tiistai 1. maaliskuuta 2022

Gluteeniton kakku Kinuskimoussella ja vadelmilla

Niin se kevät tekee tuloaan ja helmikuukin  vaihtui maaliskuuksi. Tämä postaus/ohje on roikkunut täällä luonnoksissa jo tovin, joten oli jo aikakin julkaista tämä. Vuosi alkoi meillä juhlinnalla, sillä tammikuu on  perheelleni synttärikuukausi. Tammikuun alussa oli ensin isäni syntymäpäivä, sitten 20.päivä minun ja tammikuun lopussa esikoisemme syntymäpäivä. Tänä vuonna juhlistimme erityisesti minun syntymäpäiviäni siirtyessäni uudelle vuosikymmenelle. 

Olin aina haaveillut pitäväni isot juhlat, mutta korona muutti kaikki suunnitelmani. Niimpä juhlista tuli pienet ja intiimit, aivan pienelle lähipiirille järjestetyt juhlat. Päivää juhlistimme lounaalla ja kakkukahveilla. Tarjolla oli alkuun Suppilovahverokeittoa ja pääruuaksi palvattua peuraa, uunijuureksia, gratinoitua kukkakaalia, salaattia ja kahta erilaista kastiketta. Jälkkäriksi herkuttelimme tietysti Syntymäpäiväkakulla, lisäksi tarjolla oli sitruunamutakakkua ja laskiaispullia kahvin kanssa.




Kakkupohjaksi tein Annin uunissa-blogin gluteenittoman vaalean kakkupohjan. Pohja onnistui täydellisesti ja siitä tuli ihanan mehevä.  Täytteeksi tein ihanaa Kinuskimoussea, johon upotin vadelmia. Kuorrutin kakun marankivoikreemillä ja loppusilauksen kakku sai  kinuskivalumista. Koristeeksi lisäsin lempikukkakauppani upeat kukat, muutaman suklaakonvehdin ja kultaisen lakritsipallon.

Ohje näyttää aika pitkältä ja monivaiheiselta, ja sitä se kyllä onkin. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen. VINKKI! Pohjan leivoin pari päivää ennen juhlia ja täytteeseen tulevsn kinuskin keittelin päivää ennn täytteen tekoa. Juhlia edeltävänä aamuna kokosin kakun ja illalla kuorrutin marankikuorrutuksella. Juhlapäivän aamuun jäi kinuskivalumat ja koristelu. HUOM! Marenkivoikreemin tekoon lisäsin linkin, josta voit katsoa miten se tehdään. 






SYNTYMÄPÄIVÄKAKKU
KINUSKIMOUSSELLA JA VADELMILLA
gluteeniton/ 15 hengelle

POHJA
200 g voita
9 dl gluteenitonta jauhoseosta
(1 tl psyllium)
6 dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
6 kananmunaa
25 dl maitoa
2 tl vanilja-aromia
TÄYTE
1 annos Kinuskimoussea kts.ohje alta
LISÄKSI
1-2 dl vadelmia
MARENKI-VOIKREEMI
4 valkuaista
2 dl sokeria
200 g voita
KINUSKIVALUMAT
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria




Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Sulata voi kattilassa ja jäähdytä. Voitele 22 cm vuoka vuokaspraylla. Mittaa kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita. VINKKI! Tarkista onko käyttämässäsi gluteenittomassa jauhoseoksessa psylliumia, jos ei, niin lisää sitä. Vatkaa kananmunat kevyesti voin joukkoon. Lisää maito ja vanilja-aromi. Lisää voi-maitoseos jauhojen joukkoon. Kääntele taikina nopeasti nuolijalla, mutta älä sekoita liikaa. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunissa reilu tunti. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia vuoassa ja kumoa kakku ritilälle jäähtymään ennen leikkausta. Tasoita kohonnut pinta ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.


Tällä ohjeella saat kaksi kerrosta moussea 18-22 cm kakkuun.

KINUSKIMOUSSE
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
Lisäksi
3 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa

Mittaa fariinisokeri ja kerma kattilaan ja keitä kinuskia muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Jäähdytä kinuski täysin. VINKKI! Itse keittelin kinuskin edellisenä päivänä. Vatkaa täysin jäähtynyt kinuski vaahdoksi. Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi kylmään veteen. Vatkaa kerma ja tuorejuusto vaahdoksi. Yhdistä kinuski kerma-tuorejuustovaahtoon. Purista liivatteista vesi ja liota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos ohuena nauhana moussen sekaan hyvin vatkaten. 

Täytä kakku moussella mielellään heti. Kasaa kakku reunakalvolla vuorattuun vuokaan jossa paistoit sen. Laita kakun pohja vuokaan ja lisää päälle puolet moussesta ja painele joukkoon vieriviereen vadelmia. Toista sama seuraavaan kerrokseen, nosta viimeinen kakkupohja päälle ja peitä kakku kelmulla. Anna kakun maustua vähintään pari tuntia tai yön yli. 

Valmista marenki-kreemi tällä ihanalla Annin Uunissa ohjeella. Kumoa kakku suoraan kakkualustalle. 
Levitä marenkikreemi kakun pintaan palettiveitsellä. Toista kuorrutus saadaksesi tasaisen tuloksen. 

Tee vielä helppo mikrokinuski. Laita mikron kestävään kulhoon 1 dl kuohukermaa ja 1 dl fariinisokeria. Sekoita ja kuumenna mikrossa 800 W/2+2+1 minuuttia, aina välillä sekoittaen. Lisää valmiiseen kinuskiin ripaus suolaa ja anna jäähtyä. Levitä valumat lusikalla. Koristele kukilla ja kultaisilla lakritsipalloilla sekä suklaakonvehdeilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti