. Voit valmistaa kakun hyvissä ajoin ennen juhlia sillä kakku kestää pakastamisen, ota kakku vain sulamaan vuorokausi ennen tarjoilua.






ONNEA RAKAS 
VALMISTUESSASI  
AMMATTIIN 
💜






SUKLAAMOUSSEKAKKU
12 annosta

POHJA
200 g gluteenittomia Pirkka suklaa täytekeksejä
50 g voita
SUKLAAMOUSSE
200 g suklaata
4 dl vispikermaa
300 g msustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
KORISTEET
syreeninoksia, puinen Onnittelu-kyltti


Pingota leivinpaperi 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Murustele keksit tasaiseksi monitoimikoneessa. Sulata voi ja yhdistä se keksimurskaan. Painele keksimuru irtopohjavuoan pohjalle ja laita pohja jääkaappiin  jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Notkista tuorejuusto sokerin kanssa. Lisää sula suklaa tuorejuustoseokseen sähkövatkaimella nopeasti vatkaten. Kääntele kerma joukkoon. Ota vuoka jääkaapista ja vuoraa reunat  reunakalvolla. Kaada suklaamousse keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 5 tunniksi tai mielellään yön yli. Koristele kukilla ennen tarjoilua.




keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kalakakku hapankorppupohjalla

Kevät on juhlien aikaa ja monet miettivät tarjottavia juhlapöytään. Tämä hyydytetty Kalakakku hapankorppupohjalla on loistava valinta tarjottavaksi noutopöytään. Kakku on helppo tehdä ja se on ehdoton hitti juhlapöydässä. Meillä tarjotaan tätä herkkua tulevana viikonloppuna esikoisen valmistujaisissa.




Pohja tehdään hapankorppumurskasta ja rasvasta. Täyteeseen tulee kylmäsavulohta, punasipulia, vispikermaa ja tuorejuustoa, täyte hyydytetään liivatteella. Kakku kannattaa tehdä päivää ennen tarjoilua. Kakkuohjetta voit muunnella esim. vaihtamalla kalan kinkkuun tai kylmäsavuporoon ja tillin persilijaan, myös maustetuilla tuorejuustoilla saat uutta makua kakkuun. Alkuperäinen ohje on Anni Hautalan keittokirjasta.






KALAKAKKU HAPANKORPPUPOHJALLA

POHJA
200 g hapankorppuja
100 g voita
3/4 dl vettä
TÄYTE
4 liivatelehtä
350 g kylmäsavulohta (kylmäsavuporoa, kinkkua,katkarapuja)
1 punasipuli
2 1/2 dl vispikermaa
400 g tuorejuustoa (esim.ruohosipuli)
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl tilliä
1/2 tl mustapippuria
KORISTELU
tilliä, kylmäsavulohta

Valmista pohja. Murskaa hapankorput monitoimikoneessa hienoksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva ja vesi. Painele seos tasaiseksi 24 cm irtopohjavuokaan. Jäähdytä jääkaapissa.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja tuorejuusto kuohkeaksi. Leikkaa lohi ja sipuli pieniksi kuutioiksi, lisää ne kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon ja mausta mustapippurilla. Kuumenna sitruunamehu mikrossa ja liota liivatteet siihen hyvin sekoittaen. Kaada liivateneste täytteen joukkoon ja sekoita hyvin. Levitä täyte hapankorppupohjan päälle tasaisesti ja laita jääkaappiin maustumaan mieluummin seuraavaan päivään. Koristele kakku ennen tarjoilua.







maanantai 22. huhtikuuta 2019

Mignon-juustokakku

Tämä suklaistakin suklaisempi Mignonmunista tehty kakku sulostutti meidän Pääsiäiskahvipöytää tänä vuonna. Mignon-juustokakku on todella helppo ja nopea valmistaa. Idean kakkuun sain Pullahiiren blogista.




Pohja valmistetaan vaniljatäytteisistä suklaakekseista ja rasvasta. Täyte tehdään herkullisista Mignon-munista ja tuorejuusto- moussesta. Koristeluun riittävät söpöt pienet suklaamunat. Kakku ei tarvitse lainkaan liivatetta ja saat siitä vegaanisen/maidottoman, kun vaihdat maitotuotteet kasvipohjaisiin tuotteisiin ja dominokeksit Oreo-kekseihin, koristele kakku silloin vegaanisilla/maidottomilla herkuilla.








MIGNON-JUUSTOKAKKU
6-7 annosta

POHJA
150 g  Domino-keksejä
25 g voita
1 rkl öljyä
TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 Mignon-munaa
175 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
KORISTELUUN
2 pss pieniä suklaamunia



Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita sulan voin joukkoon öljy. Sekoita rasva keksimurskan joukkoon. Painele keksimuru tasaiseksi pohjakerrokseksi 20 cm irtopohjavuokaan.

Mittaa kaksi ruokalusikallista kermaa kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Pilko kaksi Mignon-munaa pieniksi paloiksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää Mignon-munan palaset kermatilkan joukkoon. Sekoittele seosta, jotta Mignon-munat sulavat tasaiseksi.

Vatkaa loppu täytteeseen tarkoitettu vispikerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto yhdessä tomusokerin ja kaakaojauheen kanssa. Lisää tuorejuustoseoksen joukkoon sulatettu Mignon-munaseos ja vatkaa tasaiseksi. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Kun täyte on sekoitettu tasaiseksi, lusikoi täyte pohjan päälle. Laita kakku jääkaappiin hetkeksi (noin 1 h) jähmettymään. 
Koristele kakku pienillä suklaamunilla ja laita tarjolle.

perjantai 19. huhtikuuta 2019

Sitruunainen Fenkolirisotto

Pitkäperjantai -illan perhedinnerillä testasin suussasulavaa Fenkolirisottoa. Risoton kanssa nautimme pannulla paistettuja parsoja ja kuhapaloja - kerrassaan ihanaa keväistä ruokaa. Fenkolirisottoa tein ensimmäistä kertaa ja kyllä se saa ison suosituksen minulta, sillä fenkolisiivut tuovat mukavaa purutuntumaa risottoon ja maku on ihanan kermainen mutta raikas. Ohjeen nappasin satokausikalenterin resepteistä.




Täydelliseen risottoon tarvitaan risottoriisin lisäksi hyvä liemi. Itse tykkään valmistaa sen liemikuutioista. Lisään risottoon kuumaa lientä kauhallisen kerrallaan jotta se kypsyy tasaisesti. Sekoittelen välillä jotta riisinjyvät hieroutuvat toisiaan vasten ja vapauttavat tärkkelystä. Risotto on herkullisimmillaan juuri valmistuttua, joten pidähän huoli, että ruokailijat istuvat pöydässä risoton valmistuessa. "Sillä Risotto ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat risottoa".






SITRUUNAINEN FENKOLIRISOTTO
4 annosta

2 pientä sipulia
300 g  fenkolia
1 sitruuna
1 l kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 1/2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl mascarpone-juustoa
50 g voita
50 g parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria



Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja hienonna fenkolit, säästä hennot tupsut myöhemmäksi. Pese sitruuna ja leikkaa noin puolet kuorimaveitsellä suikaleiksi ja sitten veitsellä ohuiksi tikuiksi. Raasta puolet kuoresta pienellä terällä. Purista mehu ja jätä sivuun odottamaan. Laita kasvisliemi kuumenemaan.

Kuumenna öljy isossa kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää fenkoli ja sitruunankuoritikut, säästä muutama tikku annosten koristeluun. Kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää risottoriisi kasariin ja sekoittele pari minuuttia.

Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Sen jälkeen lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, anna aina edellisen kauhallisen imeytyä lähes kokonaan ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente. Sekoita risoton joukkoon mascarpone-juusto, voi ja raastettu parmesaani. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu ja hieno sitruunankuoriraaste.

VINKKI! Valmiin risoton tulisi olla ennemmin juoksevaa kuin puuromaista. Jaa risotto lautasille ja viimeistele annokset fenkolin tupsuilla, sitruunankuoritikuilla ja raastetulla parmesaanilla.



keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Kinder-kääretottu

Kinder-kääretottu on uusi lemppari leivonnainaiseni. Se on jokaisen Kinder-fanin unelmaherkku ja näin pääsiäisen alla tämä on täydellinen valinta kahvipöytään. Kun näin maku-sivustolla @perinneruokaaprkl Kinder-kääretortun kuvan, tiesin heti että leipoisin sitä.



Kinder-kääretorttu on ihanan makea, suklainen, täyteläinen ja suussasulava. Pohja on gluteeniton ja se saa ihanan valkosuklaisen täytteen. Kääretorttu kuorrutetaan suklaaganachella ja valkosuklaarouheella sekä pienillä pääsiäismunilla. Torttu on hyvä leipoa jo päivää ennen tarjoilua, jotta täyte ehtii jämäköityä ennen kuorruttamista.





KINDER-KÄÄRETOTTU
14 annosta

POHJA
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
4 rkl tummaa kaaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE
290 g valkosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 rkl sitruunamehua
KUORRUTE
1 dl kuohukermaa
145 g tummaa suklaata
KORISTELU
valkosuklaarouhetta tai
kindermunarouhetta
pieniä kindermunia
(linnunmuna-makeisia)



Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi varovasti. VINKKI! Jätä paperi pohjan päälle, jotta pohja ei kuivu.

Valmista täyte vaahdottamalla kuohukerma ja sekoita joukoon huoneenlämpöinen tuorejuusto. Sulata valkosuklaa mikrossa ja sekoita kerma-tuorejuustomassan joukkoon. Lisää lopuksi sitruunamehu ja sekoita hyvin. Nosta täyte jääkaappiin noin 30 minuutiksi, kunnes se on hieman hyytynyt.

Täytä kääretorttu ja rullaa se leivinpaperin avulla. Nosta kääretorttu jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

Valmista suklaaganache hienontamalla suklaa ja kaada päälle kiehautettu kerma. Sekoita tasaiseksi ja kourruta kääretorttu. Rouhi kääretortun pintaan valkosuklaata ja koristele minimunilla.