perjantai 25. maaliskuuta 2016

Pääsiäispavlova

Pitkäperjantain iltapäiväkahvilla nautitaan pääsiäispavlovasta. Pavlova on yksi klassikkojälkiruuista, joka on helppo tarjottava myös keliaakikoille.  Venäläisen ballerinan Anna Pavlovan kerrotaan olevan sen esikuvana. Tätä marenkiunelmaa kuvaillaan runollisesti: marengin valkoinen kuohkeus ja ilmava keveys kuvaa tanssijattaren pukua ja hennon haurasta olemusta.

PÄÄSIÄISPAVLOVA

4 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 prk (a' 200 g) appelsiinirahkaa
noin 1/2 prk lemon curdia
KORISTEEKSI
hedelmiä esim.
mangoa
anannasta
persikkaa
kiwiä
vihreitä viinirypäleitä
tuoretta minttua

Vatkaa huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia vatkaimella kunnes vaahto alkaa vaalentua ja vaahtoon jää pehmeitä huippuja. Varaa tähän tarpeeksi iso kulho. Lisää sen jälkeen sokeria ruokalusikka kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kiiltäväksi ja kovaksi. Tarkista että sokeri on liuennut vaahtoon ottamalla pala vaahtoa sormiesi väliin. Jos vaahdossa on sokerirakeita, vatkaa kunnes ne liukenevat. Kun vaahto on jämäkkää, lisää viinietikka ja sekoita varovasti lastalla tasaiseksi.

Levitä marenkivaahtoa uunipellille pyöreäksi pohjaksi halkaisijaltaan noin 30 cm. Jätä reunat hieman paksummiksi kuin sisus niin saat lusikoitua täytteen pavlovan keskelle myöhemmin. Paista kiertoilmauunissa 120 asteessa vähintään tunti. Marenki on valmista kun reunat tuntuvat kovilta mutta keskeltä varovasti painettaessa sisus tuntuu pehmeältä. Sammuta uuni, avaa luukku ja anna jäähtyä kunnolla uunin sisällä.

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka. Sekoita. Levitä marenki pohjan päälle lemon curdia ja sen päälle appelsiinirahka-kermavaahto. Koristele keltaisilla ja vihreillä hedemillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti