maanantai 28. joulukuuta 2020

Jouluaattotunnelmia 2020



Jouluaatto aamuna heräsin jo ajoissa, koska aattoaamun tunnelma hämärän hyssyineen ja kynttilöineen on jotain niin upeaa etten malta jättää sitä kokematta. Aamu alkoi jouluisen pataleivän leipomisella. Leivän  ohjeena käytin tuttua ohjetta, johon lisäsin jouluisia mausteita kuten fenkolia ja muskottipähkinää, kumpaakin 1 tl. Aamupalalla oli tarjolla lisäksi riisipuuroa luumukeiton kera. Aamupäivä kului erilaisten lisukkeiden teossa jouluaterialle ja pöydän kattamisessa. Tänä vuonna katoin vain neljä lautasta pöytään, joka nostatti monenmoisia, ristiriitaisiakin tunteita pintaan. Tämä oli vasta kolmas jouluaatto koko elämäni aikana ilman omia vanhempia samassa pöydässä. Vanhempani halusivat viettää koronaturvallisen joulun, jota tietysti kunnioitimme.






Ennen joulusaunaa katsoimme telkkarista perinteisesti Lumiukon ja joulurauhan julistamisen. Saunan puhtoisina hieman miekkiä silmissä ja juhlavaatteet päällä jatkui jouluaterian viimeistely.  Iltapäivä oli jo pitkällä ennenkuin pääsimme nauttimaan juhlaillallisesta. Tarjolla oli perinteisiä jouluisia ruokia,  jokaiselle jotain periaattella. Teimpä pitkästä aikaa myös kasvissoselaatikkoa, jonka ohje on ollut minulla jo vuodesta 1994. Tänä vuonna tarjolla ei ollut kinkkua vaan mies halusi testata peuranpaistia pääruuaksi ja alkupalapöytään riimipeuraa.  










 Jouluaaton menu 2020

*

Joulusilli
Makisushit
Riimipeura, aroniahillo, piparjuurituorejuusto
Antipastileikkeleitä
Rosolli
Vihersalaatti puolukoilla, päärynöillä ja avokadolla
Uunilohi
Keitetyt perunat
Peuranpaisti
Pippurikermakastike kalalle ja lihalle
Kasvissoselaatikko
Porkkanalaatikko
Punajuuri-auralaatikko
Juustotarjotin

*
Pannacotta















Aterian päätteeksi avasimme lahjat ja pelasimme lautapelejä nauttien toistemme seurasta joulusuklaita ja muita herkkuja mutustellen. Illan aikana otimme myös Meet-tapaamisen vanhempiini ja veljeni perheeseen. Vaikka se tuntuikin haikealta olla erikseen tänä jouluna, niin tuleehan niitä toisia jouluja jolloin taas saamme olla yhdessä. Ja kaikesta huolimatta olen kiitollisin mielin tästä joulusta, saimme olla terveinä ja viettää joulua omassa kodissa turvallisin mielin.









Joulutunnelmin💗

Katariina/Paperivuoka








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti