Vappuun kuuluvat ehdottomasti munkit ja tietysti itsetehdyt munkit ovat parhaimpia. Tänä vuonna otin jo varaslähdön ja leivoin munkit tänään. Ja nyt tuli tehtyä ehkä suussasulavimmat ja pehmeimmät munkit ikinä. Päiväkahvilla näitä tuli herkuteltua yksi jos toinenkin ja voipi olla että joudun leipomaan näitä toisen satsin ennen vappua.
Sotkun munkki-ohjeeseen törmäsin vappuideoita etsiessäni ja pakkohan niitä oli testata. Ohje on helppo ja lisäksi maidoton sekä munaton. Puolen litran taikinasta saat noin 30 munkkia. Kohota taikinaa tunti ja leivo taikinasta pyöreät pullat. Kohota vielä 20-30 minuuttia ja tee pulliin reiät etusormia pyörittämällä. Paista 170-180 asteisessa rypsiöljyssä 2 minuuttia per puoli. Sokeroi ja herkuttele. VINKKI! Voit myös pakastaa munkit ennen sokerointia.
VAPPUMUNKIT
noin 30 kpl
TAIKINA
5 dl kädenlämpöistä vettä
100 g hienoa sokeria
15 g suolaa
50 g tuorehiivaa
1 tl kardemummaa
noin 1 kg vehnäjauhoja
100 g maidotonta leivontamargariinia
PAISTAMISEEN
2 l rypsiöljyä
PINNALLE
sokeria
Valmista taikina yleiskoneella. Sekoita lämpimään veteen sokeri, suola ja hiiva. Mausta halutessasi ripauksella kaardemummaa.
Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaan pehmennetty tai sulatettu margariini.
Alusta taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja astian reunoista.
Nostata taikina leivinliinan alle kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.
Pyörittele taikina pyöreiksi munkeiksi jauhotetulla leivinalustalla. Anna munkkien kohota vähintään puoli tuntia. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa, mutta varo kuumentamasta savuavaksi. Tee munkkeihin keskelle reikä etusormillasi ja kiepauta rinkilää sormiesi ympäri. Upota kolme–neljä munkkia öljyyn. Kun ne ovat alapuolelta kauniin ruskeita, käännä reikäkauhalla. Nostele kypsyneet munkit talouspaperille valumaan. Sokeroi molemmin puolin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti