perjantai 19. huhtikuuta 2019

Sitruunainen Fenkolirisotto

Pitkäperjantai -illan perhedinnerillä testasin suussasulavaa Fenkolirisottoa. Risoton kanssa nautimme pannulla paistettuja parsoja ja kuhapaloja - kerrassaan ihanaa keväistä ruokaa. Fenkolirisottoa tein ensimmäistä kertaa ja kyllä se saa ison suosituksen minulta, sillä fenkolisiivut tuovat mukavaa purutuntumaa risottoon ja maku on ihanan kermainen mutta raikas. Ohjeen nappasin satokausikalenterin resepteistä.




Täydelliseen risottoon tarvitaan risottoriisin lisäksi hyvä liemi. Itse tykkään valmistaa sen liemikuutioista. Lisään risottoon kuumaa lientä kauhallisen kerrallaan jotta se kypsyy tasaisesti. Sekoittelen välillä jotta riisinjyvät hieroutuvat toisiaan vasten ja vapauttavat tärkkelystä. Risotto on herkullisimmillaan juuri valmistuttua, joten pidähän huoli, että ruokailijat istuvat pöydässä risoton valmistuessa. "Sillä Risotto ei odota ruokailijoita, vaan ruokailijat risottoa".






SITRUUNAINEN FENKOLIRISOTTO
4 annosta

2 pientä sipulia
300 g  fenkolia
1 sitruuna
1 l kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 1/2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl mascarpone-juustoa
50 g voita
50 g parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria



Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja hienonna fenkolit, säästä hennot tupsut myöhemmäksi. Pese sitruuna ja leikkaa noin puolet kuorimaveitsellä suikaleiksi ja sitten veitsellä ohuiksi tikuiksi. Raasta puolet kuoresta pienellä terällä. Purista mehu ja jätä sivuun odottamaan. Laita kasvisliemi kuumenemaan.

Kuumenna öljy isossa kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää fenkoli ja sitruunankuoritikut, säästä muutama tikku annosten koristeluun. Kuullota viitisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää risottoriisi kasariin ja sekoittele pari minuuttia.

Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Sen jälkeen lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan, anna aina edellisen kauhallisen imeytyä lähes kokonaan ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes riisi on al dente. Sekoita risoton joukkoon mascarpone-juusto, voi ja raastettu parmesaani. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu ja hieno sitruunankuoriraaste.

VINKKI! Valmiin risoton tulisi olla ennemmin juoksevaa kuin puuromaista. Jaa risotto lautasille ja viimeistele annokset fenkolin tupsuilla, sitruunankuoritikuilla ja raastetulla parmesaanilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti