sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

Sitruuna-lakritsipiirakka

Viikonloppu on kulunut Pääsiäisleivonnaisten ja -ruokien suunnittelussa sekä vanhoja ruokakuvia katsomalla. Ja sieltä arkistojen kätköistä löytyi tämä herkullinen Sitruuna-lakritsipiiraan kuva. Ja siitä innostuneena päätin kirjoittaa piiraan ohjeen tänne blogiinkin ylös. Alkuperäinen ohje on @Kruoka -sivustolta.




Pohja on ihanan rapea muropohja, joka täytetään kermaisella sitruspannacotalla. Lakritsikastikkeella marmoroidaan piirakan pinta ja koko komeus koristeellaan kelta-mustilla koriserakeilla.





SITRUUNA-LAKRITSIPIIRAKKA
8 annosta

POHJA
100 g kylmää voita
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
3 dl vehnäjauhoja
noin 1 rkl vettä
TÄYTE
3 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
1/2 dl sitruunanmehua
1 sitruunan raastettu kuori
KORISTELU
1-2 rkl lakritsikastiketta
kelta-mustia koristerakeita


Valmista taikina. Palastele kylmä voi, lisää se ja sokeri monitoimikoneen kulhoon. Käytä tasaiseksi ja lisää keltuainen. Sekoita käsin joukkoon jauhot ja vesi. Painele taikina vuoan (36 x 13 cm) pohjalle ja reunoille. Tue taikinan reunat foliopaperilla. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Nosta kylmään 1/2 tunniksi. 

Paista 175 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia kauniin ruskeaksi. Nosta uunista ja anna jäähtyä.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. Valmista sitrustäyte. Laita kattilaan kerma, maito, vaniljasokeri, sitruunankuori ja sokeri. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Nosta sivuun ja lisää sekoittaen sitruunanmehu ja kuivaksi puristetut liivatelehdet.
Kaada seos esipaistetulle torttupohjalle. Nosta torttu noin 20 minuutiksi jääkaappiin hyytymään. 

Lisää 1-2 rkl lakritsikastiketta ohuina raitoina sitrustäytteen päälle. Marmoroi pinta vetämällä veitsellä lakritsiraitojen läpi. Nosta vielä jääkaappiin 1/2 tunniksi hyytymään. Koristele koristerakeilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti