maanantai 19. marraskuuta 2018

Sienitäytteiset uunibataatit

Syksyn sadosta syntyy herkullista ruokaa. Uunissa paahdetut bataatit täytetään suppilovahveroilla ja lehtikaalilla. Kaiken viimeistelee sinihomejuusto. Tämä ruoka on maukas ja kokeilemisen arvoinen. Meillä täytettyjä uunibataatteja syötiin Pyhäinpäivän dinnerillä herkullisen hirvensisäfileen kanssa.












SIENITÄYTTEISET UUNIBATAATIT
2 annosta

2 bataattia
100 g suppilovahveroita
1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
50 g lehtikaalia
1 dl ruokakermaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa
100 g sinihomejuustoa
yrttejä

Pistele bataatteihin reikiä haarukalla ja paista 225 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile veitsellä kypsyyttä. Tee bataatteihin viillot ja koverra sisus pois. Paista suppilovahverot paistinpannulla ja lisää nesteen haihduttua voi ja silputut sipulit. Lisää joukkoon hienonnettu lehtikaali ja bataatti. Lisää täytteeseen kerma ja mausta se. Lusikoi täyte takaisin bataattien sisään ja ripottele pintaan sinihomejuusto. Gratinoi 225 asteisessa uunissa nooin 15 minuuttia. 


sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Isänpäiväbrunssi 2018

Tänä vuonna vietimme Isänpäivää ensimmäistä kertaa (muistaakseni) kotosalla, sillä tapoihin on kuulunut vierailla aina minun ja mieheni isien luona onnittelemassa heitä...mutta tänä vuonna onnittelut ja vierailut hoidimme jo lauantaina.










Hyvää Isänpäivää kaikille Isille

💜






Isänpäivän aamupala vaihtui tänä vuonna brunssiin koska ei ollut kiire mihinkään. Esikoinen leipoi ihanan kahden värin Browniekakun jonka hän koristeli tuoreilla mansikoilla ja mustikoilla. Perinteisiin on kuulunut jo monena vuonna baageleiden leipominen isänpäiväksi ja niin tänäkin vuonna. Baagelit sai täyttää maustamattomalla tuorejuustolla, erilaisilla antipastoleikkeleillä, juustolla, paprikalla, suolakurkulla ja salaatinlehdillä. Lisäksi tein pekoni-munakaskuppeja jotka ovat kyllä parasta mitä tiedän, kun puhutaan aamupala/brunssitarjottavista. Lisäksi oli tarjolla hedelmiä, kuoharia, teetä ja tuoremehua. Kaiken tämän herkuttelun jälkeen olikin mukava lähteä parin tunnin kävelylenkille metsään.






Isänpäivä Menu
*
*
antipastoleikkeleet, juusto,
suolakurkku, paprika, salaatti
*
hedelmiä
*
*
kuohuviini, appelsiinimehu, tee
*










torstai 1. marraskuuta 2018

Happy Halloween - Suklaakakku Haamumarengeilla

Tänä vuonna halusin tehdä helpon Halloween kakun ja koska olin jo kauan haaveillut haamumarenkien teosta oli päätös helppo - suklaa hyydykekakku joka koristellaan haamumarengeilla ilman mitään härpäkkeitä. Kakkuohje on jo vuosien takaa ja onnistuu aina takuuvarmasti, sen samettinen maku hurmaa kaikki ja Baileys-likööri tuo kivaa lisävivahdetta makuun.








Marengit kannattaa tehdä vähintään päivää aikaisemmin ennen kakun tarjoamista. Ohje näihin söpöihin marenkeihin löytyi Annin uunissa-blogista. Tässä ohjeessa sokeri lämmitetään uunissa ja lisätään lämpöisenä valkuaisvaahtoon.










SUKLAA JUUSTOKAKKU
12 palaa

POHJA
175 g dominokeksejä
75 g voita
TÄYTE
5 dl kermaa
2 rkl sokeria
150 g maitosuklaata
150 g tummaa suklaata
3 liivatelehteä
1/2 dl Baileys kermalikööriä
KORISTELU
haamumarenkeja kts.ohje tämän ohjeen jälkeen


Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita ne yhteen ja painele ne noin 20-24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Vuoraa vuoka reunakalvolla.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaat mikrossa ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun vaahdotat kerman ja sokerin kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele kerman joukkoon sulatettu suklaa.

Sulata liivatteet kermaliköörin kanssa kattilassa liedellä. Kaada likööri-liivate seos kerma-suklaa seoksen joukkoon koko aika sekoittaen. Kaada seos vuokaan, tasoita ja anna olla pakkasessa 4-6 tuntiin tai yön yli jääkaapissa. Koristele kakku haamumarengeilla.




HAAMUMARENGIT

2 1/2 dl sokeria
3 kananmunan valkuaista
LISÄKSI
syötäviä koristesilmiä


Lue ensin koko ohje huolella läpi ja säädä uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa ja tasoita sokeri pellille leivinpaperin päälle. Mittaa valkuaiset valmiiksi teräskulhoon. Nosta pelti uuniin ja lämmitä sokeria noin 5 minuuttia uunin keskitasolla. Huom! Sokerin ei kuulu sulaa heti, jos sokeri alkaa sulamaan reunoilta ota se pois uunista.

Kun sokeri lämpenee uunissa, aloita vaahdottamaan valkuaisia käsivatkaimella tai monitoimikoneessa. Valkuaisvaahto on valmista kun se pysyy kulhossa kääntämällä kulhon ylösalaisin. Ota sokeri uunista ja jatka valkuaisten vaahdottamista samalla kauhoen lusikalla kuumennettua sokeria valkuaisvaahtoon. Lisää sokeri pienissä erissä kunnes kaikki sokeri on lisätty marenkiin. Jatka vaahdottamista ainakin 5 minuuttia, kunnes massa muodostaa nostaessa ”huippuja” ja se on kiiltävää sekä kuohkeaa.

Säädä uunin lämpötila 90-100 asteeseen. Laita pursotinpussiin mahdollisimman iso pyöreä tylla. Kauho marenkimassa pursotinpussiin ja pursota haamuja leivinpaperilla varustetulle uunipellille. Purista marenkia ensin enemmän ja kaksi painallusta pienemmin ja nosta ripeästi ylös, jolloin muodostuu tuo terävä kärki haamun päähän. Asettele koristesilmät haamuille.
Paista marenkeja uunin keskitasolla noin 1 tunti, avaa luukku, säädä lämpö pois ja anna jäähtyä vielä jälkilämmöllä noin tunti. VINKKI! Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista helposti. Voit myös halkaista marengin – jos se on todella löysää sisältä, ei marenki ole vielä valmis, jatka tällöin vielä paistamista.



tiistai 30. lokakuuta 2018

Halloweenin Monsterikakku

Tiikerikakun isoveli Puumakakku muuttui Halloweenin kunniaksi Monsterikakuksi koristeita lisäämällä.  Puumakakku saa makunsa lakusta ja limestä. Halloweenin Monsterikakku kuorrutetaan laku- ja tomusokerikuorrutteella ja viimeistellään syötävillä koristesilmillä. VINKKI! Jos haluat tehdä vain Puumakakun jätä tomusokerikuorrute ja koristesilmät lisäämättä, voit myös tehdä lakukuorrutteen kaksinkertaisena











MONSTERIKAKKU
15 palaa

200 g laktoositonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl ruokakermaa
10 turkinpippurimakeista
2 (a'19 g) Kick-lakritsitoffeepatukkaa
2 rkl kaakaojauhetta
2 limeä
LAKUKUORRUTE
1 dl kuohukermaa
5 (a'19 g) Kick-lakritsitoffeepatukkaa
ORANSSIKUORRUTE
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
keltaista ja punaista geeliväriä
KORISTELU
erikokoisia syötäviä koristesilmiä



Ota margariini huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 1 1/2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Mittaa kattilaan 3 rkl kermaa ja laita sivuun odottamaan. Sekoita loppu kerma taikinaan.

Rouhi salmiakkimakeiset. Kuumenna kermatilkka kattilassa. Lisää makeisrouhe ja 2 paloiteltua lakritsipatukkaa. Sekoita sileäksi, lisää kaakaojauhe. Ota kakkutaikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Sekoita lakritsi-kaakaoseos siihen.

Pese limet, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste vaaleaan taikinaan.
Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Lusikoi tumma taikina sen päälle ja loput vaaleasta taikinasta pinnalle. Raidoita kakku työntämällä haarukalla muutamia kertoja taikinan läpi. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.

Jäähdytä ja kumoa kakku. Keitä kuorrute kermasta ja paloitelluista lakritsipatukoista. Anna kuorrutteen jäähtyä haaleaksi. Valmista sillä aikaa tomusokerikuorrute. Sekoita kaikki ainekset keskenään, kuorrutteen on hyvä olla valuvaa muttei liian vetelää. Levitä ensin lakukuorrute ja sen päälle oranssinen tomusokerikuorrute. Viimeiste  koristesilmillä. Anna kuorrutteiden jähmettyä ennen kakun leikkaamista.




sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Halloween Donitsit

Halloween lähestyy hurjaa vauhtia 🎃 Halloween Donitsit ovat hauskoja ja helppoja tarjottavia Halloween juhliin. Nämä donitsit kuorrutetaan mustiksi ja oranssiksi. Jos teet molempia värejä, riittää kun teet molempia kuorruteita puolikkaat annokset.











HALLOWEENDONITSIT
12 kpl

TAIKINA
1/2 dl öljyä
1 1/4 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
MUSTAKUORRUTE
3 dl tomusokeria
1 rkl mustaa elintarvikeväriä
2 rkl vettä
ORANSSIKUORRUTE
3 dl tomusokeria
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
3/4 tl keltaista geeliväriä
1/4 tl punaista geeliväriä
KORISTELU
koristerakeita

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

Suihkauta vuoka-sprayta donitsipellille kevyesti. Laita taikina vaikka tukevaan pakastepussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 min. Älä kypsennä donitseja liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Jäähdytä. Valmista kuorrutteet ja koristele. Tarjoa donitsit tuoreina, kun kuorrute on kuivunut.

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Sitruunainen Suppilovahveropasta

Vietin pari päivää syyslomaa ja pitihän sitä suppilovahveroita päästä heti keräämään. Saalis ylitti taas toiveet ja niimpä kassit, pussit ja kopat täyttyivät ihanista suppiksista. Rakastan suppilovahveroita yli kaiken ja tästä rakkaudesta on kiittäminen anoppiani, joka intohimoisena sienestäjänä on tutustuttanut minut tähän loppusyksyn mahtavaan sieneen. Sienikeitto on suosikkini mutta kaikki pastaruuat vievät myös kielen mennessään, siksipä oli luonnollista että valmistin perheelle tämän ihanan Sitruunaisen Suppispastan.





Kastike valmistuu samalla, kun keität pastan joten aika nopeasta ruuasta on kysymys. Esi-valmistele raaka-aineet. Pienistele sienet, viipaloi valkosipulit, raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu sekä silppua lehtipersilija. Sitten vain pasta kiehumaan ja kastikeen tekoon.




















SITRUUNAINEN SUPPILOVAHVEROPASTA

4 hengelle

400 g pastaa
KASTIKE
400 g suppilovahveroita
1-2 sitruunaa
5 valkosipulin kynttä
4 rkl oliiviöljyä
pari nokaretta voita
1 ruukku lehtipersilijaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
LISÄKSI
noin 100 g Ricotta- tai parmesanjuustoa


Kuumenna isossa kattilassa vesi pastaa varten. Esivalmistele kastikkeen raaka-aineet. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Purista sitruunamehu. Viipaloi valkosipulit. Pienistele sienet, pienimmät voi jättää kokonaisiksi. Silppua lehtipersilija varsineen.

Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun kuumaan veteen. Valmista kastike. Kuumenna oliiviöljy melko kuumaksi paistinpannulla ja lisää sienet. Paista hetki ja lisää sitten valkosipulit, paista valkosipulit pehmeiksi. Ota pannu liedeltä ja lisää sitruunamehu, puolet sitruunan kuoriraasteesta, nokare voita ja suurin osa lehtipersilijasilpusta. Mausta mustapippurilla. Siirrä pannu takaisin liedelle ja lisää pastan keitinvettä noin 1/2 dl suppisten sekaan. Valuta pasta ja sekoita se hyvin sitruunaisen suppilovahverokastikeen joukkoon.

Jaa suppilovahveropasta lautasille ja pienistele Ricotta tai raasta Parmesan annosten päälle. Viimeistele annokset lopulla lehtipersilijasilpulla ja sitruunankuoriraasteella, tarjoile heti. 

VINKKI! Kuvissa näkyvä on Ricottajuustoa mutta mielestäni Parmesan sopii paremmin suppilovahveroiden makuun. 




lauantai 13. lokakuuta 2018

Banaani-juustokakkupiiras kinuskikuorrutuksella

Instagramissa on näkynyt loppukesän aikana toinentoistaan herkullisempia kuvia Banaani-juustokakkupiiraista ja pitihän minunkin sellainen testata. Luin useampia ohjeita ja lopulta päädyin @kakkuparatiisin ja @makeaa elämää pilvilinnassa reseptien innostamana tähän versioon.

Banaani-juustokakkupiiraan pohjaksi tein mausteisen banaanikakun, joka sai pehmeän juustokakkutäytteen sitruunanmakuisesta rahkasta ja mascarbonesta. Lopuksi valmis piiras sai kuorrutteen kondensoidusta maidosta. Koristeeksi laitoin suklaanompparelleja, banaani- ja suklaamakeisia. Vaikka piirakka vaikuttaa makealta, niin onneksi se ei ole sitä. Piirakka on mehevän raikas, jota kinuskinen makeakuorrutus täydentää juuri sopivasti. VINKKI! Banaani-juustokakkupiiras kannattaa leipoa tarjoamista edeltävänä päivänä.










BANAANI-JUUSTOKAKKUPIIRAS
KINUSKIKUORRUTTEELLA


BANAANIKAKKUPOHJA
4 munaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
3 kypsää banaania
JUUSTOKAKKU
200 g mascarbone tuorejuustoa
200 g sitruunarahkaa
1 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajuahoa
KUORRUTUS
1 prk valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa
KORISTELU
suklaanompparelleja
banaani- ja suklaamakeisia



Valmista ensin banaanikakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon vuorotellen öljyn kanssa. Lisää lopuksi soseutetut banaanit ja sekoita hyvin. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille tai vuokaan 35x35 cm ja levitä tasaisesti.

Valmista sitten juustokakkukerros. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa sekaisin sähkövatkaimella siten että seos on tasaista. Levitä juustokakkumassa piirakan päälle ja marmoroi kerroksia hieman nostelemalla pohjaa veitsellä. Älä sekoita kuitenkaan liikaa. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista. Sekoita hyvin valmiiksi keitetty kondensoitumaito ja levitä se piirakan päälle lastaa apuna käyttäen. Leikkaa piiras paloiksi ja koristele suklaanomparelleilla, suklaa- ja banaanimakeisilla.



sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Karpalo-kookosmysli

Itsetehty mysli maistuu aina yhtä ihanalta. Mysli on todella helppoa tehdä ja se valmistuu noin 20 minuutissa ja on heti valmista syötäväksi..toki kannattaa hieman jäähdytellä mysliä, mutta muuten voit nauttia sitä aamiaisella tuoreiden marjojen, hedelmien ja jogurtin kanssa.

Karpalo-kookosmysli syntyi kun kuivakaapin mysli oli loppu ja kaapista löytyi monenlaisia puolikkaita pussukoita joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyi. Sekoittelin pussukoiden pohjat kulhossa sekaisin ja lisäsin joukkoon öljyä, mehua ja hieman makeutta hunajasta. Sitten vain mysli uuniin paahatumaan ja hieman sekoittelua paiston aikana. Ja hetken kuluttua sinulla on valmis aamiaisherkku valmiina.












KARPALO-KOOKOSMYSLI
vajaa 8 dl

1 dl manteleita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 1/2 dl kvinoaa
1/2 dl pellavasiemenrouhetta
1 dl erilaisia siemeniä esim.auringonkukansiemeniä
1/2 rkl öljyä
1/4 dl omenamehua
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 dl kuivattuja karpaloita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna mantelit. Sekoita kuivat aineet sekaisin kulhossa. Lisää joukkoon öljy, omenamehu ja hunaja. Sekoita seos huolellisesti. Jaa mysli leivinpaperoidulle pellille ja paahda mysli uunin keskiosassa noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen, varsinkin paahdon loppupuolella. Anna jäähtyä. Sekoita kuivatut karpalot joukkoon. Säilytä mysli tiiviskantisessa purkissa.