keskiviikko 25. marraskuuta 2020

Vaalea Glögi-juustokakku

Marraskuu on viittä vaille taputeltu - joulunaika lähenee tuoksuineen, kynttilöineen ja herkkuineen. Sitä ennen meillä vietetään Katariinan-päivää herkuttelemalla Vaaleaa Glögi-juustokakkua 💛(vaikka tosiasissa oma perhe ei tätä päässytkään maistamaan vaan ilahdutin työkavereita kakulla alkuviikosta)




Tämä kakku sai alkunsa, kun bongasin kaupasta vaalean glögitiiviste pullon. Kotiin päästyäni löysin K-ruoka sovelluksesta ohjeen vaaleaan glögi-juustokakkuun ja pitihän sitä heti testata.  Kakun pohja on pipareista ja voista. Täytteessä on kerman, tuorejuuston ja valkosuklaan lisäksi loraus ihanaa Marlin 2020 Appelsiini-karpalo-rosmariini glögiä, myös kakun kiille on tuosta vaaleasta ja mausteisesta glögi-tiivisteestä sitä pullon ohjeen mukaan laimentaen. Koristeeksi kakku sai kuivattuja omenaviipaleita, valkosuklaamanteleita ja -rusinoita, itsetehtyä pipari-valkosuklaapaloja, manteleita ja tuoretta rosmariinia. 








VAALEA GLÖGIJUUSTOKAKKU
12 annosta

POHJA
200 g piparkakkuja
100 g voita
TÄYTE
2 rss (a'180 g) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl glögiä tai vettä
KIILLE
1 dl vaaleaa glögitiivistettä
3 dl vettä
4 liivatetta
KORISTELU
kuivattuja omenarenkaita
valkosuklaamanteleita ja- rusinoita
manteleita
itsetehtyä pipari-valkosuklaapaloja
tuoretta rosmariinia





VINKKI! Kuvan kakku on tehty 24 cm vuokaan ja ohje on kerrottu Kinuskikissan vuokien muunnostaulukon 1,19 kertoimella.

 Murskaa piparkakut pakastepussissa kaulimella. Sulata voi ja sekoita siihen piparimuru. Pingota leivinpaperi 22 cm irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Painele keksimuru tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.
Notkista tuorejuustot. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele valkosuklaa ja sulata se miedolla teholla muutaman sekunnin pätkissä mikrossa. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuustot ja kääntele lopuksi joukkoon valkosuklaasula. Mausta seos sokereilla.

Liota täytteeseen tulevia liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna vesi mikrossa ja purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan veteen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Sekoita se täytteeseen ohuena nauhana. Levitä täyte pohjalle ja tasoita pinta. Nosta juustokakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

Liota kiillettä varten liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Mittaa 1 dl glögiä kattilaan. Kuumenna se kiehuvaksi ja nosta kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet kuumaan nesteeseen. Lisää liivateseokseen loppu glögi. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi ja valuta se varovasti valkosuklaamoussen päälle lusikkaa apuna käyttäen. Peitä kakku ja nosta se jääkaappiin hyytymään 4-5 tunniksi tai yön yli.

Koristele glögijuustokakku itsetehdyllä pipari-valkosuklaapaloilla, valkosuklaamakeisilla, omenarenkailla, manteleilla ja tuoreella rosmariinilla.






sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Suppilovahvero-pekonipiirakka

Metsät ovat nyt täynnä herkullisia suppilovahveroita, jotka ovat ehdottomasti lempisieniäni. Viikolla tuli kerättyä iso kopallinen näitä ihanuuksia ja tänään leivoin aivan ihanaa suolaista Suppilovahvero-pekonipiirakkaa joka maistuu parhaimmiltaan hieman jäähtyneenä.





Tätä Suppis-pekonipiirakkaa tuli tehtyä jo pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa omille vanhemmille, kun he poikkesivat meillä päiväkahvilla. Piirakasta tuli niin hyvää, että sitä piti tehdä nyt siis jo toistamiseen ja ottaa siitä ihanat kuvatkin sekä tietysti kirjoittaa herkkuohje tänne. Alkuperäinen ohje löytyy muuten täältä













SUPPILOVAHVERO-PEKONIPIIRAKKA
24 cm vuoka

POHJA
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 kananmuna
TÄYTE
1 l suppilovahveroita
1 rkl voita
1 sipuli
5 pekonisiivua
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (a' 200 g) creme fraichea
2 kananmunaa
1 dl pecorinojuustoa


Pehmennä voi mikrossa tai käytä huoneenlämpöistä voita. Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina voideltuun 24 cm piirakkavuokaan. Nosta pohja jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Kuumenna puhdistettuja suppiksia pannulla hetki jotta neste irtoaa niistä. Lisää sitten voi ja pienistelty sipuli. Paista sieniä kunnes loputkin nesteet haihtuvat. Paista pekonisiivut rapeiksi ja nosta ne talouspaperin päälle, jotta niistä irtoaa ylimääräinen rasva. Riko pekonisiivut pieniksi paloiksi.

Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi.Vatkaa joukkoon kananmunat. Raasta juusto. Sekoita joukkoon sienet, pekonimurut ja juusto. Levitä täyte piirakkapohjan päälle.

Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä 15 minuuttia ja tarjoile.


sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Puolukkatoffeepuustit

 Viime viikonlopun sunnuntaina 4.10. vietettiin kansainvälistä Korvapuusti- ja kanelipullapäivää. Korvapuusteja en osaa leipoa ja juurikin siksi meillä korvapuustipäiväää on vietetty pullapäivän merkeissä. Tänä vuonna pyöräyttelin Puolukkatoffeepuusteja pullapäiväksi.









PUOLUKKATOFFEEPUUSTIT
50 g voita
2 1/2 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
3/4 tl suolaa
1 kananmuna
7-8 dl vehnäjauhoja
TÄYTE
50 g kermatoffeekarkkeja esim.Omar
50 g pehmeää voita
1/2 dl fariinisokeria
3/4 dl jäisiä puolukoita
LISÄKSI
kananmuna voiteluun




Ota rasva pehmenemään vähintään puoli tuntia ennen leipomista. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja kanamuna joukkoon. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina kimmoisaksi. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota peitettynä vähintään puoli tuntia.

Pienistele karkit pieniksi paloiksi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kauli levyksi (noin 30x50 cm).Levitä pehmeä voi levylle ja ripottele muut ainekset päälle, Kääri levy tiukalle rullalle. Leikkaa rulla paloiksi ja nosta ne paperisiin vuokiin. Kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.

Voitele pullat munalla ja paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokeri hunnulla.



tiistai 29. syyskuuta 2020

Puolukka-valkosuklaapalat

Nämä Puolukka-valkosuklaapalat ovat ihana syksyinen pikkuherkku kahvipöytään. Se sisältää nimensä mukaan kirpeitä puolukoita ja makeaa valkosuklaata. Ohje on helppo ja piiras on ihanan tahmeaa. Alkuperäisen ohjeen bongasin Soppa365- sivustolta.

 Kotiväki nyrpisteli nenäänsä puolukoille, kun kerroin mitä viikonlopun päiväkahvilla olisi tajolla, mutta kun he sitten maistoivat Puolukka-valkosuklaapaloja niin herkut katosivatkin saman tien parempiin suihin. Tämä ohje on kokeilemisen arvoinen!





 

PUOLUKKA-VALKOSUKLAAPALAT

 

POHJA
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g valkosuklaata
3 dl puolukoita
KORISTEEKSI
50 g valkosuklaata
 
 
Sulata voi. Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita kananmuna-sokerivaahtoon hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon vielä rasva, sekoita, älä vatkaa. Sulata valkosuklaa vähitellen mikrossa ja lisää se ohuena nauhana taikinaan. Kaada taikina 20x30 cm leivinpaperoituun vuokaan. Ripottele pinnalle puolukat. Paista pohjaa 175 asteissa uunissa noin 20-25 minuuttia. Pohja saa jäädä hieman tahmeaksi.
 
Sulata valosuklaa vähitellen mikrossa. Kuorruta lusikkaa apuna käyttäen valkosuklaasula raidoiksi piiraan päälle. Leikkaa piiras paloiksi ja herkuttele.
 
  

 




sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Omenapiirakkapuuro

 Lauantaiaamuna keittelin itselleni ja esikoiselle herkullista Omenapiirakkapuuroa. Kaurahiutaleet lisäsin kuumaan maitoon ja hauduttelin puuron kypsäksi. Lopuksi laitoin puuron joukkoon vielä omenahilloa. Paistinpannulle nakkasin ruokalusikallisen kookosöljyä ja sekaan lisäsin kolme pientä kotimaista omenaa kuutioina. Omenat maustoin kanelilla, ripauksella inkivääriä ja fariinisokeria. Joukkoon lisäsin vielä pekaanipähkinöitä ja mantelilastuja. Hetki hauduttelua ja sitten nauttimaan aamiaisesta. Puuron lorautin vielä vaniljakastiketta omenakompotin lisäksi 💗

 

 






OMENAPIIRAKKAPUURO

2 annosta

4 dl maitoa
2 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
1 1/2 dl omenahilloa
OMENAKOMPOTTI
2-3 kotimaista omenaa
2 rkl pekaanipähkinöitä
2 rkl mantelilastuja
1 rkl kanelia
ripaus inkivääriä
(1 rkl fariinisokeria)
LISÄKSI
Vaniljakastiketta

 

 Keitä maito. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, hauduta kypsäksi. Lisää lopuksi omenahillo ja sekoita. Valmista Omenakompotti. Kuutio omenat. Lisää ne paistinpannulle jossa on kookosöljyä. Paista omenat kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa pähkinät ja mantelilastut. Mausta kanelilla ja inkiväärillä. Tarjoa puuron kanssa Omenakompottia ja vaniljakastiketta.






sunnuntai 20. syyskuuta 2020

Kinuskinen Omenapiirakka

Tämä helppo ja ihanan kinuskinen Omenapiirakka sulostutti meidän kahvipöytää jo viikko sitten. Ohje löytyy Liemessä-blogista.




Tänä syksynä oman pihan omenapuu ei tuottanut kuin muutaman hassun omenan mutta täydensin omenavarastoa maalla olevista omenapuista. Lisäksi oikaisin piirakan teossa tällä kertaa ja käytin kaupan valmista murutaikinapohjaa. Piirakka valmistui todella nopsaan. Ensin pohjan sulatus, sitten karamellisoidun kondensoidunmaidon levitys pohjan päälle ja koristeeksi sokeri-kaneliseoksessa pöyritellyt omenaviipaleet piiraan päälle. Piirakka uuniin, hieman jäähdytystä ennen tarjoilua ja sitten vain herkuttelua vaniljajäätelön kanssa. Melkoista herkkua 💛

 

 

 

KINUSKINEN OMENAPIIRAS

1 pakaste murotaikinapohja
1 prk karamellisoitua kondensoituamaitoa
noin 5 omenaa
2 tl kanelia
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
KORISTELUUN 
tomusokeria
TARJOILUUN
vaniljajäätelöä


Kauli sulatettu murotaikinalevy hieman piirakkavuokaa isommaksi, jotta taikinaa riittää myös reunoille. Voitele vuoka voilla. Nosta taikinalevy 24 cm piirakkavuokaan ja painele paikoilleen. Tarvittaessa siisti reunat veitsellä. Sekoita karamellisoitu kondensoitumaito hyvin. Lusikoi ja levitä se piirakan pohjalle ja mausta pienellä ripauksella suolaa. Viipaloi omenat. Mausta omenaviipaleet kanelilla ja sokerilla ja sekoittele hyvin. Painele omenaviipaleet limittäin ympyränmuotoisesti kinuskiin.

Paista uunin alatasolla 175-asteessa noin 40 minuuttia. Tarvittaessa peitä omenapiirakka leivinpaperilla viimeiseksi 10 minuutiksi, jottei pinta tummu liikaa. Anna omenapiirakan jäähtyä kunnolla. Viimeistele tomusokerilla ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.

 

 

tiistai 1. syyskuuta 2020

Omena-vaniljajuustokakkua blogin 7 v. synttäreillä

 

Omena-vaniljajuustokakkua maistellaan blogin 7 v.synttäreiden kunniaksi. Muromainen pohja tuo hieman omenapiirakan fiilistä ja maku on ihanan kanelinen joten tälläherkulla sopii aloittaa syyskuu ja virallisesti syksy. 

 


 

Kakku on melko helppo tehdä. Murupohjan päälle pehmitin kotimaisia omenia pienessä vesitilkassa. Omenoiden päälle kaadoin fariinisokerista ja voista keitetyn kinuskin. Kakkupohjan paiston jälkeen jäähdytin sen hyvin ennen vaniljatäytteen lisäämistä. Sitten vaan hyydytys ja herkuttelemaan. Koristeeksi valitsin oman pihan pensaiden lehtiä ja kukkia, joiden varret suojasin foliolla. Lisäksi laitoin kakunpäälle muutaman omenaviipaleen.

 


 

Alkuperäinen ohje löytyy lähes kymmenen vuoden takaa Kinuskikissalta, jota muokkasin hieman oman näköiseksi. VINKKI! Kuvan kakku on tehty 16 cm kakkuvuokaan, joten kerroin kaikki ainekset 0,44 niin sain pienennettyä ohjeen. 


  



OMENA-VANILJAJUUSTOKAKKU

 

POHJA
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1/2 dl vettä
OMENATÄYTE
500 g omenoita
2 tl kanelia
KINUSKI
100 g voita
1 dl fariinisokeria
VANILJATÄYTE
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl tomusokeria
2 valkuaista
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
 
 
 
Leikkaa leivinpaperista sopiva pala 24 cm irtopohjavuokaan ja suihkuta rasvaa reunoille. Valmista pohja. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola. Lisää joukkoon paloiteltu kylmä voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle. Kuori omeneat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Esikypsennä omenat pienessä vesitilkassa 2-5 min kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Mausta kanelilla.

Levitä omenat pohjan päälle. Mittaa kattilaan voi ja fariinisokeri. Kuumenna MIEDOLLA lämmöllä kunnes seos alkaa hiljalleen kuplia. Anna kuplia pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia kunnes seos muuttuu paksuksi kinuksiksi. Kaada kinuski omenoiden päälle vuokaan. Paista pohjaa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Varmista omenoiden kypsyys ennenkuin otat kakun uunista. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää tomusokeri vaahdotuksen loppuvaiheessa. Vaahdota valkuaiset. Yhdistä kerma- ja valkuaisvaahdot sekä tuorejuusto vatkaimella kevyesti sekoittaen. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Hyydytä vähintään kolme tuntia tai yön yli. Irrota kakku vuoasta ja koristele kakku.
 
 
 

sunnuntai 23. elokuuta 2020

Kesäkurpitsa galette

Kesäkurpitsa on tosi monipuolinen raaka-aine ja yksi lemppari kasviksistani. Sitä kannattaa hyödyntää niin salaateissa, pastoissa kuin kasvishöystö Ratatouillessa mutta siitä voi tehdä myös makeaa hilloa tai suolaista piirakkaa. Kurkkaa lisää ideoita klikkaamalla tunniste-palkista Kurpitsa. Viikonloppuna tuli leivottua suolaista piirakkaa kesäkurpitsasta, testiin pääsi Annin Uunissa ohje Kesäkurpitsa galette. Galette on piirakka johon ei tarvita piirakkavuokaa, vaan sen leivotaan suoraa leivinpaperin päälle.



Valmista pohja ja anna sen levätä jääkaapissa. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaloiksi ja "itketä" niitä puolisen tuntia eli ripottele suolaa kesäkurpitsaviipaloille.  Kaulitse sitten pohja leivinpaperin päälle ja levitä ranskankerma pohjan päälle jättäen reunoille kääntövaraa. Ripottele juustot ja laita kesäkurpitsaviipaleet limittäin pohjan päälle. Kaada viipaleiden päälle vielä valkosipuli-yrttiöljy ja voitele reunat keltuaisella. Paista lopuksi puolisen tuntia.






KESÄKURPITSA GALETTE

POHJA
3 1/2 dl sämpyläjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
125 g voita
1 dl kermaviiliä 
2 rkl kylmää vettä
TÄYTE
1-2 kesäkurpitsaa 
100 g emmental-mozzarellaraastetta
kourallinen fetakuutioita
150 g ranskankermaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
pippuria
timjamia
1 munankeltuainen

 


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Sekoita kermaviili ja kylmä vesi keskenään. Lisää neste kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa! Tee taikinasta litteä pallo ja laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi esim.juustohöylällä, aseta siivut talouspaperin päälle ja ripottele siivujen päälle suolaa. Itketä siivuja noin 30 minuuttia ja kuivaa sitten siivut.

Kaulitse piirakkapohja noin 30 cm kokoiseksi ympyräksi leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen.
Levitä ranskankerma piirakkapohjan päälle, mutta jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Ripottele päälle juustoraaste ja feta. Asettele kesäkurpitsat limittäin juustokerroksen päälle. Sekoita öljy, valkosipuli ja mausteet. Kaada öljy kurpitsa viipaleiden päälle. Nosta galeten reunat piirakan päälle ja voitele keltusisella. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile hiukan lämpimänä.