lauantai 3. heinäkuuta 2021

Ylioppilaslakki-pikkuleivät & juhlatarjoilut


Kesäkuun alussa 5.6. juhlimme kuopuksen Ylioppilasjuhlia kauniissa säässä läheisten kanssa. Juhlajärjestelyt olivat edelleen poikkeukselliset vallitsevan pandemian vuoksi. Tämä postaus sisältää Ylioppilaslakki-pikkuleipä ohjeen sekä kuvia juhlapäivän tarjottavista. Lisäksi ohjeisiin löytyy linkit ja muutamia vinkkejä. Mutta ensin lupaamani pikkuleipä ohje.




YLIOPPILASLAKKI PIKKULEIVÄT

noin 60 kpl 

200 g laktoositonta margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
KUORRUTUS
noin 100 g tummaa suklaata
kultaisia pallo-nomparellejä



Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Pane se jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi. Kaaviloi taikina kolmeksi ohueksi levyksi (noin 3 mm) ja ota muotilla pyöreitä kakkuja, joiden halkasija on noin 4 cm. Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia uunista riippuen. Pikkuleivät saavat jäädä melko vaaleiksi.

Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Kasta pikkuleivät sulaan suklaaseen ja koristele heti kullan värisillä pallo-nompareilleilla. Jäähdytä. VINKKI! Pikkuleivät voi pakastaa.



Muutama päivä ennen juhlapäivää valmistin ja leivoin kaikki tarjottavat. Ainoastaan ylioppilaslakki-pikkuleivät olin tehnyt viikkoa ennen pakastimeen. Kutsut lähtivät tekstiviestillä vieraille viikkoa ennen juhlia, koska jännitimme loppuun asti kuinka monessa osassa ylioppilaslakitusjuhla järjestettäisiin koululla. Lopulta tuli tieto, että kaikki uudet ylioppilaat lakitettaisiin samaan aikaan. Vieraat kutsuttiin kotiimme kahvittelemaan kahdessa osassa klo 14 ja klo 16. Osa tarjottavista oli gluteenittomia ja tarjoilut oli mitoitettu reilulle 40 hengelle. 



Juhlamenu

*

Onnittelumalja

*

Broilerivoileipäkakku

Kylmäsavulohikakku

Kasvistuulihatturulla

Mansikka-sitruunamousse naked-kakku

Baileys-juustokakku

Yo-pikkuleivät

Kultarannan pumpulikakku

Pannacotat uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla

*



Broilerivoileipäkakkua on tarjottu kaikissa isommissa (tyttöjen) juhlissa, sillä se on perheemme lempivoileipäkakku. Ylioppilasjuhliin sankari teki ihan itse kaksi voileipäkakkua, jotka ovat noin 20 hengen kakkuja. Pyöreät voileipäkakut koristelin tällä kertaa valkoisilla orvokeilla, broilerileikkeleillä ja herneenversoilla. Broilerikakusta tehtiin myös gluteeniton versio, vaihtamalla leipä gluteenittomaksi.



Toisena kakkuna oli hyydytetty Kylmäsavulohikakku, jota tein jo kaksi vuotta sitten esikoisen valmistujaisjuhliin. Kakkuja tein tarjolle kaksi, 24 cm irtopohjavuokiin jotka koristelin kylmäsavuruusukkeilla, herneenversoilla, mustikoilla, karkunvatukoilla ja sitruunapaloilla. Kalakakku oli suosituin suolaisista tarjottavista. Myös kalakakusta oli gluteeniton versio, jossa pohja oli gluteenittomista näkkäreistä.



Tarjolla oli myös Kasvistuulihatturulla. Se on ihana tarjottava niin juhlissa kuin ihan arkiruokanakin. Se on helppo tehdä etukäteen ja siinä on todella maistuva täyte. Juhliin tein kolme rullaa ja ne tarjottiin kylmänä. Rullat olivat gluteenittomia, kun vaihdoin vehnäjauhot perunajauhoihin. Kasvistuulihatturullat koristelin silmusalaatilla ja leikkasin viipaleiksi. Yksi rulla jäi vallan syömättä.




Ylioppilaskakkua mietin pitkään ja kevään mittaan tuli testailtua monia erilaisia kakkuohjeita. Toiveena oli raikas kakku, mutei perinteinen kermakakku. Lopulta löysimme kuopuksen kanssa molempia mielyttävän ohjeen. Kakkupohjaksi tein vaalean voikakkupohjan, koska haaveena oli tehdä korkea kakku. Pohja olikin nappivalinta, sitä oli helppo leikata ja se oli ihanan mehevä. Väliin tuli mansikoita ja ihanan raikasta sitruunamoussea. Kakku kuorrutettiin tuorejuusto-kermavaahdolla semi-naked kakuksi eli kakkupohja pilkahteli kuorrutteesta. Koristeeksi kakku sai kukkia ja puisen ylioppilaskyltin.



Baileysjuustokakku on kuopuksen lempikakku, joten sen suhteen ei tarvinnut miettiä pitkään, Kakkuja tein kaksi, joista toisen pohjan tein gluteenittomista kekseistä. 




Isommissa juhlissa tapanani on ollut tehdä juhlapöytään vielä pienet yksittäiset herkut ja tällä kertaa tein esikoisen avustuksella pieniä pannacottia kertakäyttölaseihin, jotka koristeltiin uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla. Pannacotta ovat todella herkullinen tarjottava ja yllättävän helppo valmistaa, kun käyttää maitopohjaisiin jälkiruokiin tarkoitettua Multia-hyytelösokeria hyydyttämiseen.  



Jälleen kerran ylimitoitin tarjottavat. Se on kyllä tosi vaikeaa miettiä, että riittääkö kaikki. Mutta kyllä se taitaa olla kuitenkin niin, että kun tarjottavia on montaa laatua, niin ei tarvitse olla niin isoja määriä tarjolla. Onneksi kuitenkin pakaste on keksitty jonne säilöin osan ja osan tarjottavista vein töihin kahvipöytään.




 Päivä oli kaikenkaikkiaan todella onnistunut, se oli iloa ja aurinkoa täynnä. Sää suosi juhlia ja juhlimmekin pääasiassa ulkona terassilla missä oli helppo pitää turvaväleistä kiinni. Viimeiset vieraat lähtivät puoli yksitoista illalla ja olimme miehen kanssa todella otettuja, että vieraat viihtyivät niin pitkään.





Onnea vielä rakas valmistuessasi ylioppilaaksi

💙 

sekä Kiitos kaikille onnitteluista ja 

juhlissa mukana olleille, 

teitte kuopuksen päivästä täydellisen








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti