sunnuntai 20. elokuuta 2017

Rapurallaa


Kesän jäähyväisiä vietetään yleensä Rapujuhlien merkeissä, juhlat ovat rennot ja iloiset. Rapujuhliin kuuluu maistuva menu, kaunis Rapujuhla kattaus, riehakkaat snapsilaulut ja hyvä seura.







Meillä vietettiin Rapujuhlia viikonloppuna ja tarjolla oli alkuruuaksi rapuja, tilliä, sitruunaviipaleita, voita, Toast skagen-levitettä, paahtoleipää ja itsetehtyä Saaristolaisleipää. Pääruuaksi tarjottiin pannulla paistettua Hirven kokonaista filettä ja Päärynäistä juureslisuketta sekä vihreää salaattia. Jälkiruuaksi oli tarjolla Lakritsi pannacottaa vadelmalla ja mantelitoscalla.



MENU

Rapuja, tilliä, sitruunaviipaleita
Toast skagen-levite
Paahtoleipä, Saaristolaisleipä

*
Hirven file, Päärynäinen juureslisuke, vihreä salaatti

*
Lakritsi Pannacotta

*
Nepenthe Chardonnay Pinot Noir, Brancott Estate Living Land Series (Savignon Blanc 2016)






Tässä muutama vinkki Rapujuhliin. Mieti tarjoatko pakaste vai kotimaisia rapuja. Pakasterapujen valmistuksen voit katsoa täältä. Jos käytät kotimaisia rapuja, lue tämä postaus loppuun niin saat vinkin niiden valmistukseen. Mieti seuraavaksi tarjoatko Rapuja alku- vai pääruokana. Alkuruuaksi riittää 8-10 rapua/hlö, pääruuaksi vähintään 15 rapua/hlö.

Vieraille kannattaa varata rapukaulurit joilla juhlijat suojaavat vaatteensa. Emäntä valitsee vierustoverilleen ravuista suurimman ja rapujuhlat alkavat.




Rapuja syödään sormin, ja kerrankin saa maiskutella ja ryystää. Rapujen syöntiohjeen voit katsoa täältä. Isäntä kohottaa maljan paahtoleivän päälliseksi saadulle ensimmäiselle pyrstölle, minkä jälkeen rapuja nautitaan omaa tahtia. Joka pyrstölle ei ole tarkoitus ottaa kuitenkaan ryyppyä vaan kannattaa muistaa kohtuus ;-)




Snapsikylpy
(sävel: Kalliolle kukkulalle)

Tilli suussa, kruunu päässä
sinut pöytää kannetaan.
Paahtoleivän päälle sulle
snapsikylpy annetaan.

Helan går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!



Toivottu vieras
(niille jotka eivät halua laulaa)

Kolme koputusta pöytään, jonka jälkeen koputtaja
ilmoittaa seurueelle: Sisään!

Tämän jälkeen snapsit kaadetaan kurkkuun.







RAPUJEN VALMISTUS
40 kpl

n.8 l vettä
40 elävää rapua
350 g karkeaa merisuolaa
13 palaa sokeria
iso nippu kruunutilliä


Tarkista, että ravut ovat eläviä. Pese ne hyvin ennen keittämistä. Huuhtominen kylmässä vedessä yleensä riittää, mutta jos ravut ovat hyvin likaisia, käytä apuna esimerkiksi puhdasta tiskiharjaa. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä vettä pitää olla niin paljon, että ravut peittyvät.




Jaa tillit kolmeen nippuun. Kiehauta vesi, suola, sokeri ja ensimmäinen tillinippu. Nosta tillinippu pois ja laita elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä. Lisää toinen tillinippu.

Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä. Poista toinen tillinippu.

Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Lisää kolmas ja viimeinen tillinippu liemeen. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään veteen jäähtymään. Ravut on hyvä keittää edellisen päivän iltana, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti seuraavan illan nautintahetkeen mennessä.

Nosta ravut keitinliemestä. Valuta ravut hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla ja sitruunanviipaleilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti