tiistai 8. joulukuuta 2015

Luukku 8: Koristepallo

Tämän päivän joulukalenterin luukusta löytyy vinkki koristepallon tekoon. Palloa voit käyttää niin joulukuusessa kuin pöydällä osana kattausta tai koristeena/somisteena.



Luukku 8: Koristepallo

Tarvitset

styroksisen pallon
mustaa askartelumaalia
siveltimen maalaamiseen
pistaasipähkinöiden kuoria
kuumaliimaa

Maalaa siveltimella pallo kauttaaltaan mustaksi, vinkki!tökkää hammastikku palloon, josta voit pitää kiinni sekä maalatessasi että liimatessasi. Kun maali on kuivunut, liimaa kuumaliimalla pistaasipähkinöiden kuoria tasaisesti, täyttäen koko pallon.


maanantai 7. joulukuuta 2015

Luukku 7: Blinit

Eilen itsenäisyyspäivän lounaalla nautimme Blineistä punasipulin, kylmäsavulohen, smetanan, suolakurkun ja metsäsienisalaatin kera. En ollut koskaan aikaisemmin valmistanut Blinejä saatika maistanut niitä, joten kokemus oli aivan uusi...muttei hullumpi.





Perinteisten blinien herkullinen maku perustuu tattarijauhoihin sekä valmistustapaan, jossa paksu lettutaikina käytetään hiivan avulla. Taikinan ohje löytyi tattarijauhopussin kyljestä ja valmistin sen jo edellisenä iltana, seuraavana päivänä lisäsin loput ainekset ohjeiden mukaan. Ohje ei ollut vaikea valmistaa, ja hyvin onnistuinkin näin ensikertalaisena...ehkäpä teen näitä herkkuja jo jouluksi tai sitten viimeistään uudeksi vuodeksi.





Luukku 7: Blinit
lettupannulla noin 26 kpl


3 dl kermaviiliä
15 gr hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
1 kananmunan valkuainen

LISÄKSI
voita paistamiseen
LISUUKKEEKSI
punasipulia silputtuna
kylmäsavulohta kuutioina
suolakurkkuja kuutioina
metsäsienisalaattia
smetanaa


Lämmitä kermaviili kädenlämpöiseksi ja sulata hiiva siihen. Onnistui myös kuivahiivalla, laitoin tähän määrään noin puolipussillista kuivahiivaa jauhojen joukkoon. Sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Annan tekeytyä  jääkaapissa yön yli ( tai huoneenlämmössä pari tuntia). Sekoita ennen paistamista taikinanalkuun kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja viimeisenä varovasti vaahdotettu valkuainen. Paista taikinasta lettu- tai blinipannulla miedolla lämmöllä voissa paksuhkoja blinejä. Tarjoa kuumana lisukkeiden kanssa.








sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Luukku 6: Itsenäisyyspäivän kattaus

Tämän päivän joulukalenterin luukusta löytyy vinkki kattaukseen, jonka teemana on metsä. Kattauksen tein tänään Itsenäisyyspäivän lounaalle.




Luukku 6: Itsenäisyyspäivän kattaus



Olin jokin aika sitten nähnyt Pinterestissä  kuvia, jonka pohjalta pyysin miestä sahaamaan minulle kuusesta puukiekot lautasten alle. Kylläpä niistä tuli ihanat. Siinäpä taisi olla samalla tämän vuoden joululahjani ♥




Kattauksessa käytin myös itsetekemääni havukranssia (joka oli tehty metallihenkarin ympärille), koristepalloja ja hyasintteja laseissa. Värityksenä oli vihreä, musta ja ruskea (metsän värit) sekä valkoinen raikastamassa kattausta. Harmi kun kuva ei ole tuoksuva...sen verran ihana kuusentuoksu levisi havuista pöydän ympärille. Isossa lasimaljassa oli vielä koivurunkoinen kynttilänjalka, jossa oli yksi tuikkukynttilä. Ja kaiken kruunasi kaksi sinivalkoista itsenäisyyspäivän kynttilää. Kylläpä tuntui niin suomalaiselta  ♥♥♥





* Hyvää Itsenäisyyspäivää *


***





lauantai 5. joulukuuta 2015

Luukku 5: Hedelmäinen aurajuusto-pastasalaatti

Tätä herkullista salaattia maistelin viime viikonlopun pikkujouluissa...salaatti vei kielen mennessään. Juhlien jälkeen alkoi salapoliisityö ainesosista, no onneksi apuritontut olivat liikkeellä ja sain kuin saikin ainekset selville. Testiannos on kahdelle henkilölle ja ainesmäärät ovat noin määriä. Loistava salaatti vaikka huomiselle itsenäisyyspäivälle alkusalaatiksi tai muun ruoan kanssa.





Luukku 5: Hedelmäinen aurajuusto-pastasalaatti

keitettyä pastaa
aurajuustoa
säilyke päärynöitä
viinirypäleitä
cashew pähkinöitä
ranskalaista salaatinkastiketta


Suikaloi säilykepäärynät (vajaa 1 tlk), puolita viinirypäleet (kourallinen), rouhi cashew pähkinät (reilu kourallinen) karkeaksi rouheeksi, murustele aurajuusto (noin puolikas pkt). Lisää kaikki ainekset keitetyn pastan (noin 4 dl) joukkoon. Kaada ranskalainen salaatinkastike salaattiainesten sekaan ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa reilu tunti.




perjantai 4. joulukuuta 2015

Luukku 4: Sytytysruusut

Kiva ja hyödyllinen joululahjavinkki ystävälle, opettajalle tai valmentajalle on  sytytysruusut. Sytytysruusut on kierrätystä parhaimmillaan, ne on helppo valmistaa ja niillä syttyy saunanpesä tai takka.




Luukku 4: Sytytysruusut

Tarvikkeet
kananmunankennoja
kynttilän pätkiä tai kynttilämassaa
sulatusastia (esim.iso säilyketölkki)
kattila vesihaudetta varten
puutikkuja tai oksia

Revi tai leikkaa kananmunankennosta kolme kennoa. Revi kahdesta kennosta yksi sivu auki ja revi pohja pois. Tee ruusuille keskusta rullaamalla toinen revitty kenno tiiviiksi rullaksi ja rullaa toinen revitty kenno keskustarullan ympärille. Aseta keskusta ehjän munakennon keskelle.

Leikkaa kynttilänpätkistä mustunut sydänlanka pois ja laita kynttilänpätkät pestyyn ja kuivattuun säilyketölkkiin. Laita kattilaan vettä niin että vesi yltää hieman alle puolenvälin alapuolelle säilyketölkkiä. Aseta säilyketölkki kattilaan ja laita levy päälle. Itse valmistin sytytysruusut kaasugrillin sivukeittimellä, silloin en tahrinut keittiötä. Vahdi sulamista koko ajan, äläkä jätä massaa sulamaan yksin.Vesi ei saa kiehua, eikä se saa roiskua kynttilämassaan. Kun kynttilät ovat sulaneet nosta sydänlangat pois ja siirrä säilyketölkki pois kattilasta.

Kaada lusikalla hieman sulaa massaa ruusun sisälle ja anna jähmettyä. Massa liimaa ruusuun osat toisiinsa. Kasta lopuksi koko ruusu sulaan massaan ja anna jähmettyä.

Kokoa kaunis "syttylahja" sytytysruusuista ja tyhjästä kananmunakennosta. Lisää joukkoon koivusta vuoltuja tikkuja ja tulitikkuaski itse koristellulla etiketillä.






torstai 3. joulukuuta 2015

Luukku 3: Nougat maljat

Kolmannesta luukusta löytyy helppo ja makea herkku glögikutsuille. Nämä pikkuruiset herkut hurmaavat kaikki herkkusuut.






Luukku 3: Nougat maljat
20 kpl

200 g nougatia esim. Maraboun Dubbel-nougat patukoita
20 kpl pieniä valmiita crustadi-leivospohjia
1 pss Daim-rakeita

Sulata nougat mikrossa. Täytä leivospohjat nougatilla ja ripottele päälle Daim-rakeita. Anna leivosten jäähtyä. Herkuttele glögin kanssa.




keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Luukku 2: Vuohenjuusto-päärynä neliöt

Nämä suussasulavat herkut valmistuvat nopeasti vaikka (yllätys)vieraille ja ovat oivallista tarjottavaa glögikutsuilla. Tätä herkkua olen valmistanut jo useaan otteeseen tänä syksynä, sillä päärynä ja vuohenjuusto ovat loistava makupari.




Luukku 2: Vuohenjuusto-päärynä neliöt


1 pkt (500 g) lehtitaikinaa
200 g vuohenmaitojuustoa
2 päärynää
½ dl pinjansiemeniä
roseepippuria
kananmuna voiteluun



Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti. Leikkaa taikinalevyt neliöiksi. Huuhdo päärynät ja viipaloi ne. Viipaloi myös vuohenmaitojuusto.
Painele taikinaneliöiden keskelle vuorotellen päärynä- ja juustoviipaleita. Ripottele päälle pinjansiemeniä ja roseepippuria. Voitele neliöt kananmunalla ja paista niitä uunin keskiritilätasolla 225 asteessa 10–15 minuuttia.








tiistai 1. joulukuuta 2015

Luukku 1: Glögikutsut



Nyt käynnistyy vuoden 2015 joulukalenteri Paperivuoka blogissa. Tervetuloa odottelemaan joulua ja katsastamaan erilaisia DIY vinkkejä sekä herkullisia reseptejä kanssani. Joka päivälle tai ainakin joka toiselle päivälle on luvassa uusi päivitys!




Luukku 1: Glögikutsut

Nyt kun glögikausi on kuumimmillaan on sopiva hetki järjestää omalle perheelle, ystäville, työkavereille, naapureille tai vaikka vain itselle glögikutsut. Tarvitset...



*
iloista mieltä

kuumaa glögiä

joulutorttuja omenakanelimarmeladilla 

vuohenjuusto-päärynä neliöitä

nougat-maljoja

kynttilöitä

*


(ohjeet lähipäivinä joulukalenterin luukuista)