tiistai 30. lokakuuta 2018

Halloweenin Monsterikakku

Tiikerikakun isoveli Puumakakku muuttui Halloweenin kunniaksi Monsterikakuksi koristeita lisäämällä.  Puumakakku saa makunsa lakusta ja limestä. Halloweenin Monsterikakku kuorrutetaan laku- ja tomusokerikuorrutteella ja viimeistellään syötävillä koristesilmillä. VINKKI! Jos haluat tehdä vain Puumakakun jätä tomusokerikuorrute ja koristesilmät lisäämättä, voit myös tehdä lakukuorrutteen kaksinkertaisena











MONSTERIKAKKU
15 palaa

200 g laktoositonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl ruokakermaa
10 turkinpippurimakeista
2 (a'19 g) Kick-lakritsitoffeepatukkaa
2 rkl kaakaojauhetta
2 limeä
LAKUKUORRUTE
1 dl kuohukermaa
5 (a'19 g) Kick-lakritsitoffeepatukkaa
ORANSSIKUORRUTE
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
keltaista ja punaista geeliväriä
KORISTELU
erikokoisia syötäviä koristesilmiä



Ota margariini huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota noin 1 1/2 litran vetoinen rengaskakkuvuoka.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe ja siivilöi taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Mittaa kattilaan 3 rkl kermaa ja laita sivuun odottamaan. Sekoita loppu kerma taikinaan.

Rouhi salmiakkimakeiset. Kuumenna kermatilkka kattilassa. Lisää makeisrouhe ja 2 paloiteltua lakritsipatukkaa. Sekoita sileäksi, lisää kaakaojauhe. Ota kakkutaikinasta 1/3 toiseen kulhoon. Sekoita lakritsi-kaakaoseos siihen.

Pese limet, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita mehu ja kuoriraaste vaaleaan taikinaan.
Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan. Lusikoi tumma taikina sen päälle ja loput vaaleasta taikinasta pinnalle. Raidoita kakku työntämällä haarukalla muutamia kertoja taikinan läpi. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50–60 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.

Jäähdytä ja kumoa kakku. Keitä kuorrute kermasta ja paloitelluista lakritsipatukoista. Anna kuorrutteen jäähtyä haaleaksi. Valmista sillä aikaa tomusokerikuorrute. Sekoita kaikki ainekset keskenään, kuorrutteen on hyvä olla valuvaa muttei liian vetelää. Levitä ensin lakukuorrute ja sen päälle oranssinen tomusokerikuorrute. Viimeiste  koristesilmillä. Anna kuorrutteiden jähmettyä ennen kakun leikkaamista.




sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Halloween Donitsit

Halloween lähestyy hurjaa vauhtia 🎃 Halloween Donitsit ovat hauskoja ja helppoja tarjottavia Halloween juhliin. Nämä donitsit kuorrutetaan mustiksi ja oranssiksi. Jos teet molempia värejä, riittää kun teet molempia kuorruteita puolikkaat annokset.











HALLOWEENDONITSIT
12 kpl

TAIKINA
1/2 dl öljyä
1 1/4 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
MUSTAKUORRUTE
3 dl tomusokeria
1 rkl mustaa elintarvikeväriä
2 rkl vettä
ORANSSIKUORRUTE
3 dl tomusokeria
1 rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
3/4 tl keltaista geeliväriä
1/4 tl punaista geeliväriä
KORISTELU
koristerakeita

Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

Suihkauta vuoka-sprayta donitsipellille kevyesti. Laita taikina vaikka tukevaan pakastepussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 min. Älä kypsennä donitseja liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. Jäähdytä. Valmista kuorrutteet ja koristele. Tarjoa donitsit tuoreina, kun kuorrute on kuivunut.

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Sitruunainen Suppilovahveropasta

Vietin pari päivää syyslomaa ja pitihän sitä suppilovahveroita päästä heti keräämään. Saalis ylitti taas toiveet ja niimpä kassit, pussit ja kopat täyttyivät ihanista suppiksista. Rakastan suppilovahveroita yli kaiken ja tästä rakkaudesta on kiittäminen anoppiani, joka intohimoisena sienestäjänä on tutustuttanut minut tähän loppusyksyn mahtavaan sieneen. Sienikeitto on suosikkini mutta kaikki pastaruuat vievät myös kielen mennessään, siksipä oli luonnollista että valmistin perheelle tämän ihanan Sitruunaisen Suppispastan.





Kastike valmistuu samalla, kun keität pastan joten aika nopeasta ruuasta on kysymys. Esi-valmistele raaka-aineet. Pienistele sienet, viipaloi valkosipulit, raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu sekä silppua lehtipersilija. Sitten vain pasta kiehumaan ja kastikeen tekoon.




















SITRUUNAINEN SUPPILOVAHVEROPASTA

4 hengelle

400 g pastaa
KASTIKE
400 g suppilovahveroita
1-2 sitruunaa
5 valkosipulin kynttä
4 rkl oliiviöljyä
pari nokaretta voita
1 ruukku lehtipersilijaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
LISÄKSI
noin 100 g Ricotta- tai parmesanjuustoa


Kuumenna isossa kattilassa vesi pastaa varten. Esivalmistele kastikkeen raaka-aineet. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Purista sitruunamehu. Viipaloi valkosipulit. Pienistele sienet, pienimmät voi jättää kokonaisiksi. Silppua lehtipersilija varsineen.

Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun kuumaan veteen. Valmista kastike. Kuumenna oliiviöljy melko kuumaksi paistinpannulla ja lisää sienet. Paista hetki ja lisää sitten valkosipulit, paista valkosipulit pehmeiksi. Ota pannu liedeltä ja lisää sitruunamehu, puolet sitruunan kuoriraasteesta, nokare voita ja suurin osa lehtipersilijasilpusta. Mausta mustapippurilla. Siirrä pannu takaisin liedelle ja lisää pastan keitinvettä noin 1/2 dl suppisten sekaan. Valuta pasta ja sekoita se hyvin sitruunaisen suppilovahverokastikeen joukkoon.

Jaa suppilovahveropasta lautasille ja pienistele Ricotta tai raasta Parmesan annosten päälle. Viimeistele annokset lopulla lehtipersilijasilpulla ja sitruunankuoriraasteella, tarjoile heti. 

VINKKI! Kuvissa näkyvä on Ricottajuustoa mutta mielestäni Parmesan sopii paremmin suppilovahveroiden makuun. 




lauantai 13. lokakuuta 2018

Banaani-juustokakkupiiras kinuskikuorrutuksella

Instagramissa on näkynyt loppukesän aikana toinentoistaan herkullisempia kuvia Banaani-juustokakkupiiraista ja pitihän minunkin sellainen testata. Luin useampia ohjeita ja lopulta päädyin @kakkuparatiisin ja @makeaa elämää pilvilinnassa reseptien innostamana tähän versioon.

Banaani-juustokakkupiiraan pohjaksi tein mausteisen banaanikakun, joka sai pehmeän juustokakkutäytteen sitruunanmakuisesta rahkasta ja mascarbonesta. Lopuksi valmis piiras sai kuorrutteen kondensoidusta maidosta. Koristeeksi laitoin suklaanompparelleja, banaani- ja suklaamakeisia. Vaikka piirakka vaikuttaa makealta, niin onneksi se ei ole sitä. Piirakka on mehevän raikas, jota kinuskinen makeakuorrutus täydentää juuri sopivasti. VINKKI! Banaani-juustokakkupiiras kannattaa leipoa tarjoamista edeltävänä päivänä.










BANAANI-JUUSTOKAKKUPIIRAS
KINUSKIKUORRUTTEELLA


BANAANIKAKKUPOHJA
4 munaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl rypsiöljyä
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1/2 tl suolaa
3 kypsää banaania
JUUSTOKAKKU
200 g mascarbone tuorejuustoa
200 g sitruunarahkaa
1 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajuahoa
KUORRUTUS
1 prk valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa
KORISTELU
suklaanompparelleja
banaani- ja suklaamakeisia



Valmista ensin banaanikakkupohja. Vatkaa kananmunat ja sokerit vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon vuorotellen öljyn kanssa. Lisää lopuksi soseutetut banaanit ja sekoita hyvin. Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille tai vuokaan 35x35 cm ja levitä tasaisesti.

Valmista sitten juustokakkukerros. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa sekaisin sähkövatkaimella siten että seos on tasaista. Levitä juustokakkumassa piirakan päälle ja marmoroi kerroksia hieman nostelemalla pohjaa veitsellä. Älä sekoita kuitenkaan liikaa. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia.

Anna pohjan jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista. Sekoita hyvin valmiiksi keitetty kondensoitumaito ja levitä se piirakan päälle lastaa apuna käyttäen. Leikkaa piiras paloiksi ja koristele suklaanomparelleilla, suklaa- ja banaanimakeisilla.



sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Karpalo-kookosmysli

Itsetehty mysli maistuu aina yhtä ihanalta. Mysli on todella helppoa tehdä ja se valmistuu noin 20 minuutissa ja on heti valmista syötäväksi..toki kannattaa hieman jäähdytellä mysliä, mutta muuten voit nauttia sitä aamiaisella tuoreiden marjojen, hedelmien ja jogurtin kanssa.

Karpalo-kookosmysli syntyi kun kuivakaapin mysli oli loppu ja kaapista löytyi monenlaisia puolikkaita pussukoita joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyi. Sekoittelin pussukoiden pohjat kulhossa sekaisin ja lisäsin joukkoon öljyä, mehua ja hieman makeutta hunajasta. Sitten vain mysli uuniin paahatumaan ja hieman sekoittelua paiston aikana. Ja hetken kuluttua sinulla on valmis aamiaisherkku valmiina.












KARPALO-KOOKOSMYSLI
vajaa 8 dl

1 dl manteleita
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 1/2 dl kvinoaa
1/2 dl pellavasiemenrouhetta
1 dl erilaisia siemeniä esim.auringonkukansiemeniä
1/2 rkl öljyä
1/4 dl omenamehua
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 dl kuivattuja karpaloita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna mantelit. Sekoita kuivat aineet sekaisin kulhossa. Lisää joukkoon öljy, omenamehu ja hunaja. Sekoita seos huolellisesti. Jaa mysli leivinpaperoidulle pellille ja paahda mysli uunin keskiosassa noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen, varsinkin paahdon loppupuolella. Anna jäähtyä. Sekoita kuivatut karpalot joukkoon. Säilytä mysli tiiviskantisessa purkissa.


keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Pullapäivä

Pullapäivää vietetään taas huomenna 4.10. Itseleivottua pullan tuoksua ei kyllä voita mikään. Pullan leipominen on hauskaa ja helppoa. Sillä pullataikinasta saa leivottua monenlaisia pullia, yksinkertaisimmillaan pullaa maustavat vain voinokare tai sokeri, tai pullan voi maustaa kanelista suklaaseen, kinuskista pähkinään, hillosta tuorejuustoon. Makuja on monia, samoin muotoja. Ja kuka voikaan vastustaa vastaleivottua pullaa?




Kokosin tähän postaukseen pullapäivän kunniaksi lempipullaohjeeni. Yksi ihan ehdoton suosikkini on Amerikkalaiset-kanelipullat eli Cinnamon rollsit, ne ovat kanelitäytteisiä kierrepullia joissa koko komeus kuorrutetaan tuorejuustolla.




Kanelipullaa voit leipoa myös maidottomana/vegaanisena vaihtamalla maitotuotteet maidottomiksi. 
Vegaanisten korvapuustien ohjeen löydät täältä.




Uunimunkit ovat nousseet yhdeksi suosituimmaksi ohjeeksi blogissani. Munkit ovat ihanan pehmeitä sisältä ja päältä sopivan rapsakoita vaikka ne onkin valmistettu ilman uppopaistamista. Suosittelen testaamaan myös näitä herkkuja.




Pullalle voit leipoa myös eri muotoja. Viime vuonna pullapäivän kunniaksi leivoin kanelisen Tähtipullan. Ohjeen voit katsoa täältä.





Minulla on ollut myös perinteenä leipoa jouluksi Stollenkranssi joka on alkuperältään saksalainen joulupulla. Stollen saa mehevän makunsa pähkinäsuklaasta ja marsipaanista. Pääsiäiseksi leivon yleensä rahkapullaa, joko persikkaisia rahkapullia tai koko pellillisen sitruunarahkapiirakkaa








Lisää pullareseptejä voit katsoa blogini sivunpalkin tunniste kohdasta pulla. 




Pullapäivä voi olla jokapäivä