lauantai 12. syyskuuta 2015

Leipäkukka

Tänään on vietetty Viljan-päivää ja mikä sopiikaan tämän kertaiseksi postaukseksi paremmin kuin leipäohje, eikä mikätahansa leipä vaan leipäkukka...joka on kaunis kuin pöytäkoriste ja josta jokainen saa murtaa herkullisia terälehtiä. Alkuperäinen ohje löytyi Leivotaan 03/15 ehdestä.Leipäkukka
25-30 palaa

25 g hiivaa
3 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 rkl vaaleaa siirappia
8-9 dl vehnäjauhoja
KORISTELU
1 muna
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä

Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin. Lisää +42 asteiseen veteen suola, öljy, siirappi ja vehnäjauhot, vähän kerrallaan. Sekoita ainekset sileäksi taikinaksi. Alusta voimakkaasti hetken aikaa. Anna taikinan kohota liinan alla tunnin verran.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Ota siitä juomalasin avulla noin 22-24 kpl pyörylää, joiden halkaisija on noin 6 cm. Ota taikinasta myös 10-12 kpl pyörylää, joiden halkaisija on noin 4 cm. Itse otin kaikki pyörylät 6 cm muotilla, yhteensä 29 ja keskelle pyöritin taikinasta pallon.Voitele 24 cm irtopohjavuoan reunat ja laita pohjalle leivinpaperi. Lado pyörylät aivan vuoan reunaan niin, että ne peittävät toisistaan noin kaksi kolmasosaa.Lado seuraava kerros pienemmillä pyörylöillä mutta vastakkaiseen suuntaan. Pyörittele keskelle pieni taikinapallo. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Tai tee niikuin minä että tein kaikki pyörylät samankokoisiksi 6 cm muotilla.Voitele leipä vatkatulla munalla ja ripottele päälle siemenet.Paista leipää ensin noin 30 minuuttia 230 asteessa ja vähennä sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Jos leipä tummuu paiston aikana, niinkuin minulle kävi...nyyh...vinkki! peitä leipä leivinpaperilla paiston puolessa välissä. Anna kypsän leivän jäähtyä vuoassa.
Herkullista Viljan-päivän jatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti