maanantai 24. huhtikuuta 2017

Vappumunkit

Vappu lähestyy jo hurjaa vauhtia ja vappuun kuuluu tietysti munkit. Tässä aivan ihanien munkkien ohje...sellaisten perinteisten suussasulavien munkkien...jotka ovat pinnalta rapeat ja sokeriset, sisältä sopivan pehmeät. Näitä herkkuja syötiin viime vappunakin mutta silloin unohtui kirjata resepti tänne blogiin. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vai kuinka se nyt meni?! Tämä on oma suosikkiohjeeni ja tällä ohjeella munkit onnistuvat varmasti 🎈🎉

VAPPUMUNKIT
15 kpl

100 g voita
2 1/2 dl kevytmaitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7  1/2 dl vehnäjauhoja
PAISTAMISEEN
7 - 9 dl rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
PINNALLE
sokeria


Sulata voi. Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää maitoseokseen sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita jauhoja taikinaan noin desilitra kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa voisula ja tämän jälkeen loput jauhot. Kohota taikinaa 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se noin 15 osaan. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä. Pyöritä taikinasta pyöreitä pullia. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

Itse tykkään tehdä munkit rinkilöiksi. Puhkaise sormilla aukko pullan keskelle ja pyörittele rinkilää isommaksi sormiesi avulla. Laita laakeaan teräskattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi VINKKI! Öljy on oikean lämpöistä, kun taikinanpala paistuu kypsäksi minuutissa, liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle ja liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2 - 4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Pyörittele munkki sokerissa heti, kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin tuoreeltaan. VINKKI! Laita paperipussiin sokeria ja laita munkit sinne, heiluttele pussia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti