maanantai 24. heinäkuuta 2017

Mansikkakakku Marenki-Voikreemillä






Kuopuksen rippijuhlissa oli tarjolla myös Mansikkakakkua, joka maistui aavistuksen sitruunalle (kostutus Limoncello-likööri) ja sai kuorrutteen kevennetystä marenki-voikreemistä ja piste iin päälle oli oman puutarhan upea vaalenapunainen Pioni.

Ohjeen kakkuun löysin Koko Suomi leipoo 2014 -kirjasta. Finaalikakku oli kuorrutettu perinteisellä voikreemillä...kuorrute kuulosti kovin voipitoiselta joten teinkin kevyemmän kuorrutteen sveitsiläisestä marenki-voikuorrutteesta. Ensikertalaiseksi onnistuin aika hyvin kuorrutteen teossa. Kevennetyn marenki-voikreemin ohjeesta riittää 2-3 kakun kuorruttamiseen.








MANSIKKAKAKKU  MARENKI-VOIKREEMIKREEMILLÄ
30 hengelle/2 kakkua


VAALEAKAKKUPOHJA
8 kananmunaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
SUKLAAKAKKUPOHJA
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

KOSTUTUS
2 dl limoncello-likööriä
3 dl vettä
1 dl sokeria
RAHKATÄYTE
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
4 dl kermaa
sitruunan mehu ja kuori
4 liivatelehteä
800 g tuoreita mansikoita
1 dl tomusokeria

MARENKI-VOIKREEMI
noin 5 (=160 g) valkuaista
3 dl sokeria
300 g huoneenlämpöistä voita
2 vaniljatangon siemenet
vihreää pastaväriä



Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä leivinpaperit pellille. Vatkaa vaaleankakkupohjan kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon kolmessa erässä. Kääntele sekaisin. Levitä taikina kahdelle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia.

Valmista suklaakakkupohja samoin, levitä yhdelle pellille ja paista kypsäksi.

Valmista kostutusliemi kiehauttamalla kaikki ainekset kattilassa. Keitä muutama minuutti ja jätä jäähtymään.

Tee rahkatäyte laittamalla liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta sitruunankuori rahkan joukkoon. Lisää sokeri. Vaahdota kerma. Kuumenna sitruunan mehu ja lisää siihen liivate. Sekoita rahkan joukkoon. Kääntele kerma rahkaseokseen. Viipaloi/pilko mansikat.

Kasaa kakut rengasvuokiin. Alkuperäisen ohjeen mukaan saat kolme erikoista kakkua jolloin saat siis yhden kolmikerroksisen kakun (esim. 24cm, 18cm, 12 cm kokoiset ympyrät). Itse tein kaksi erillistä kakkua ja käytin noin 24-26 cm kokoisia irtopohjavuokia. Laita jokaiseen kakkuun alimmaksi vaaleakakkupohja. Kostuta limoncello-liemellä. Levitä päälle rahkatäytettä ja pilkottuja mansikoita, siivilöi pälle tomusokeria. Nosta seuraavaksi suklaapohja ja toista sama. Nosta toinen sokerikakkupohja kanneksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

Valmista marenki-voikuorrute. Tee ensin Sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kuolho vettä sisältävän kattilan päälle.Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim.pallovatkaimella kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kuitenkaan kokeilla kädellä vaan seos on kuumaa kun sokeri ei enään krahise vatkaimen ja kulhon välissä ja seos näyttää vaalealta.

Ota valkuais-sokeri-kulho pois kattilan päältä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella kunnes seos jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja on paksua ja kiiltävää (vatkaimen tehosta riippuen 5-10 minuuttia). VINKKI! Varmista jäähtyminen kokeilemalla kulhoa ulkopuolelta.

Jatka vatkaamista nyt pienemmällä teholla. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina joukkoon yksitellen. Lisää myös vaniljatangon siemenet tässä vaiheessa. Kreemi saattaa näyttää kokkareiselta kesken vatkailun mutta älä säikähdä, vaan jatka vaan vatkaamista, niin se siloittuu. Jos kreemi näyttää taas liian löysältä, laita se jäähtymään hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa se sitten kuohkeaksi vaahdoksi. Kreemin pitäsi olla valmiina kuohkeaa, paksuhkoa ja sileää. Värjää kreemi lopuksi vihreällä pastavärillä hyvin sekoittaen.

VINKKI! Ylijääneen kreemin voi pakastaa ja kreemiä kannattaakin tehdä kerralla isompi satsi. Vatkaa pakasteessa ollut sulanut kreemi uudestaan kuohkeaksi vaahdoksi ennen kuorruttamista.

Ota kakut jääkaapista ja aseta kakkupahveille. Kuorruta maarenki-voikreemillä ja lisää koristeeksi kukkaputkiloon laitettu upea Pioni. 






VINKKI!Jos teet monikerroksisen kakun laita suurin kakku vadille ja työnnä siihen pillit/kakkukepit tueksi. Nosta seuraava kakku sen päälle ja tue samoin. Nosta huipulle pienin kakku, koristele. 






Harmikseni ei tullut otettua kakkuviipaleista tai kakun leikkaamisesta kuvia, tätä yhtä kuvaa lukuunottamatta. Mutta hiukan tästä saa ideaa miltä kakku näytti myös kuorrutteen alla ;-)





.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti