tiistai 16. joulukuuta 2014

Luukku 16: Englantilainen hedelmäkakku

Joulukalenterin kuudestoista luukku paljastaa Englantilaisen hedelmäkakun ohjeen. Kakku on suosikkikakkuni ja olen tehnyt tällä ohjeella kakkua niin kauan kuin muistan. Teen kakun joka joulu, ilman sitä joulu ei olisi joulu. Olen tehnyt kakkua myös moniin myyjäisiin ja antanut niitä lahjaksi. Tänä vuonna kakusta nauttii oma perheeni :-)





ENGLANTILAINEN HEDELMÄKAKKU
24 palaa 

200 g voita tai leivontamargariinia 
2 dl sokeria 
3 kananmunaa 
80 g pekaanipähkinöitä 
50 g tummaa leivontasuklaata 
80 g (n. 10 kpl) kuivattuja pehmeitä aprikooseja 
1 dl rusinoita 
1 tlk (125 g) punaisia kirsikoita 
1 tlk (227 g) ananasmurskaa 
2-3 rkl konjakkia 
3 1/2 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
1 tl kardemummaa 
 
Voitele ja korppujauhota noin 1,8 litran rengasvuoka. Rouhi pähkinät ja suklaa. Leikkaa aprikoosit ja valutetut kirsikat pieniksi paloiksi. Valuta ananasmurska.

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen taikinaan. Lisää joukkoon pähkinät ja suklaa.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Kääntele jauhojen joukkoon aprikoosit, rusinat ja kirsikat. Lisää jauhoseos, ananasmurska ja konjakki vuorotellen taikinaan varovasti sekoittaen. Lusikoi taikina vuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.





Vinkki! Kakku mehevöityy ja säilyy viileässä useita päiviä. 




 

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Luukku 15: Jouluinen saaristolaisleipäleipä

Viidennestätoista luukusta löytyy ohje leivälle. Saaristolaisleipä on tuttua pitopöydistä ja joulupöydästä. Leivän ominaismaku tulee maltaista ja reilusta siirappimäärästä. Leivän valmistus on kohotuksineen ja pitkine paistoaikoineen  hieman aikaa vievää, mutta hämmästyttävän helppoa. Kannattaa kokeilla!




Jouluinen saaristolaisleipä
3 leipää

1 l piimää
75 g mämmi-leipämaltaita
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl suolaa
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoha
3 dl vehnärouhetta (kaurahiutaleita)

Voiteluun
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä

Liota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää maltaat. Lisää siirappi, fariinisokeri ja suola.Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruisjauhot, vehnäjauhot ja vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi 1 1/2 h.

Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa tai käytä pahvisia  n.1 l kertakäyttövuokia. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1 h 20 min. Valele pinta lämpimällä siirappivedellä. Peitä leivät alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista ja laita ritilälle jäähtymään. Leivän maku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua valmistuksesta. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa.


Jos annat leivän lahjaksi, kietaise kaunis kakkupaperi ympärille ja korista kauniilla nauhalla sekä itsetehdyllä koristesydämellä.







































































































































































































Luukku 14: Joulukranssi

Joulukodin kaunistus syntyy kirjan sivuista. Tötteröistä muodostuvan Joulukranssin teossa voi leikitellä monin tavoin...tee tötteröistä eri kokoisia tai vaikka lado niitä eri tavoin niin saat aikaan yksilöllisiä kransseja. Mikä mukavinta, löydät mitä todennäköisemmin kaikki kranssin teossa tarvitsemasi tarvikkeet kotoasi. Joulukalenterin neljännestätoista luukusta löydät ohjeen kranssin tekoon.





Joulukranssi

tarvitset kirjan sivuja, teippiä, kuumaliimapistoolin, tukevaa pahvia kranssin taakse, koristeen (kuvan, napin tai muun keskuskoristeen), paperiliimaa, nauhaa

Leikkaa leikkurilla kirjan sivuja. Kääri sivut tötteröiksi ja sulje ne teipillä. Tee kasa tötteröitä valmiiksi. Leikkaa pahvista neliö ja tee pahvin yläosaan reikä ripustusnauhaa varten.

Liimaa kuumaliimalla tötteröt pahviin aloittaen latominen pahvin kulmista. Liimaa tötteröt pareittain vastakkain. Näin ne asettuvat kauniisti omalle paikalleen. Kun kranssin kehä alkaa täyttyä, liimaa tarpeen mukaan tötteröitä vapaisiin väleihin.

Leikkaa keskustan kuva, sen alle kartongeista pyörylä. Yhdistä osat toisiinsa liimalla. Liimaa niiden alle vielä pieni paperinen kakkupaperi. Lisää taakse pieni koroke taitellusta pahvista, sillä kranssi menee keskeltä kuopalle. Kiinnitä lopuksi koriste kranssin keskustaan kuumaliimalla. Laita lopuksi koristenauha ripustuslenkiksi.





lauantai 13. joulukuuta 2014

Luukku 13: Paahdettu rypäle-punajuurisalaatti

Kolmannestatoista luukusta löytyy jouluinen Paahdettu rypäle-punajuurisalaatti. Se on juhlava alkuruoka tai lisäkesalaatti, joka maistuu kylmänä tai lämpimänä. Tutut maut saavat nyt ripauksen jotain uutta. Alkuperäinen ohje löytyy Pirkan ruokasivustolta.





Paahdettu rypäle-punajuurisalaatti
3-4 (500 g) punajuurta
4-5 (500 g) porkkanaa
n. 250 g tummia rypäleitä
n. 2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl timjamia
mustapippuria
1 pkt (125 g) sinihomejuustoa 
n. 3/4 dl (n. 40 g) pekaanipähkinöitä
1/2 ps (à 60 g) rucolaa
Kastike 
tummaa balsamietikkakastiketta 


Pese, kuori ja lohko punajuuret. Kuori ja suikaloi porkkanat. Huuhdo ja irrota rypäleet tertusta.
Mausta punajuuret ja porkkanat omissa kulhoissaan öljyllä, suolalla, timjamilla ja pippurilla. Kaada ne leivinpaperin päälle pellille omille puolilleen, jotta punajuuri ei värjää porkkanoita. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Ota pelti uunista ja kääntele vihanneksia hieman lastalla. Lisää rypäleet punajuurten joukkoon ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia.

Nostele punajuuret, rypäleet ja porkkanat laakealle tarjoiluvadille. Lisää paloiteltu sinihomejuusto, puolitetut pähkinät ( tällä kertaa korvasin pekaanipähkinät saksanpähkinöillä) ja rucola. Valuta päälle balsamietikkakastiketta. Tarjoa haaleana tai kylmänä.


 


perjantai 12. joulukuuta 2014

Luukku 12: Joulucookiet

Kahdennentoista luukun yllätys on toinen herkullinen pikkuleipäohje, Joulucookiet, nämä kuuluvat joulukahvipöytäämme yhtä olennaisesti kuin piparit tai Stollenkranssi. Tänä vuonna näistä herkuista saavat nauttia myös työpaikani tiimikaverit ♥





Tällä ohjeella leivot reilut cookiet, jotka taatusti vievät kielen mukanaan.

Joulucookiet
noin 30 kpl


100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 rkl vaaleaa siirappia
1/2 ps (100g) pehmeitä aprikooseja
2 dl pekaanipähkinöitä
100 g taloussuklaata
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä

Leikkaa aprikoosit, pähkinät ja suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja mausteet.
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää siirappi, jauhot ja rouheet. Sekoita taikina tasaiseksi.

Muotoile taikinasta noin 30 cm pituinen tanko. Kääri kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa pari tuntia. Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta ne pellille leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia, kunnes viipaleet saavat vähän ruskeaa väriä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua pellillä.



 

torstai 11. joulukuuta 2014

Luukku 11: Lumiukkosoppa

" Lumiukot, lumiukot ketjussa kulkee, nysäpiipun, nysäpiipun suuhunsa sulkee. Olalle he taputtavat ystävää ja veikkaa, hangella heittelevät kupperiskeikkaa. Lumiukko lumiukko hauska on vasta, silmät ovat hiilestä ja nenä porkkanasta. Iloisesti se hyppelee kun pakkanen vain paukkaa, lämpimällä laihtuu voi voi ukko raukkaa."


Näillä keleillä haaveillaan lumesta ja lumiukoista vain laulelemalla ...Yhdestoista luukku paljastaa hauskan vinkin Lumiukkosopasta.





Lumiukkosoppa

on kiva pikkulahja tai vaikka "kortti" paketin kylkeen. Läpinäkyvään pussiin mitataan yhden kupin annos kaakaojauhetta. Kaakaopussi, lusikkana toimiva piparminttukeppi ja minivaahtokarkkeja pakataan sellofanipussiin, johon kiinnitetään teemaan sopiva etiketti. Lahjan saaja kaataa pussin sisällön mukilliseen lämmintä maitoa - ja soppa on valmis.

Mukaan kannattaa laittaa vielä esim. seuraavanlainen runo:

Kun pakkanen ulkona otettaan kiristää,
lumiukko soppa tää mieltäsi piristää.
Ensin kuuma maito keittele, lisää sekaan sokerit ja kaakao.
Kuivatut lumipallot mukaan heittele,
lopuksi vielä kunnolla lumiukon kävelykepillä sekoittele.
Soppa lämmittää ja ilostuttaa mieltä, saat näyttää pakkasukolle kieltä!




keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Luukku 10: Rocky Road- palat



Kymmenennestä luukusta paljastuu iki-ihanat Amerikkalaiset suklaaherkkupalat Rocky Road -lakritsitoffeet, jotka kätkevät sisäänsä kaikkea: makeaa, suolaista, rapeaa ja pehmeää. Pienikin pala riittää - tai ainakin kaksi.

Rocky Road -paloja on tullut tehtyä jo muutamana vuonna, ainakin jouluksi joskus muulloinkin. Tämä on siitä kiva tarjottava/ruokalahja, että siihen voit laittaa esim. keksinmurusista kuivattuihin hedelmiin, pähkinöistä lakritsiin, riisimuroista rusinoihin...vain mielikuvitus on rajana. Itse olen tykästynyt seuraavaan ohjeeseen:





Rocky Road - palat
n.40 palaa

200 g maitosuklaata
250 g tummaa suklaata
1 prk (n.400 g) sokeroitua kondensoitua maitoa
50 g voita
200 g lakritsipaloja
100 g vaahtokarkkeja
3 dl suolapähkinöitä

Paloittele molemmat suklaat. Sulata suklaat, kondensoitu maito ja voi kattilassa keskilämmöllä välillä sekoittaen. Leikkaa lakritsipalat pariin osaan ja vaahtokarkirt koosta riippuen 2-4 osaan, voit käyttää myös mini vaahtokarkkeja. Sekoita lakritsit, vaahtokarkit ja pähkinät sulaan suklaaseokseen. Kaada massa leikinpaperilla vuorattuun vuokaan (esim.lasagnevuokaan). Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia ja leikkaa paloiksi. Toffee säilyy huoneenlämmössä kuivassa paikassa noin viikon.


tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9: Kanelimantelit -ja cashewpähkinät

Yhdeksännen luukun herkulliset Kanelimantelit -ja cashewpähkinät ovat ihana naposteluherkku, jotka valmistuvat yhdessä illassa ja taatusti ilahduttavat makean ystävää. Anna Kanelimantelit -ja cashewpähkinät lahjaksi esim. glögipullon kanssa.




Kanelimantelit -ja cashewpähkinät
5 dl / noin 3 lahjapussukkaa

3/4 dl vettä
2 1/2 dl sokeria tai fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelia
5 dl manteleita ja/tai cashewpähkinöitä

Laita kattilaan vesi ja 2 dl fariinisokeria, vaniljasokeri ja kaneli. Kuumenna kiehuvaksi keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun fariinisokeri on sulanut ja neste kiehuu, lisää mantelit ja pähkinät. Itse käytin 3 dl manteleita ja 2 dl cashewpähkinöitä. Lisää lämpöä ja sekoittele kokoajan 5-7 minuuttia.

Kun vesi on lähes haihtunut ja neste muuttunut siirapiksi, vähennä lämpöä ja lisää 1/2 dl fariinisokeria koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sekoittunut manteli-pähkinäseokseen tasaisesti kaada se heti leivinpaperin päälle työlaudalle. Levitä manteli-pähkinäseos tasaisesti jäähtymään. Purkita tai pussita jäähtyneenä.