maanantai 10. joulukuuta 2018

DIY Pyykkietikka

Tutustuin Pyykkietikkaan syksyllä saadessani kutsun sisustusliikkeen blogi-iltaan ja kotiin tuomisina toinkin pari pulloa kotimaista pyykkietikkaa. Pyykkietikka tuntui heti toimivalta jutulta mutta melko kalliilta jatkuvaan käyttöön. Siksipä "tarkanmarkan" ihmisenä etsiskelin netistä vinkkiä pyykkietikan valmistamiseen itse ja löytyihän sellainen vinkki @kotiporstua blogista.
Etikka puhdistusaineena ei ole mikään uusi keksintö vaan sitä on käytetty ennenvanhaan  moniin eri käyttökohteisiin. Se on ympäristöystävällinen ja turvallinen aine. Tähän itsetehtyyn DIY Pyykkietikkaan tarvitset väkiviinaetikkaa, eteeristä öljyä ja vettä. Ja mikä parasta Pyykkietikka on ekologinen aine, jossa ei itsessään ole allergisoivia aineita (hyvä niin koska itse ole kosmetiikka-allerginen ja hajusteherkkä) ja eteerisissä öljyissäkin kerrotaan olevan puhdistavaa tehoa. .


Pyykkietikka korvaa huuhteluaineen. Etikkaa laitetaan pari ruokalusikallista pyykinpesukoneen huuhtelulokeroon. Pyykkietikka tekee pyykistä pehmeää ja poistaa epämiellyttävät hajut, lopputuloksena pyykki tuoksuu puhtaalta. Voit käyttää etikkaa myös tekstiilien raikastamiseen suoraan suihkepulosta. Laita suihkepulloon 10 % pyykkietikkaa ja loput vettä, sitten vaan suihkutus tunkkaiselle tekstiilille. Aroille vaatteille pyykkietikkaa ei kannata käyttää, kuten silkille.

Pyykkietikkaa voi käyttää myös kodin yleisppuhdistuaineena. Laita suihkepulloon 1/2 dl pyykkietikkaa ja loput vettä. Käytä kaikkiin kodin pinnoillle kuten laattoihin, saunanlauteiden pesuun, peilien, lasipintojen ja wc:n pesuun. Varo kuitenkin arkoja pintoja.

Valmis Pyykkietikka tuoksuu väkiviinaetikalle mutta voimakas haju haihtuu pyykin tai pinnan kuivuessa ja jäljelle jää vain puhdas tekstiilin tai kodin tuoksu. Nyt kaikki innolla testaamaan itsetehtyä Pyykkietikkaa!DIY PYYKKIETIKKA
1 l

1 l lasipullo
vettä noin 1-2 dl
15-20 tippaa eteeristä öljyä (esim.laventeli)
väkiviinaetikkaa noin 8-9 dl

Keitä vettä ja jäähdytä se. Lisää pulloon vesi, eteerinen öljy tippoina ja täytä loppu pullo väkiviinaetikalla. Sekoita. Laita pullon mukaan ohje Pyykkietikan käytöstä ja sisällöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti