lauantai 23. maaliskuuta 2019

Mureat Suklaapikkuleivät

Nämä ihanat ja mureat Suklaapikkuleivät ovat hieman pehmeitä keskeltä. Ohje on helppo ja pikkuleivät ovat nopeita valmistaa. Esikoinen löysi reseptin näihin suussa sulaviin herkkuihin @leivotaan -lehdestä. VINKKI! Vaihda taikinan tai koristelun tummasuklaa maku-tai valkosuklaaseen niin saat erimakuisia pikkuleipiä. 








MUREAT SUKLAAPIKKULEIVÄT
20 kpl

100 g tummaa suklaata
30 g voita
1 muna
3/4 dl kondentoitua maitoa, makeutettua maitoa
1/2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1 ripaus suolaa
50 g minttusuklaata
KORISTELU
50 g tummaa suklaata

Sulata kuutioitu voi ja paloiteltu tummasuklaa vesihauteessa. Ota kulho pois ja anna voi-suklaaseoksen jäähtyä hetki. Lisää muna ja kondensoitu maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä jauhoseos suklaa-voiseokseen ja sekoita tasaiseksi. Rouhi minttusuklaa ja lisää se taikinaan. Anna taikinan levätä 15 minuuttia jääkaapissa.

Pyörittele taikinasta noin 20 kpl palloja ja aseta ne leivinpaperoidulle pellille. Jätä kohoamistilaa. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Sulata koristelua varten suklaa mikrossa ja valuta suklaasula pikkuleiville. Jäähdytä.




lauantai 9. maaliskuuta 2019

Suolaisen makea Mutakakku

Naistenpäivän kunniaksi esikoinen leipoi suolaisen maken Mutakakun, jossa on pehmeä ja tahmea sisus. Päälleen kakku sai suklaakuorrutteen, joka koristeltiin minivaahtokarkeilla, suolapähkinöillä, pakastevadelmien muruilla ja kinuskikastikkeella. Klassikkoherkun ohje löytyi Leivotaan lehdestä 1/2019.






🌸

Nauti jokaisesta päivästä, hetkestä,
ilosta elämasi retkestä.
Tuot elämän lämoöä maailmaan,
sitä kaikkea paljon tarvitaan.

🌸

                                     










SUOLAISEN MAKEA MUTAKAKKU
10-12 palaa

POHJA
200 g voita
4 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
2 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
4 munaa
KUORRUTE
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
50 g tummaa suklaata
KORISTELU
1 dl suolapähkinöitä
1 1/2 dl minivaahtokarkkeja
4 pakastevadelmaa muruina
kinuskikastiketta

Laita leivinpaperi 26 cm irtopohjavuoan pohjalle. Sulata voi sokerin kanssa kattilassa. Lisää suklaa joukkoon ja sekoita kunnes seoa on tasaista. Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen ja lisää seos kattilaan voi-suklaaseokseen. Riko kananmunat yksitellen taikinaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan. Paista 150 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Keskusta saa jäädä valuvaksi. Anna jäähtyä vuoassa. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä vielä vähintään tunti mielellään yön yli.

Valmista kuorrute. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa. Sekoita joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele kakku suolapähkinöillä, vaahtokarkeilla ja pakastevadelmien muruilla. Valuta pinnalle vielä kinuskikastiketta.



lauantai 16. helmikuuta 2019

Uunifetapasta

Pitihän sitä minunkin testata, nimittäin #uunifetapastaa, kun se tuntuu olevan somen trendiherkku tällä hetkellä. Ja loistavan makuistahan siitä tulikin. Uunifetaan tarvitaan kokonainen feta-pala, kirsikkatomaatteja, puolikas chili ja oliiviöljyä, ripaus suolaa ja pippuria - helppoa, nopeaa ja niin täydellistä arkiruokaa. Alkuperäinen resepti löytyy Liemessä-blogista.










UUNIFETAPASTA
2 annosta

250 g hyvää pastaa
200 g pala fetajuustoa
1 dl oliiviöljyä
1/2 punainen chilipalko
2 rasia kirsikkatomaatteja
pippuria
ripaus suolaa
TARJOILUUN
basilikaa

Lorauta uunivuoan pohjalle tilkka oliiviöljyä. Laita kokonainen feta vuokaan. Viipaloi chili ja laita fetan päälle. Lorauta päälle reippaasti oliiviöljyä. Laita kirsikkatomaatit vuokaan ja pyöräytä oliiviöljyssä. Rouhi päälle mustapippuria ja viimeistele ripauksella suolaa.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Nosta lämpö 225 asteeseen ja grillivastukselle. Nosta vuoka uunin ylätasoon ja paista vielä noin 10 minuuttia. VINKKI!Tarkkailepaahtumista. Paistoaika riippuu uunista. 

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Jos käytät oksallisia kirsikkatomaatteja, poista oksat ja kannat. Riko uunifetaa hieman ja sekoita koko uunivuoallinen pastan joukkoon. Tarjoile basilikan kera.


sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Gluteeniton ja maidoton Runeberginkakku

Leivo herkulliset Runegergin tortut nyt kahvikakuksi. Vaihda vehnäjauhot ja korppujauho gluteenittomaksi sekä rasva maidottomaksi saat silloin monelle herkkusuulle tarjottavaa kahvipöytään. Idean Runeberginkakusta sain Kinuskikissan sivustolta.





HYVÄÄ 
J.L.RUNEBERGINPÄIVÄÄ 
5.2.2019







RUNEBERGINKAKKU
12-15 annosta /maidoton ja gluteeniton


TAIKINA
225 g maidotonta rasvaa esim.sininen Keiju-margariini
2 1/4 dl sokeria
3 kananmunaa
1 1/2 dl mantelirouhetta
2 1/4 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 1/4 dl gluteenittomia korppujauhoja
3 tl piparkakkukkumaustetta
1 1/2 tl leivinjauhetta
PINNALLE
250 g vadelmahilloa
KORISTELU
140 g tomusokeria
1/4 dl valkuaista
tuoreita vadelmia


Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet hyvin sekoittaen taikinaan. Voitele kuivakakkuvuoka (tilavuus noin 1,6 l) ja kuorruta korppujauholla tai mantelijauheella. Lusikoi kakkutaikina vuokaan ja paista 185 asteisessa uunissa alimmaisella tasolla noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa. Kumoa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, Kuorruta vadelmahillolla. Yhdistä tomusokeri ja valkuainen. Laita pieneen pakastinpussiin ja leikkaa kulma auki. Pursota kuorrutetta kakun päälle ja koristele tuoreilla vadelmilla.



lauantai 2. helmikuuta 2019

Broilerijauhelihakeitto

Pakkaspäivät houkuttelevat ulkoilemaan ja mikäs maistuukaan ulkoilun jälkeen paremmin kuin kuuma ja höyryävä keitto. 









Tämä helppo ja maukas jauhelihakeitto valmistetaan broilerinjauhelihasta ja tuorejuustosta. Keitto maistui meillä koko perheelle.







BROILERIJAUHELIHAKEITTO
6 annosta

12 dl vettä
800 g perunoita
2 porkkanaa
300 g yhteensä
pala lanttua, pala selleria ja pala palsternakkaa
2 kanaliemikuutiota
1 pkt (a'400 g) Broilerin jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rs (200 g) aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa
1 dl persilijaa
ripaus mustapippuria



Kuumenna vesi kattilassa. Pese, kuori ja paloittele perunat. Kuutioi keittojuurekset pieniksi kuutioiksi. Lisää kaikki juurekset kiehuvaan veteen sekä kanaliemikuutiot. Keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Ruskista jauheliha pannulla. Lisää sipulit ja valkosipulit kuullottumaan ja mausta suolalla 1 tl. Lisää jauhelihaseos sekä tuorejuusto keittoon ja kuumenna. Ripottele pinnalle persiljaa ja mausta halutessasi mustapippurilla.



maanantai 21. tammikuuta 2019

Baileys kakku

Baileyskakku on yksi lemppari hyydykekakuistani ja olenkin sen ohjeen julkaisut jo kolmisen vuotta sitten. Tämä versio on puolitettu vanhasta ohjeesta. Kakun pohja on dominokekseistä ja täytteessä on kermaa ja maustamatontatuorejuustoa sekä tietysti Baileys-likööriä. Päällinen sai kaakaokiilteen ja koristeeksi lisäsin mustikoita, karhunvatukoita ja Toffifee-makeisia sekä muutaman kuusenoksan. Baileys kakulla herkuteltiin viikonloppuna synttäreideni kunniaksi.










BAILEYS KAKKU
6-8 annosta

POHJA
100 g Domino keksejä
25 g voita
TÄYTE
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1 prk (a' 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 valkuainen
1/2 dl Baileys kermaliköötiä
KIILLE
2 liivatelehteä
2 dl kevytmaitoa
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/4 dl sokeria
KORISTEEKSI
tuoreita mustikoita, karhunvatukoita ja
Toffifee-makeisia



Vuoraa 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Käytä reunakalvoa niin kakku saa kauniin reunan. Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimella. Sulata voi mikrossa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon tuorejuustojuusto. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Kaada vuokaan ja tasoita pinta. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja reunakalvot, siirrä kakku tarjoilualustalle. Koristele Kakku. VINKKI! Lisää Toffifee hetkeä ennen tarjoilua koska ne "sulavat" ja jättävät ikävän näköisen valuman kakun pinnalle.


lauantai 12. tammikuuta 2019

Mangoshotti

Mangoshotti sisältää pakastettua mangokuutioita, appelsiinimehua, raastettua tuoretta inkivääriä ja kurkumaa. Ihanan raikas ja keltainen juoma sopii aamupalalle herättelemään ruokahalua. Ohje on uusimmasta @kruoka lehdestä.







MANGOSHOTTI
2 annosta

noin 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
noin 2 cm:n pala tuoretta kurkumaa
2 appelsiinin mehu tai 2 dll appelsiinimehua
100 g pakastettuaja mangokuutioita


Kuori ja hienonna inkivääri sekä kurkuma. Purista appelsiinien mehu. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi. Annoksesta tulee noin 2,5 dl. Tarjoa pieninä shotteina esimerkiksi snapsilaseista tai nauti smoothien tapaan.





sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Lohimousse

Lohimousse on herkullinen lisuke niin kalapöytään kuin alkupalaksi. Se sopii erityisesti saaristolaisleivän, ruislastujen, palttoonappien tai uuniperunan täytteeksi. Meillä sillä herkuteltiin viimeksi joulupöydässä.










LOHIMOUSSE
12 annosta

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk (a' 200 g) ranskankermaa
1 prk (a'120 g) smetanaa
1 pieni punasipuli
150 g kylmäsavulohta viipaleina
150 g graavilohta viipaleina
1 tl sitruunan kuorta
1-2 rkl sitruunanmehua
1 dl tilliä hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa


Vaahdota tuorejuustoa, ranskankermaa ja smetanaa hetki kulhossa sähkövatkaimella. Hienonna kuorittu punasipuli. Kuutioi kylmäsavu- ja graavilohi. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita lohimoussen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai ruislastujen päällä.