perjantai 1. syyskuuta 2017

Laku-vadelma kakku & Blogi 4 v.




Tänään blogi täyttää 4 vuotta ja sen kunniaksi herkutellaan Laku-vadelma kakulla. Kakku on ihanan vaaleanpunainen-musta, jossa pohja on on tehty samalla ohjeella millä usein teen tummat kahvikakkumaiset täytekakun kakkupohjat. Täytteenä on vadelmapyre ja lakumousse.  Se on päällystetty vadelmanmakuisella sokerikreemillä ja kuorrutettu lakuganachella. Koristeena on tuoreita vadelmia, kuivattuja vadelmamuruja, turkinpippurirouhetta ja kukkia. Kakku on täyteläistä mutta samalla raikasta. Oikein onnistunut kokonaisuus synttärikakuksi. Muita blogi synttärikakkuja voit katsoa v.2016 täältäv.2015 täältä ja v.2014 täältä.






Kakku on aika monivaiheinen valmistaa ja sen tekoon kannaattaakin varata vähintään pari päivää aikaa. Kakkupohja kannattaa leipoa täyttämistä edellisenä päivänä. Myös lakumoussen alkuvalmistelut kannattaa tehdä samalla kertaa. Täytä kakku seuraavana päivänä ja anna hyytyä yön yli. Tarjoilupäivänä kuorruta kreemillä, levittä lakuganache ja koristele.







LAKU-VADELMA KAKKU
12 annosta

POHJA
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
50 g sulatettua voita
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
KOSTUTUS
1-1 1/2 dl maitoa
2tl vaniljasokeria
VADELMAPYRE
200 g vadelmia
1/2 dl sokeria
LAKUMOUSSE
2 dl kuohukermaa
5 kpl (a'28 g) Pandan LakritsiFudge-patukoita
3 1/2 liivatetta
2 dl vispikermaa
2 rkl kuumaa vettä
SOKERIKREEMI
70 g voita
1/2 tl vaniljasokeria
2 dl (=125 g) tomusokeria
2 rkl vadelmapyreen mehua
LAKUGANACHE
3/4 dl kuohukermaa
3 kpl pandan Lakritsi-Fudge patukoita



Valmista kakkupohja. Voitele ja jauhota 20 cm irtokakkuvuoka. Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerron ja laita ne kiertämään vuoan sisäreunoja. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele taikina tasaiseksi mutta vältä turhaan sekoittamista. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kolmeen osaan.

Aloita lakritsitäytteen valmistaminen keittämällä lakritsikastike täyttämistä edellisenä päivänä. Mittaa kerma kattilaan. Paloittele joukkoon lakritsifudget. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes fudge on sulanut kerman joukkoon. Älä jatka keittämistä tätä kauemmin. Kaada lakritsikastike kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta jääkaappiin ja anna olla viileässä yön yli..

Valmista Vadelmapyre. Kiehauta vadelmia ja sokeria kunnes vadelmien rakenne hajoaa. VINKKI!Voit halutessasi paseerata seoksen, jotta vadelman "kivet" eivät rousku hampaissa. Tähän kakkuun en itse paseerannut. Jäähdytä pyre hyvin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. VINKKI! Saat liivatelehden puolitettua saksilla leikkaamalla. Vaahdota vispikerma. Vatkaa myös kylmä lakritsikastike vaahdoksi. VINKKI! vatkaimia ei tarvitse pestä välillä. Yhdistä vaahdot keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi täytevaahdon joukkoon.

Kokoa kakku kakkuvuokaan jossa paistoit sen. Laita alin kakkupohja ja kostuta se vaniljamaidolla. Levitä puolet vadelmapyreestä pohjalle ja pyreen päälle puolet lakumoussesta. Kostuta myös keskimmäinen kakkupohja ja laita loppu vadelmapyree. VINKKI! Itse jätin hieman (noin 2 rkl) vadelmien lientä kuorrutteen värjäämistä varten. Levitä loppu lakumousse pyreen päälle. Kostuta päälimmäinen kakkupohja molemmin puolin lopulla vaniljamaidolla ja laita se kakun kanneksi. Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mieluummin yön yli.



Tee kreemi. Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää vadelmapyreestä jäänyttä mehua jotta saat pyreeseen kauniin vaalenapunaisen värin ja vatkaa vielä hetki. Jos kreemi tuntuu vielä paksuklta ja levittäminen on hankalaa kakun pinnalle, voit yrittää notkistaa sitä varovasti mikrossa matalallaa lämmöllä. Levitä ensin ohut kerros kuorrutetta kakun päälle ja reunoille, jotta kaikki muruset tarttuvat siihen. Laita kakku jäähtymään jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi. Levitä loppukreemi kakun päälle ja reunoille paletti-veistä apuna käyttäen. Laita kakku kylmään ennen kuorruttamista.

Tee lakuganache. Kuumenna kerma ja lisää sinne pilkotut patukat, keitä keskilämmöllä kunnes patukat ovat sulaneet sekaan. Jäähdytä hyvin ennen kuorruttamista. Kuorruta kakku lakuganachella, saat valumat ohjaamalla ganachea sieltä täältä reunojen yli vaikkapa palettiveitstä apuna käyttäen. Koristele tuoreilla vadelmilla, kuivatulla vadelmarouheella, turkinpippurirouheella ja kukilla.




Ihania herkutteluhetkiä
💗








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti