sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Täydelliset sämpylät

Tässä ohje täydellisiin sämpylöihin, jotka ovat päältä ihanan rapsakoita ja sisältä sopivan mehukkaita...sellaisia vanhanajan "reikäsiä" sämpylöitä, joista tulee mummola mieleen. Ohje on mitä helpoin, tee taikina illalla valmiiksi ja laita jääkaappiin nousemaan, aamulla kahdella lusikalla nostelet kasoja pellille ja sitten vain uuniin. Puolentunnin päästä sinulla on tuoreet sämpylät aamiaispöydässä. Luulempa, että meillä tehdään tästä lähtien sämpylät tällä Sikke Sumarin ohjeella.








SÄMPYLÄT

7 1/2 dl (+42 C) vettä
1 1/2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
n.7-10 dl vehnäjauhoja

Kaada kuivahiiva ja suola lämpimän veden joukkoon ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen, taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla. Leivinpaperi siksi että taikina kohoaa runsaasti. Siirrä kulho jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten koko yöksi.

Nostele taikinaa kahdella lusikalla kasoiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille ja huiskaise päälle vielä vähän jauhoja. Leikkaa lopuksi saksilla viillot sämpylöihin. Paista 230 asteisessa uunissa noin 1/2 tuntia.




VINKKI! Rapsakkakuorisia sämpylöitä ei kannata peittää leivinliinalla muuten tuo ihana rapes häviää kuoresta.

VINKKI! Taikina säilyy jääkaapissa lähes viikon joten voit paistaa sämpylöitä aina kun tekee mieli.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti