maanantai 7. kesäkuuta 2021

Sitruunainen Mansikka- seminakedkakku

 Meidän viime viikonloppu huipentui lauantaina vietettyihin kuopuksen ylioppilasjuhliin. Kuopuksen toiveena oli raikas ja keväinen kakku, ja sellainen tämä Sitruunainen Mansikka- seminakedkakku olikin. Ohje löytyy Vaniljaviettelyksen  -sivustolta.



Kakkupohja ei ollut tavallinen sokerikakkupohja vaan voikakkupohja, joka on tiivis, maistuva ja helppo tehdä, se ei ole myöskään niin mureneva kuin sokerikakkupohja. Täytteenä on täydellinen yhdistelmä sitruunamoussea ja mansikanpaloja. Kuorrutteeksi sipaisin kevyesti vispikerma- ja vaniljatuorejuustovaahtoa, jotta kakun reunat jäivät kauniisti näkyviin. Koristeeksi riitti kauniit kukat ja  Ylioppilas-kyltti.








SITRUUNAINEN MANSIKKA- SEMINAKEDKAKKU

noin 25 hengelle



POHJA
300 g laktoositonta leivontamargariinia
300 g sokeria
5 munaa
275 g vehnäjauhoja
3 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
MOUSSE
5-6 dl laktoositonta vispikermaa
400 g sitruunatuorejuustoa
2-3 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste
1/2 dl sitruunamehua
8 liivatetta
vähintään 250 g mansikoita
KOSTUTUS
sokerivesi
KUORRUTE
100 g vaniljatuorejuustoa
1 dl laktoositonta vispikermaa
KORISTELU
kukkia, Ylioppilaskyltti



Leikkaa 22 cm vuoan pohjalle leivinpaperi ja suihkauta reunat vuokaspraylla. Kuumenna uuni 175°C. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lisää munat voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhojen kanssa.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 60min, kunnes testitikkuun ei tartu taikinaa. Jäähdytä hetki vuoassa ja kumoa sitten pohja ritilälle. VINKKI! Itse leivoin kakkkupohjan jo etukäteen pakkaseen.


Valmista täytemousse ja leikkaa/lohko mansikat neljään osaan. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5-10min.Vaahdota vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Notkista erillisessä kulhossa tuorejuusto, ja lisää joukkoon kuoriraaste sekä vaniljasokeri. Kuumenna sitruunamehu, purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sulata ne sitruunamehun sekaan. Anna jäähtyä liivateliemi kädenlämpöiseksi ja kaada se ohuena nauhan tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi vispikerma tuorejuustoseoksen joukkoon.


Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Leikkaa vuoan pohjalle pyöreä leivinpaperi-pala (näin kakku irtoaa kumotessa helpommin) ja kelmuta vuoka. Laita kakkupohjan kansiosa vuoan pohjalle ja kostuta pohja. Lisää puolet moussetäytteestä ja painele täytteeseen mansikanpaloja. VINKKI! Älä laita mansikoita aivan reunaan, koska mansikka värjää täytemoussea. Tee seuraava kerros samoin. VINKKI! Alin pohja kanattaa kostutaa molemmin puolin. Kun kakku on täytetty, kääri kelmut tiukasti päälle, ja laita jääkaappiin jähmettymään, mieluiten yön yli. Laita painoksi lautanen pohjan päälle.


Kumoa kakku tarjoiluastialle tai kakkupahville ja poista kelmut. Tasoita lastalla reunat / täytevälit. Vaahdota vispikerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto. Levitä kuorrutetta kakun päälle paksuhko kerros, ja sivele lastan avulla reunoille. Kuorrutetta on vähän mutta se riittää hyvin kakun kuoruttamiseen, koska pinnan on tarkoitus jättää kakkupohjaa näkyväksi. Koristele kukilla tai mielesi mukaan. VINKKI! Koska kakku on todella korkea, kannattaa sitä leikata terävällä veitsellä.


lauantai 22. toukokuuta 2021

Kinuskiset suolapähkinäpalat

Bongasin joskus alkukeväästä Pinterestistä Kinuskisten suolapähkinäpalojen herkullisen kuvan. Sillä kertaa etsin inspiraatioita kuopuksen tuleviin ylioppilasjuhla tarjottaviin ja tämä ohje vaikutti sellaiselta: helppo ohje, kerralla pellillinen josta saa monta herkullista pikkupalaa ja lemppari makuja, kinuskia ja suolapähkinöitä. Vihdoin eilen sitten päästiin maistamaan näitä makean suolaisia herkkupaloja, kun kuopus itse leipoi niitä. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. 











KINUSKISET SUOLAPÄHKINÄPALAT
 (20 palaa)

POHJA
250 g voita
3 dl sokeria
4 kpl kananmuna
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
KUORRUTUS
4 dl kuohukermaa
4 dl fariinisokeria
1 rkl voita
3 dl suolapähkinöitä



Vaahdota keskenään voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaada kuivat aineet ja maito vuoronperään taikinaan. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun (35 cm x 42 cm). Paista kiertoilmauunin 175-asteisen keskitasolla noin 35 minuuttia.

Tee kinuskikastike. Sekoita kerma ja fariinisokeri keskenään kattilassa. Keitä noin 15 min välillä sekoittaen. VINKKI! Voit testata kinuskin valmiutta tiputtamalla pisaran kylmään veteen. Jähmettyessään kinuski on valmista. Sekoita joukkoon 1 rkl voita. Anna pohjan jäähtyä. Rouhi suolapähkinät ja ripottele torttupohjalle. Valuta kinuski suolapähkinöiden päälle. Anna jäähtyä jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.



tiistai 27. huhtikuuta 2021

Sitruunamutakakku

 Tämä raikkaan sitruunainen ja täyteläisen makuinen mutakakku on vilahdellut viime viikkoina seuraamillani ig-tileillä ahkeraan, joten tätä ihanuutta oli testattava. Ohjeen nappasin yhdeltä lempi sivustolta Anninuunissa blogista. 




Perinteisen tumman mutakakun "pikkusiskon" eli vaalean mutakakun leivoin jo huhtikuun puolessavälissä esikoisen nimipäiville. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein mutakakun 18 cm irtopohjavuokaan. Kakusta tuli korkeampi ja se vaati hieman pidemmän paistoajan. Kakun kanssa herkuttelimme kermavaahtoa ja vadelmia.






SITRUUNAMUTAKAKKU

 8-10 palaa


KAKKU
150 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl lemon curdia
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
LISÄKSI
tomusokeria
vispikermaa
vadelmia



Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa 18 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Sulata voi ja jätä jäähtymään.
Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja, sitruunan mehu sekä kuori ja lemon curd. Kaada viimeisenä sekaan sula jäähtynyt voi ja sekoita nopeasti.
Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä. 
Jäähdytä mutakakkua paistovuoassa pari tuntia.

Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria. Tarjoa kakku kerman ja vadelmien kera.
VINKKI! Kakun maku syvenee ajan kanssa. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile vasta seuraavana päivänä.





sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Vappumunkit

Vappuun kuuluvat ehdottomasti munkit ja tietysti itsetehdyt munkit ovat parhaimpia. Tänä vuonna otin jo varaslähdön ja leivoin munkit tänään. Ja nyt tuli tehtyä ehkä suussasulavimmat ja pehmeimmät munkit ikinä. Päiväkahvilla näitä tuli herkuteltua yksi jos toinenkin ja voipi olla että joudun leipomaan näitä toisen satsin ennen vappua.





 Sotkun munkki-ohjeeseen törmäsin vappuideoita etsiessäni ja pakkohan niitä oli testata. Ohje on helppo ja lisäksi maidoton sekä munaton. Puolen litran taikinasta saat noin 30 munkkia. Kohota taikinaa tunti ja leivo taikinasta pyöreät pullat. Kohota vielä 20-30 minuuttia ja tee pulliin reiät etusormia pyörittämällä. Paista 170-180 asteisessa rypsiöljyssä 2 minuuttia per puoli. Sokeroi ja herkuttele. VINKKI! Voit myös pakastaa munkit ennen sokerointia. 









VAPPUMUNKIT
noin 30 kpl


TAIKINA
5 dl kädenlämpöistä vettä
100 g hienoa sokeria
15 g suolaa
50 g tuorehiivaa
1 tl kardemummaa
noin 1 kg vehnäjauhoja
100 g maidotonta leivontamargariinia
PAISTAMISEEN
2 l rypsiöljyä
PINNALLE
sokeria


Valmista taikina yleiskoneella. Sekoita lämpimään veteen sokeri, suola ja hiiva. Mausta halutessasi ripauksella kaardemummaa.
Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaan pehmennetty tai sulatettu margariini. 
Alusta taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja astian reunoista.
Nostata taikina leivinliinan alle kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Pyörittele taikina pyöreiksi munkeiksi jauhotetulla leivinalustalla. Anna munkkien kohota vähintään puoli tuntia. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa, mutta varo kuumentamasta savuavaksi. Tee munkkeihin keskelle reikä etusormillasi ja kiepauta rinkilää sormiesi ympäri. Upota kolme–neljä munkkia öljyyn. Kun ne ovat alapuolelta kauniin ruskeita, käännä reikäkauhalla. Nostele kypsyneet munkit talouspaperille valumaan. Sokeroi molemmin puolin.





lauantai 10. huhtikuuta 2021

Pääsiäiskuppikakut

Pääsiäisenä meillä herkuteltiin ihan super mehevillä ja herkullisilla Banaanikuppikakuilla. Banaani tekee muffinseista ihanan pehmeitä ja sopivan kosteita. Sitruunainen kuorrute on ihanan raikas. Voit käyttää sitruunatuorejuuston sijaan myös maustamatonta tuorejuustoa. Tämän helpon ohjeen löysin Arlan sivustolta.

 





" Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät. 
Valo taas pitkän talven voittaa" 







PÄÄSIÄISKUPPIKAKUT

12 kpl

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
3 isoa banaania soseena
75 g voita sulatettuna
1 kananmuna
1 3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
KUORRUTE
125 g voita
200 g sitruunatuorejuustoa
1 1/2 rkl vaniljasokeria
1 pkt (a' 500 g) tomusokeria
keltaista elintarvikeväriä
KORISTELU
pieniä suklaamunia




Sekoita kuivat aineet keskenään, paitsi sokeri. Sekoita sokeri, bamaamisose, kananmuna ja sulatettu voi kulhossa ja kaada kuivat ainekset joukkoon hyvin sekoittaen. Täytä paperiset muffivuoat muffinipellillä ja paista 25-35 minuuttia 175 asteisessa uunissa.

Anna muffinien jäähtyä hyvin ennen koristelua.  Valmista sitten kuorrute. Sekoita huoneenlämpöiset voi ja tuorejuusto pehmeäksi. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri pienissä erissä hyvin sekoittaen. Värjää seos sopivan keltaiseksi. Itse jätin vaalenkeltaiseksi. Pursota kreemi muffinien päälle ja koristele pienillä suklaamunilla.





sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Vihreä smoothie



Huomenta, muistitko siirtää kellot tunnilla eteenpäin? Itsellä piti ihan laittaa kello soimaan, että heräisi ajoissa, muuten olisi kyllä unihiekkaa ollut vielä silmissä. No, mutta tässä olisi ihan mielettömän herkullisen smoothien ohje, joka kyllä karistaa hiekat silmistä kuin myös antaa virtaa päivääsi. Vihreä smoothie sisältää lähes koko päivän kasvissuosituksen. Se on koostumukselta ihanan kermaista ja täyttävää, jolloin kylläisyyden tunne pysyy hieman kauemmin kuin nestemäisemmän smoothien. Suosittelen testaamaan, sillä tästä tuli meidän perheen lemppari smoothie 💚
 




HYVÄÄ PALMUSUNNUNTAITA
🌱



 

 






VIHREÄ SMOOTHIE

1 annos

💚

1 pieni banaani
2 lehtikaalin revittyä lehtä ilman varsia
1/2 päärynä
4 palaa pakastepinaattia
1/2 pieni avokado
1/2 limen mehu
1 1/2 dl mantelimaitoa
(noin 10 kpl cashewpähkinää) 
 
 
 
 
Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja blendaa kaikki ainekset sekaisin. 
Nauti smoothie aamiaisella tai välipalaksi.
 
 
 
 
 
 


maanantai 8. maaliskuuta 2021

Vadelmabrownie

Naistenpäivän kunniaksi esikoinen yllätti meidän perheen naiset leipomalla herkullisen ja raikkaan Vadelmabrownien, joka on Valion ohje. Ohjeella saat 12-15 suupalaa sulostuttamaan päivääsi. 










Ihanaa naistenpäivää 
kaikille meille upeille naisille

💗








VADELMABROWNIE

12-15 annosta


100 g taloussuklaata
100 g voita
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 prk (a' 200 g) Kuningatar-rahkaa
100 g vadelmia




Sulata suklaa ja voi mikrossa keskiteholla. Sekoita. Lisää sokeri ja munat. Sekoita voimakkaasti, kunnes seos on tasaista ja hiukan venyvää. Sekoita joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (18x22 cm).

Lusikoi pinnalle maustettu rahka ja sekoita lusikan varrella varoen jotta pinta marmoroituu. Painele vadelmat tasaisesti pintaan. Paist uunin keskitasolla 200 asteessa noi 30 minuuttia. Nauti.





sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Banaanileipä

Banaanileipä eli bananabread on amerikkalainen makea leivonnainen, joka on nimestään huolimatta enemmän kakku kuin leipä. Banaanileipään voi hyödyntää tummat ja mustuneet ylikypsät banaanit. Maku on täyteläisen makea, ja maku vain paranee vanhetessaan. Tällä ohjeella onnistuu varmasti, sillä ohje on todella helppo. Banaanileipä maistuu aamupalalla tai kahvipöydässä. 




Hyvää viikonloppua
💚








BANAANILEIPÄ


2 kypsää, tummaa banaania
100 g sulatettua voita
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 -2 dl maustamatonta jogurttia
2-3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
ripaus kanelia
PINNALLE
1 kypsä banaani
muutama pekaanipähkinä
1 rkl vaahterasiirappia



Sekoita kuivat aineet keskenään. Muusaa banaanit. Sekoita banaanisose, jogurtti ja voisula keskenään. Sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin. Kaada taikina leivinpaperoituun pitkänomaiseen leipävuokaan. Koristele leipä halkaistulla banaanilla, pähkinöillä ja valuta leivän päälle siirappia. 

Paista banaanileipää 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 50 minuuttia. Jos leipä alkaa tummumaan, peitä se leivinpaperilla. Anna banaanileivän jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta. Tarjoile leipä aamiaisella tai kahvipöydässä.