lauantai 10. tammikuuta 2015

Makkaratalkoot

Sain joululahjaksi  Kenwoodin yleiskoneen, johon kuului mm.lihamylly ja makkarasuppilot...itse en niitä niin noteerannut mutta mies oli innoissaan...nyt kuulemma voitaisiin tehdä itse makkaroita :-D

No, nyt on sitten tehtailtu ja pidetty miehen kanssa makkaratalkoot:  2,9 kg possunkylkeä, josta valmistettiin muutama metri herkullisia ja mausteisia raakamakkaroita. Kokeilimme kahta erilaista maustemakkara-ohjetta, jotka muokkasimme mieleiseksemme mm. netin makkaranteko ohjeista ja viimesyksyn Koti-ja keittiö lehden ohjeista.

Vinkki! Tarjoa makkaroita erilaisten salaattien kanssa esim. perunasalaatin tai fenkoli-coleslawn tai kaali-porkkanasalaatin.


Alla: Mausteinen makkara ja Yllä: Salsiccia- tyylinen makkara.


Mausteinen Makkara
koosta riippuen noin 15 makkaraa

1,5 kg possunkylkeä
1 1/2 dl kuivattua sipulirouhetta
1 mieto tuore chili
1 pss korianteria
4 valkosipulinkynttä
6 tl  grillimausteseosta
4 tl suolaa
1 dl olutta
1/2 dl Sweet Baby Ray's Barbecue sauce tai muuta grilli- tai maustekastiketta
 

Jauha paloiteltu liha kahteen kertaan lihamyllyllä tasaiseksi massaksi.


Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, silppua korianteri ja poista chilipalosta siemenet ja hienonna pieneksi silpuksi. Lisää mausteet, maustekastike ja olut lihamassaan, sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Kypsennä pieni määrä makkaramassaa mikrossa tai paistinpannulla, maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

 
Suolia saa tilata kauppahallien lihamyyjiltä ja hyvin varustetuista marketeista (esim. Citymarket). Ostimme 5 m suolta mutta kaikki ei mennyt näihin makkaroihin. Pujota suoleen pää hanan päälle ja valluta kylmää vettä suolen läpi. Huomioi ettei suoli livahda viemäriin ;-) käytä siis tulppaa altaassa. Solmi suolen päähän solmu ja pujota suoli makkarasuppilon päälle.


Pursota massaa suoleen samalla suolta sopivasti suppilon päältä vapauttaen. Tässä vaiheessa tarvitaan kahta käsiparia!! Makkara ei saa jäädä liian löysäksi eikä tulla liian täyteen, ettei se halkea kypsennettäessä. Erota makkarat toisistaan kiepauttamalla suolta aina pari kierrosta sopivin välimatkoin joka toinen kerta myötäpäivään ja joka toinen kerta vastapäivään.Pistele ja esikypsennä makkarat keittämällä ne runsaassa höyryävässä vedessä noin 15-20 minuuttia, kunnes ne nousevat pintaan. Vesi ei saa nousta yli 80 asteen, jotta massa ei kypsy liian nopeasti ja kuoret eivät rikkoudu.


Jäähdytä, grillaa, paista tai kypsennä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua. Paista uunissa 180-200 asteessa noin 10-20 minuuttia. Jos haluat pakastaa makkarat, tee se keittämisen jälkeen ja paista tai grillaa vasta sulaneena.


Makkarat menossa uuniin paistumaan.
Salsiccia-tyylinen Makkara
koosta riippuen noin 15 makkaraa

Valmista kuten edellä mutta vaihda grillimauste morttelissa murskattuihin fenkolinsiemeniin ja olut punaviiniin.

1,5 kg possunkylkeä
4 tl suolaa
3 tl savupaprikaa
3 tl paprikaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl  kuivattua sipulirouhetta
2 kevätsipulinvartta silputtuna
1 tuore chili
2 tl fenkolin siemeniä
1 1/2 dl punaviiniä
4 valkosipulinkynttä 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti