lauantai 29. heinäkuuta 2017

Herkullinen Foccacia

Vanhoja kuvia selatessani huomasin etten ole pitkään aikaan leiponut lempileipääni pehmeää ja muhkeaa Foccaciaa..siispä tuumasta toimeen ja leivän leivontaan.






Minulla on kaksi suosikki Foccacia ohjetta. Ensimmäisen ohje löytyy blogistani nimellä Sipulinen Focaccia ja toinen ohje löytyy nyt tästä postauksesta (joka on muuten sama ohje, jolla leivoin jo pari vuotta sitten esikoisen rippijuhlien Foccacian).









HERKULLINEN FOCCIA
1 iso leipä/ 20-24 palaa


TAIKINA
3 1/2 dl vettä
7-8 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
PÄÄLLE
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
hieman mustapippuria
LISÄKSI
sormisuolaa + oliiviöljyä





Lämmitä vesi 45 asteiseksi. Sekoita vehnäjauhot suolan ja kuivahiivan kanssa kulhossa. Kaada kuuma vesi jauhojen joukkoon ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Jatka taikinan vaivaamista kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta tahmeaa (siten että se tarttuu sormiin mutta niin että sitä ei ole mahdotonta saada irti sormista). Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Laita leivinpaperi isoon vuokaan (23 x 33cm). Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia. 


Sekoita 1/2 dl oliiviöljyä murskatut valkosipulin kynnet ja mausta mustapippurilla. Laita uuni lämpenemään 250 C. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljy-valkosipulisekoituksella. Ripottele päälle runsaasti sormisuolaa.

Paista leipää uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele vielä oliiviöljyllä niin leipä saa hienon pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti.








Ihanaa lauantai-iltaa Foccacian, hyvän punaviinin,
 Keisarinnajuuston ja viinirypäleiden parissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti