torstai 30. heinäkuuta 2020

Valkosuklaa-mustikkajuustokakku

Tänään 30.7. vietetään Juustokakkupäivää ja sen kuuniaksi jaan tämän herkullisen ohjeen. Tämä  amerikkalainen juustokakku eli paistettu Valkosuklaa-mustikkajuustokakku on ehkä parhain juustokakku mitä olen koskaan tehnyt. Ensimmäisen kerran tein sitä reilu viikko sitten veljen perheelle ja toisen kerran nyt hyville ystäville. 




Kakku on ihanan täyteläinen ja pehmeä muttei yhtään liian raskas, vaikka aineet "täyttä tavaraakin" ovat. Pohja tehdään diggestivekekseistä ja rasvasta. Täytteessä on maustamattoman tuorejuuston lisäksi ranskankermaa, kermaa, valkosuklaata, kananmunia, perunajauhoja ja vaniljasokeria. Eli kaikkia niitä aineita joita muutenkin paistettuun juustokakkuun tarvitaan. Tämä ohje syntyi parin lempi juustokakun yhdistämisestä ja onnistuikin omasta mielestäni todella hyvin. Koristeeksi ripottelin vielä mustikoita ja sitten kakku uuniin miedolle lämmölle. Parhaimmillaan kakku on jääkaappikylmänä seuraavana päivänä.










VALKOSUKLAA-MUSTIKKAJUUSTOKAKKU
8-10 palaa

POHJA
200 g diggestivekeksejä
100 g voita
TÄYTE
400 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl perunajauhoja
1 dl kermaa
2 kananmunaa
150 g valkosuklaata
PINNALLE
1 1/2 dll mustikoita



Ota täytteen ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Murskaa keksit ja lisää ne sulatettuun voihin. Painele keksiseos 22 cm irtopohjavuoan pohjalle, jonka olet voidellut vuokaspraylla.

Notkista tuorejuusto.  Lisää joukkoon ranskankerma, sokeri, vaniljasokeri ja perunajauho hyvin sekoittaen. Vatkaa munat yksitellen täytteen joukkoon. Lisää kerma. Sulata valkosuklaa mikrossa ja kaada huoneenlämpöinen suklaa täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte kakkuvuokaan ja ripottele pinnalle mustikat. Paista kakkua 175 asteissa uunissa noin 55-70 minuuttia kunnes kakun keskususta on vielä höllyvää mutta reunat ovat jo kiinteät. 

VINKKIT! Jos pinta alkaa tummumaan peitä kakku  foliolla. Keksipohjassa on paljon rasvaa, voit laittaa vuoan pohjalle leivinpaperin niin vuoasta valuva rasva ei tahri uunia. Anna kakun jäähtyä uunissa ( jätä uuninluukku raolle) uunin sammuttamisen jälkeen, sillä saatat ehkäistä ettei kakun pinta halkea.

Anna kakun jäähtyä hyvin ensin huoneenlämpöiseksi ennen jääkaappiin laittoa. Anna kakun tekeytyä mielellään yön yli ja tarjoile kakku jääkaappikylmänä.






maanantai 27. heinäkuuta 2020

Tsatsiki-pastasalaatti

Olen varmaan kirjoitellutkin aikaisemmin, että houkuttelevalla ruokakuvalla on minuun suurempi vaikutus kuin itse ohjella. Ja usein valitsenkin juuri kuvan perusteella mitä ruokia tai leipomuksia haluan testata. Niin kävi myös tämän ohjeen kanssa. Näin herkullisen ja tunnelmallisen Tsatsiki-pastasalaatti kuvan, joka oli tarjolla kauniisti katetussa pöydässä. Saatoin kuvitella miltä tuo kreikkalaistyylinen salaatti maistui kesäillassa rapean leivän kanssa. Toki silläkin oli vaikutusta, että rakastan ylikaiken tsatsikia, ja tykkään tarjota perheelle erilaisia pastasalaatteja ja tämän tyyppistä pastasalaattia en ollutkaan vielä maistanut.





Ohje on Kanelijakaardemummaa blogin Minnalta. Minä tein ohjeen kaksinkertaisena sekä lisäsin hieman hunajaa kastikkeeseen, koska se sopii minusta niin hyvin tsatsikiin. 








TSATSIKI-PASTASALAATTI
8 annosta

500 g penne-pastaa
1 rs (a'200 g) kirsikkatomaatteja
1 pkt (a' 200 g) fetajuustoa
1 1/2 dl oliiveja
KASTIKE
300 g kreikkalaista jogurttia
1 tuorekurkku
3-4 valkosipulin kynttä
4 rkl sitruunamehua
4 rkl tilliä
4 rkl tuoretta minttua
2 rkl oliiviöljyä
pari hyppysellistä sormisuolaa
1-2 tl juoksevaa hunajaa


Keitä pasta suolatussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä. Valmista tsatsiki-kastike. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja valuta 15 min siivilässä ja painele lopuksi neste pois. Silppua yrtit, purista valkosipulin kynnet ja sekoita  kastikkeen ainekset keskenään. Halkaise tomaatit ja kuutio feta. Kaada pasta kastikkeen joukkoon ja lisää tomaati, feta ja valutetut oliivit. Sekoita ainekset kevyesti ja laita salaatti hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

 


sunnuntai 26. heinäkuuta 2020

Kuutamokuivatut tomaatit

Bongasin muutama viikko sitten @atmarias blogista näiden makeiden tomaattien ohjeen ja pakkohan niitä oli testata. Tomaatit valmistuvat uunissa itsestään yön aikana, siitä myös nimi Kuutomokuivatut tomaatit. Tomaatit maistuvat juustojen kaverina, leivän päällä, salaateissa tai pastakastikkeen maustajina ja jopa ihan sellaisenaan. 




Me herkuttelimme näillä Kuutamokuivatuilla tomaateilla viikonloppuna parin eri juuston (Herkkujuustolan SavuHilman ja pehmeän Camembert Väinön) ja hyvän viinin kera. Oikein loistava kombo.








KUUTAMOKUIVATUT TOMAATIT

500 g kirsikkatomaatteja
3 tuoretta timjamin oksaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
1/4 tl sokeria



Halkaise tomaatit ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Lorauta oliiviöljy tomaattien päälle ja ripottele suola ja sokeri. Sekoittele. Riivi 3 timjamin oksaa maustamaan tomaatteja. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja kun se on lämmennyt laita pelli uuniin ja sammuta uuni. Anna tomaattien olla uunissa vähintään yön yli. Purkita ja säilytä lasipurkissa jääkaapissa.


torstai 9. heinäkuuta 2020

Kesäkurpitsa-halloumipihvit

Tänään tuli tehtyä lounaaksi superhyviä Kesäkurpitsa-halloumipihvejä. Lisukkeesi tarjosin eilen keittettyjä uusiaperunoita, jotka grillasin varrastikuissa ja kastikkeeksi tein turkkilaisesta jogurtista, limenkuoriraasteesta ja -mehusta kastikkeen jonka maustoin suolalla, mustapippurilla
 ja nokareella hunajaa. 




Netistä löytyy monenmoisia ohjeita Kesäkurpitsa-halloumipihveihin mutta itse ajattelin tehdä tälläiset helpoista helpoimmat, näihin tarvitset vain kesäkurpitsaraastetta, halloumiraastetta ja kananmunan. Sekoita ainekset keskenään ja paistat ohukaispannulla.









KESÄKURPITSA-HALLOUMIPIHVIT
12 kpl

300-400 g kesäkurpitsaa
200 g halloumijuustoa
1 kananmuna
oliiviöljyä paistamiseen


Raasta kesäkurpitsa ja purista raasteesta ylimääräinen neste. Raasta halloumijuusto. Sekoita raasteet kulhossa kananmunan kanssa. Paista ohukaispannulla öljyssä miedolla lämmöllä pieniä pihvejä. Anna pihvien ruskistua molemmin puolin. Tarjoile limejogurttikastikkeen kanssa.




LIME-JOGURTTIKASTIKE

2 dl turkkilaistajogurttia
1 limen kuori ja mehu
ripaus suolaa ja mustapippuria
hunajaa

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua hetki ennen tarjoilua.