sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Viini-ja ruokatasting

Viiniitastingin järjestäminen on suosittu illanviettotapa ja oikeastaan helpomaa kuin miltä se kuulostaa. Ei tarvitse olla mikään viinitietäjä tai ammattilainen, jokainen pystyy järjestämään viinitastingin eli viinipruuvin.
Tässä muutama hyvä vinkki tastingin järjestämiseen. Sopiva viinimäärä tastingiin on 4-6 eri viiniä. Jos tastingissa on sekä valko- että punaviinejä, maistaminen aloitetaan valkoviiveistä ja aina kevyemät ennen voimakkaita. Jokaiselle viinille on hyvä valita eri lasi, paras maistelulasi on viinilasi. Maistaminen aloitetaan tavallisesti viinin värin määrittämisellä. Sen jälkeen viinejä haistetaan ja maistetaan. Tasting päätetään tekemällä kokonaisarvio maistetusta viinistä. Kun maistellaan viinejä, oikeita vastauksia ei ole; jokainen maistaja on oikeassa.
  • Ulkonäkö: Katso viiniä valkoista taustaa vasten ja määritä sen väri.
  • Tuoksu: Pyörittele viiniä lasissa, yritä kuvailla viinin tuoksua.
  • Maku: Ota reilu kulaus viiniä suuhun ja purskuttele sitä hetki suussasi.
  • Yhteenveto: Mieti, millainen viini on kokonaisuutena.

Tasting voidaan tehdä joko keskustellen jokaisen viinin maistamisen aikana tai kirjaten ensin omat arviot paperille ja käyden keskustelu viineistä lopuksi. Ensimmäinen vaihtoehto tuntuu itsestä luonnikkammalta, joten kokeilimme sitä, emmekä tarvinneet kyniä tai papereita ollenkaan ;-)
Viinin kanssa voi myös maistella erilaisia pieniä makupaloja, vaaleaa leipää, juustoja ja hillokkeita. Tällä kertaa en tyytynyt makupaloihin vaan meillä järestettiin viinitastingin lisäksi myös ruokatasting, jossa oli italialaisityylisiä antipasteja.

Viinit valittiin alkon myyjän kanssa yhdessä. Valitsimme kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä sekä alkuun kuohuviiniä. Lähtökohtana oli antipastit mm.erilaisia makkaroita, juustoja ja oliiveita jotka oli ostettu Tampereen Suurmarkkinoita. Tällä kertaa valitsimme viinit myyjän kanssa maan mukaan (chile/etelä-afrikka), ei rypäleiden. Kuohuviini valittiin sen mukaan, että sitä voisi nauttia myös tarjottavien kanssa. 
Monet viinit avautuvat paremmin ruuan kanssa. Ruuan ja viinin liitto perustuu siihen, miten eri aromit kohtaavat suussa ja miten ne maistuvat yhdessä vielä paremmalta kuin erikseen.Viinien kanssa hyviä makupareja ovat; hapokas/sitruuna, suolainen/lohi, rasvainen/juusto, pippurinen/chorizo ja umami/katkarapu.
Ruokatastingissa maistelimme mm.erilaisia makkaroita, parmankinkkua, valkosipulioliiveita, kalamataoliiveita, hunajamelonia, kirsikkatomaatteja, artisokansydämiä, grillattuja munakoisoja mausteöljyssä, mozzarellapalloja, pippurijuustoa, yrttijuustoa, mustaleimaemmentalia, chilikermajuustoa, patonkia ja Sipulifocaccia sekä viikunahilloa. Ilta oli erittäin onnistunut, sekä viini-että ruokatasting arviot vain paranivat iltaa kohti, ja niinhän siinä sitten kävi kuten alkon myyjä oli ennustanut, että viimeinen viini oli se paras ;-DEi kommentteja:

Lähetä kommentti