sunnuntai 31. elokuuta 2014

Linssi-kasviskeitto ja Tomaattinen leipä



Eilen venetsilaisen illan alkukeittona herkuteltiin Linssi-kasviskeittosta jota tytär valmisti, minä leivoin keiton kaveriksi tomaateilla täytettyä leipää. Molemmat ovat helppoja valmistaa ja todella maukkaita...ja kun ilmat viilenevät ja syksyn viimat puhaltavat, lämmin ateria hellii koko kehoa.





Linssi-kasviskeitto
3 henk.

2-3 rkl öljyä
1-2 sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1/2 - 1 purjo
2-3 porkkanaa
1/2 l vettä
1 dl punaisia linssejä
1/2 kasvisliemi kuutio
2 rkl tomattisosetta
1 tl paprikajauhetta
ripaus pippuria
1 tl basilikaa

Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise, pese ja paloittele purjo. Kuori ja kuutioi porkkanat. Kuumenna öljy ja kuullota kasvikset ja linssit läpikuultaviksi.


Lisää neste ja mausteet. Hauduta 10-15 minuuttia. Voit myös soseuttaa keiton. Tarjoa höyryävän kuumaa keittoa tuoreen leivän kanssa.






Tomaattinen leipä

Taikina
2 dl vettä
20 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl aurikonkokuivattujen tomaattejen lientä
100 g kirsikkatomaatteja
200 g (vuohenmaitojuustoa) tai mitä tahansa voimakkaan makuista juustoraastetta esim.Mustaleima Emmental
2 tl Provencen yrttiseosta

Päälle
siemeniä esim. Kurpitsan tai auringonkukan

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. lisää suola ja hunaja. Sekoita jauhot keskenään ja alusta ne taikinaan. Lisää öljy. Kohota puolisen tuntia. 


Jaa taikina kahtia. Kaulitse kaksi suorakaiteen muotoista levyä noin 20x40 cm. Valuta ja paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Paloittele tai raasta juusto. Valele levyt tomaattileimellä. Jaa niille tomaatit ja juusto, ripottele päälle yrrttiseos. Kääri levyt rullalle ja kiepauta rinkilöiksi. Kohota puoli tuntia.



Tee leipiin viiltoja terävällä veitsellä, voitele leivät vedellä ja ripottele päälle siemenet. Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti