lauantai 25. lokakuuta 2014

Kurpitsakeitto ja kurpitsasämpylöitä

Kuluneen viikon kasvis on ollut kurpitsa ja nyt postaukset lähenevät jo loppuaan ;-D mutta on ollut ihana kokeilla uusia reseptejä ja huomata kuinka monipuolisesti kurpitsaa voi käyttää...haaveissa on vielä testata kurpitsasosetta pullataikinan mehevöittäjänä ja to-do listalla on myös kurpitsapiiras Usan Kiitospäiväksi marraskuun lopulla.

Mutta ensi viikon perjantaina 31.10. voit yllättää Hallowen-vieraat sametinpehmeällä kurpitsakeitolla ja ihanan rouheisilla ja makeahkoilla kurpitsasämpylöillä...pakasta ylijäänyt kurpitsasose ja käytä myöhemmin (vaikkapa siihen pullaan tai makeaan piiraaseen).

Keitto oli maukasta ja sämpylät kuohkeita...näistä tuli meidän perheen suosikkeja..voipi olla että huomiset ruokavieraatkin saavat maistella alkukeitoksi Kurpitsakeittoa...


Kurpitsakeitto
4 henkilölle

1 (1 kg) keltaista kurpitsaa tai myskikurpitsaa (butternut squash)
1 (120g) sipuli
20 g voita
4 dl vettä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
4 dl maitoa
200 g sulatejuustoa

pinnalle
1 dl persilijaa tai basilikaa hienonnettuna

Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa. Hienonna sipuli. Kuullata kurpitsaa ja sipulia rasvassa noin 5 minuuttia. Lisää vesi, suola ja pippuri. Keitä kannen alla noin 15 minuutiia tai kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää maito ja sulatejuusto, kuumenna kunnes juusto on sulanut. Soseuta uudelleen kuohkeaksi. Ripottele pinnalle yritit.




Kurpitsasämpylät
noin 20 kpl

500 g kurpitsaa 
2 dl vettä
Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutiot vedessä kypsiksi noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella. (Mittaa sose, sitä tarvitaan 1/2 l )

1 pss (11g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
3 dl kauraleseita
n.9 dl hiivaleipä-, vehnä- tai grahamjauhoja
1/2 dl öljyä
1 dl kurpitsasiemeniä

Sekoita 42 asteiseen soseeseen kuivahiiva, siirappi ja suola. Lisää leseet. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy ja hieman roouhitut siemenet alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. 

Käytä reilusti jauhoja kun leivot taikinan sämpylöiksi.Kohota sämpylät hyvin. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.

 
  












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti