lauantai 17. heinäkuuta 2021

Täyteläinen Tomaattikeitto

 Tomaatit ovat olleet jo jonkin aikaa sesongissa ja niitä saakin todella edullisesti tällä hetkellä kaupasta.  Tomaatti on yksi lempi raaka-ainestani, koska sitä voi käyttää niin monipuolisesti. Ihan ykkös lemppari on Italialainen tomaattikeitto, jota tein ensimmäisen kerran jo esikoisen rippijuhliin kuusi vuotta sitten. Toinen lemppari on Vappu Pimiän ohjeella tehty Ranskalainen Tomaattipiiras, sitä tulee tehtyä muutaman kerran vuodessa. Lisäksi kaikki tomaattilisukkeet ovat aivan ihania, ne sopivat  herkutteluun esim. juustojen kanssa tai kivaksi kesä-tuliaiseksi, suosikkiohjeitani ovat  Kuutamokuivatut tomaatit tai Pikapikkeloidyt tomaatit. Tomaatit sopivat tietysti myös salaatteihin ja nämä kaksi ovat lempisaalaattiejani. Grillattu tomaattisalaatti sopii loistavasti grilliruokien kaveriksi ja Tomaatti-mozzarella pastasalaatti sopii niin noutopöytään kuin lounaaksikin. 

 Koska tuo Italialainen tomaattikeitto on edelleen niin suurta herkkua meidän perheessä ja sen ohje on hieman muokkaantunut tässä vuosien saatossa niin kirjoittelen siitä nyt päivitetyn version, jolla sitä nykyään valmistan. 







TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO

noin 2 litraa / 8 annosta



noin 2 kg tomaatteja
1 kokonainen valkosipuli
1 sipuli
1 punainen tuore chili
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
2 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria myllystä
2 tl savupaprikaa
hiukan sokeria tai hunajaa tomaattien hapokkuudesta riippuen
400-500 g tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
(2 dl vettä)
2 dl ruokakermaa



Halkaise tomaatit ja chili. Halkaise myös sipulit mutta älä kuori niitä. Voit hieman erotella valkosipulin kynsiä toisistaan, jos haluat. Laita tomaatit, chili ja sipulit pellille tai isoon uunivuokaan. Kaada reippaasti oliiviöljyä niiden joukkoon. Lisää suola, mustapippuri, savupaprika, sokeri sekä timjamit. Sekoita.

Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa noin 30 minuttia. Sekoita kasviksia puolessa välissä. Anna jäähtyä hetki ja kuori tomaatit sekä sipulit. Poista chilistä siemenet ja kuori se. Riivi timjami. Paloittele kasviksia hieman ja kaada liemineen päivineen kaikki kattilaan. Lisää kattilaan tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja anna kiehua hiljalleen vähintään 20 minuttia. Mitä pidempi haudutus sitä täyteläisempi maku.

Soseuta keitto ja lisää ruokakerma, kuumenna. Miaista ja mausta vielä tarvittaessa. Lisää keitoon krutongeja, yrttejä, parmesanraastetta tai mascarbonea. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

VINKKI! Tuli testattu tomaattien paahtamista grillissä tällä viikolla ja hyvin se niinkin onnistui. Pidin suurinpiirtein saman ajan grillissä mutta hieman matalampi lämpötila.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti