maanantai 24. lokakuuta 2016

Italialainen ilta & Pastataikina

Vietimme perheen kanssa Italialaista iltaa viikonloppuna, herkuttelimme italialaisella ruualla ja muistelimme mukavia kesällä tehdystä Italian matkasta. Tuolla Toscanaan sijoittuvalla reissulla söin yhden parhaimmista pasta-annoksista ikinä, nimittäin Salvia-Ricotta täytteisiä ravioleja. Ja senverran innostunut ruuanlaittaja kun olen, enhän voinut vastustaa itsetehtyä pastaa...Niinpä, ensin meille muutti pastakone ja sitten syntyi ensimmäiset itsetehdyt nauhapastat sekä täytetyt raviolit.

Alkuun nautimme tietysti antipastin, johon sain innostukseni Liemessä-blogin Muttihillosta. Ja sitäkin oli testattava...on muuten todella loistavaa hilloa sinihomejuuston ja patongin kera. Muut antipastit löytyivät Lidlin Italiaviikon valikoimista.

ITALIALAINEN ILTA
*
Parmankinkku, Milanosalami, Aurajuusto, 
Mutti-hillo, Oliivit, Persimon-hedelmäsiivut, patonki
*
Salvia-vuohenjuusto Raviolit
Salvia makuvoi
*
Vadelma-limoncello semifreddo
*
Pastanteko on mukavaa tekemistä koko perheelle, ja se on helppompaa kuin uskoisikaan, tosin aikaa vievää...mutta herkullinen maku saa veden herahtamaan kielelle. Taikina kannattaa tehdä durumvehnäjauhoista, koska jauhossa on vähän venyvää sitkoa. Durumvehnäjauho on muuten keltaisempaa kuin tavallisesta vehnästä valmistettu jauho. Pasta ohjeen kopsasin Kruoka lehdestä ja hyvältä tuo taikina tuntuikin ja onnistuneita nauhapastoja sekä ravioleja syntyi.

PASTATAIKINA

300g (noin 4 dl) Durum-vehnäjauhoja
1 tl suolaa
3 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä


Mittaa jauhot ja suola suureen kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa. Riko kananmunat kuoppaan ja sekoita oliiviöljy haarukalla munien joukkoon siten, että niiden rakenne rikkoutuu.

Jos käytät yleiskonetta, mittaa kaikkia aineet kulhoon ja aloita alhaisemmalla teholla nostaen tehoja vähitellen.Vaivaa taikinakoukulla 3-5 minuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. 

Tai käsintehdessä, sekoita jauhot taikinaan käsin. Aloita keskeltä ja lisää jauhoja reunoilta vähitellen. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, kunnes taikina on hyvin sekoittunut.Jatka vaivaamista pöydällä molemmin käsin vielä noin 10 minuuttia, kunnes taikina on kimmoisaa. Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää hieman jauhoja. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä noin puoli tuntia huoneenlämmössä.

Jaa pastataikina 4 osaan. Litistä kukin osa noin 5 cm:n levyiseksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Pidä vuoroaan odottavat palat kelmussa. Jauhota pastakoneen telat, jotta taikina ei tartu kiinni.
Aja taikina ensin leveimmän aukon läpi. Taita taikina kolmin kerroin ja aja vielä 2 kertaa leveimmän aukon läpi. Jatka pastataikinan mankelointia siten, että pienennät joka kerralla aukkoa pykälä kerrallaan, kunnes taikina on noin 1 1/2 mm:n paksuista. 

Voit myös kaulia levyn, jos et omista pastakonetta. Muotoile levyt haluamaasi muotoon pastakoneen avulla tai käsin leikkaamalla. Anna pastojen kuivua esimerkiksi leivinpaperin päällä tai jauhotetulla pöydällä noin 20 minuuttia ennen keittämistä. Keitä tuorepastaa paksuudesta riippuen 1-4 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti