tiistai 24. heinäkuuta 2018

Mansikkainen Suklaa-Oreo kakku

Mansikkainen Suklaa-Oreo kakku on näyttävä ja herkullinen kakku juhlapöytään, joka sopii vegaaneille, laktoosittomille ja maidottomille juhlavieraille. Kakku on ihanan pehmeä ja suklainen.






Tuttava ja ystäväpiirissäni on vegaanisuus lisääntynyt, joten nykyään leivon yhä useammin myös sellaisia herkkuja joita kaikki voivat syödä. Heinäkuun alussa vierailimme nyyttäreissä, joihin vein mukani kaksi Mansikka-suklaa-oreo kakkua. Kakut syntyivät viime vuonna tehdyn vegaanisen Marianne-juustokakun ohjetta hieman muunnellen. Pohjan tein Oreo-kekseistä ja maidottomasta margariinista, täyteeseen tuli soija- vispikerman lisäksi Pandan tummaa suklaata ja marianne-karkkirouhetta, koristeeksi laitoin suklaarouhetta, Oreokeksimurskaa ja mansikoita.








MANSIKKAINEN SUKLAA-OREO KAKKU
15 annosta

POHJA
200 g Oreo-keksejä
70 g maidotonta ja laktoositonta margariinia
TÄYTE
5 dl soija vispikermaa
2 (a' 145 g) kpl Pandan tummaa suklaalevyä
20 kpl Marianne-karkkia
KORISTELU
mansikoita
Oreo-keksejä
suklaata

Murskaa Oreot ja sulata margariini. Yhdistä ja sekoita. Laita 24cm irtopohjavuoan reunus kakkupahvin päälle. Painele keksiseos kakkuvuoan pohjalle kakkupahvin päälle tasaiseksi pohjaksi. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Paloittele suklaa ja sulata mikrossa. Murskaa Marianne-karkit. Vaahdota soijavispikerma ja lisää sulatettu suklaa sekä Marianne-murska. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa kakkuvuoka reunakalvolla ja kaada täyte kakkuvuokaan keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.



Koristele kakku Oreo-keksi murskalla, suklaarouheella ja mansikan palasilla. Poista reunakalvot ja irrota kakku vuoasta. Laita tarjolle.



perjantai 20. heinäkuuta 2018

Farkkutasku-kortti

Farkkutasku -kortti on omasta mielestä hauska idea nuoren synttärikortiksi...ajatus syntyi nähtyäni vastaavanlaisen kortin Pinterestin sivuilla, josta sitten tein oman versioni. Tällä kertaa myös itse setelit olivat osa korttia eikä perinteisesti setelitaskussa.





FARKKUTASKU-KORTTI

Tähän korttiin tarvitset sinistä, valkoista ja vaalenasinistä kartonkia, lisäksi kuviopaperia ja kukkatarroja, kalligraf-tussin, valkoisen kynän, paperiliimaa ja paperileikkurin.

Tee ensin kuvan mukaan farkun etuosa sinisestä kartongista ja leikkaa sitten tasku, jonka liimaat etuosan päälle vain reunoista jolloin saat "taskun". Leikkaa vyölenkki ja liimaa se. Leikkaa korttipohja valkoiseta kartongista ja tausta vaalensinisestä. Leikkaa koristepaperista ympyrä (johon kirjoitat Onnea) ja liimaa se kuvan mukaan. Viimeiste tarroilla ja valkoisella kynällä yksityiskohdat farkkuihin. Työnnä setelit taskuun ja kortti on valmis.










keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Ihana Kirsikkapiiras

Tänä vuonna sää suosi kirsikkapuiden kukintaa ja kasvua, joten sain omasta suklaakirsikkapuusta muutaman litran upeita tummia kirsikoita. Osan keittelein hilloksi ja sitten tein tämän ihanan kesäherkun, Kirsikkapiiraan. 






Piiras on ihanan pehmeä ja raikas jota kirsikoiden täyteläinen maku täydentää. Se on melko nopea ja helppo tehdä, ainoastaan kirsikoiden perkaamiseen menee aikaa. Itse tykkään herkutella piirasta vasta jäähtyneenä, ja se säilyy hyvänä jääkaapissakin yön yli. Jos haluat iltapäivälle kahvipoytään tarjottavaa, kannattaakin alkaa hetimiten piiraan tekoon 💗







KIRSIKKAPIIRAS
24 cm vuoka

POHJA
75 g margariinia
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
TÄYTE
1/2 l (noin 350 g) kirsikoita
1 prk (a' 200 g) ranskankermaa
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sitruunamehua


Halkaiset kirsikat ja poista niistä kivet. Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos taikinan joukkoon. Levitä taikina jauhotetuin käsin voidellun 24 cm piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoille.

Levitä kirsikat taikinan päälle. Sekoita ranskankerman joukkoon munat, sokerit ja sitruunanmehu.
VINKKI! Käytä ulkolaisiin kirsikoihin 2 rkl sitruunamehua ja kotimaisiin kirsikoihin 1 rkl. Lusikoi ranskankermaseos  piirakan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia.







sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

2x Eläkkeelle kortit


Työkavereita jäi eläkkeelle kaksinkappalein touko-kesäkuussa. Ja minulla oli jälleen suuri kunnia tehdä heille Eläkkeelle kortit. Toiveena oli pinkkiä ja kimallusta toukokuiseen korttiin ja kesäkuun kortista toivottiin sinistä. Tässä kuvat tehdyistä korteista.











Ihania eläkepäiviä ihanat työkaverit

💗



maanantai 9. heinäkuuta 2018

Persikkainen Jäätee

Raikas ja viilentävä jäätee on kesän ehdoton janojuoma. Itse en ole ennen tätä kesää paljoa jääteestä piitannut mutta tytöt ovat sitä jo monta kesää nauttineet. En tyytynyt kaupan valmisjuomiin vaan päätin kokeilla jääteen tekoa itse...etsin netin syövereistä vinkkiä ja muutaman kerran kokeilun jälkeen syntyi oma versioni Persikkaisesta jääteestä. 





Jääteen tekeminen on helppoa mutta aikaavievää, siksipä kannattaa tehdä sitä isompi satsi kerralla. Persikkainen jäätee syntyy persikka-mangoteetä hauduttamalla ja makua se saa itsetehdystä persikkasiirapista. Yleensä keittelen teen iltaisin ja valmistan siirapin, sitten annan sen viilentyä jääkaapissa yön yli, aamulla juoma on valmis nautittavaksi. Lasiin lisään jääpaloja, sitruunanviipaleita ja tuoreita mintun lehtiä, lopuksi kaadan kylmän ja maustetun teen lasiin.







PERSIKKAINEN JÄÄTEE
2 l

4-5 kpl persikka-mango teepussia
1 1/2 l vettä
SIIRAPPI
3 persikkaa tai nektariinia
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vettä
LISÄKSI
sitruunaviipaleita
tuoreita mintun lehtiä
jääpaloja


Kuumenna vedenkeittimellä vesi ja kaada se kannuun, jossa on persikkateepussit. Hauduta tee pakkauksen ohjeen mukaan ja poista teepussit. Jäähdytä tee huoneenlämpöiseksi ennen jääkaappiin laittamista.

Valmista silläaikaa siirappi. Poista kivet persikoista ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Lisää ne kattilaan sokerin ja veden kanssa. Keitä siirappia sen verran että persikat pehmenevät noin 20 min. Siivilöi siirappi ja kaada se teen joukkoon, sekoita hyvin. Viilennä tee jääkaapissa yön yli.
VINKKI! Herkuttele pehmenneet persikat maustamattoman jogurtin kanssa.

Tarjoa jäätee jääpalojen, sitruunaviipaleiden ja tuoreiden mintun lehtien kanssa.





torstai 5. heinäkuuta 2018

Vegaaninen Mutakakku

Mutakakku on ihanan tahmainen ja täyteläisen suklainen kakku, se on sisältä pehmeää ja keskeltä kosteaa. Mutakakusta saat vegaanisen kun korvaat kananmunat kaurajuomalla ja vaihdat maitotuotteet maidottomaksi. Suklaisemman kakun saat kun vaihdat kaurajuoman kaakao-kaurajuomaan. Lisäksi saat mukavaa vaihtelua kun lisäät suklaan palasina. Idean kakkuun sain Viimeistä Murua myöten-blogista.






 






VEGAANINEN MUTAKAKKU
10 annosta

2 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1/3 tl suolaa
1 prk (a' 250 ml) kaakao-kaurajuomaa tai 2 1/4 dl Valio Oddlygood kaurajuomaa
1 dl rypsiöljyä
50 g sulatettua maidotonta leivontamargariinia
11/2 dl ruokokidesokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl omenaviinietikkaa
50 g vegaanista tummaa suklaata (Brunbergin laktoositon suklaa tai Pandan tumma suklaa)



Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla, öljyä reunat.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Siivilöi mukaan kaakaojauhe ja lisää sokerit. Sekoita toisessa kulhossa kaakao-kurajuoma, öljy ja maidoton margariini. Sekoita hyvin, älä vaivaa. Pilko suklaa taikinaan. Lisää vielä viinietikka ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Ripottele kakun päälle tomusokeria ja tarjoa sellaisenaan tai esimerkiksi soijavispivaahdon tai vegaanisen jäätelön ja mansikoiden kera. 
VINKKI! Tee kakku 1,5-kertaisena, jos sinulla on käytössäsi yli 20 cm:n vuoka. Lisää paistoaikaa 5 minuuttia.

VINKKI! Oma kakkuni jäi keskeltä hieman liian löysäksi joten huomioi että kakun reunat näyttävät jähmettyneeltä ja kakkumaiselta noin 3 cm reunasta, silloin kakku on valmis (se on keskeltä vielä tahmeaa muttei juoksevaa). Mutakakku jähmettyy jäähtyessään ja parhaaseen lopputulokseen pääset, kun jätät sen jääkaappiin jäähtymään ja nostat huoneenlämpöön pari tuntia ennen tarjoilua.