sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Chili-Kurpitsakeitto

Aina on syytä juhlaan, vaikka vain syksyn pimenevät illat ja syksynsato. Niistä ajatuksista syntyi tämänkertainen syysmenukin. Arki kun on sellaista ahertamista ja puurtamista, niin viikonloppuisin on ihana aina silloin tällöin tehdä ruokaa pitkän kaavan mukaan ja nauttia siitä ihan vain oman perheen kesken kaikessa rauhassa.




Syysmenua miettiessäni ajatuksena oli syksynsato: juurekset, riista ja marjat. Ja kun kotoa löytyi kaikki tarvittavat raaka-aineet oli helppo lähteä valmistamaan kolmen ruokalajin syysmenua. Alkukeitoksi tein Chili-kurpitsakeittoa, josta resepti postauksen lopussa. 





Pääruuan Hirvipaistin ruskistin ensin pannulla kokonaisena molemmin puolin, sitten vain suola ja pippuri pintaan ja liha pataan ja pata uuniin hautumaan kolmeksi tunniksi sipulin, porkkanan, valkosipulin, riistafondin ja punaviinin kera. Aamuiselta metsälenkiltä löytyneet leppärouskut ja karvarouskut ryöppäsin ja paistoin pannulla sipulin kanssa, joukkoon lisäsin suolaa, pippuria, vehnäjauhoja ja kermaa. Uunijuurekset syntyivät perunasta, bataatista, porkkanasta ja nauriista, jotka maustoin hunajalla ja tuoreella timjamilla. Uunijuuresten kanssa uuniin nakkasin vielä puolitetut kokonaiset valkosipulit kuorineen. 




Jälkiruuaksi nautimme kirpakan makeat Punaherukkaiset-kinuskimaljat, joiden alkuperäinen ohje löytyy täältä, puolukat vaihdoin vain punaherukoihin.






SYYSMENU

*
Chili-Kurpitsakeitto
juustoja, patonkia, luumuchutney

*
Hirvipaisti
Hunajaiset uunijuurekset
Metsäsienikastike

*
Punaherukkaiset-kinuskimaljat

*



Ja sitten varsinaiseen reseptiin. Tämän täyteläisen sosekeiton salaisuus piilee kurpitsassa. Keittoon sopii mikä tahansa keltainen- tai oranssi kurpitsa, itse käytin keittoon tälläkertaa Hokkaido-kurpitsaa. Tarjoa keitto tuoreiden yrttien tai paahdettujen simenien tai paistetun pekonimurujen kera tai lisää vaikka niitä kaikkia.







CHILI-KURPITSAKEITTO
4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
800 g kurpitsaa ilman kuorta ja siemeniä
3 rkl öljyä
noin 9 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
1/4 tl chilirouhetta
1/4 tl mustapippuria
PÄÄLLE
paahdettuja siemeniä tai
tuoretta timjamia tai
paistettua pekonia


Kuori ja kuutioi sipulit ja kurpitsa. Kuullota hetki öljytilkassa kattilassa. Lisää kasvislientä sen verran että kurpitsat peittyvät. Kiehauta seos ja vähennä lämpö keskilämmölle ja keitä noin 25 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat kypsiä.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma ja kasvislientä sen verran että keitto on sopivan sakeaa. Sekoita ja anna kiehahtaa. Mausta chillä ja pippurilla. VINKKI! Suolaa ei välttämättä tarvitse koska kasvisliemi on itsessään suolaista. Koristele keitto haluamallasi tavoin.



1 kommentti:

  1. Nam, vitsit miten onnistunut syysmenu!
    Taidan laittaa tämän menun "korvan taakse". Ollaan muutaman viikon päästä lähdössä viettämään mökkiviikonloppua tuon isännän kanssa ja tässä olis aika toimiva menu sinne.... ;)

    VastaaPoista