keskiviikko 21. heinäkuuta 2021
Paistettu Amerikkalainen juustokakku
lauantai 17. heinäkuuta 2021
Täyteläinen Tomaattikeitto
Tomaatit ovat olleet jo jonkin aikaa sesongissa ja niitä saakin todella edullisesti tällä hetkellä kaupasta. Tomaatti on yksi lempi raaka-ainestani, koska sitä voi käyttää niin monipuolisesti. Ihan ykkös lemppari on Italialainen tomaattikeitto, jota tein ensimmäisen kerran jo esikoisen rippijuhliin kuusi vuotta sitten. Toinen lemppari on Vappu Pimiän ohjeella tehty Ranskalainen Tomaattipiiras, sitä tulee tehtyä muutaman kerran vuodessa. Lisäksi kaikki tomaattilisukkeet ovat aivan ihania, ne sopivat herkutteluun esim. juustojen kanssa tai kivaksi kesä-tuliaiseksi, suosikkiohjeitani ovat Kuutamokuivatut tomaatit tai Pikapikkeloidyt tomaatit. Tomaatit sopivat tietysti myös salaatteihin ja nämä kaksi ovat lempisaalaattiejani. Grillattu tomaattisalaatti sopii loistavasti grilliruokien kaveriksi ja Tomaatti-mozzarella pastasalaatti sopii niin noutopöytään kuin lounaaksikin.
Koska tuo Italialainen tomaattikeitto on edelleen niin suurta herkkua meidän perheessä ja sen ohje on hieman muokkaantunut tässä vuosien saatossa niin kirjoittelen siitä nyt päivitetyn version, jolla sitä nykyään valmistan.
TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO
noin 2 litraa / 8 annosta
perjantai 16. heinäkuuta 2021
Pikaviinerit mansikoilla
Heinäkuun puoltaväliä mennään jo kovaa vauhtia ja hellettä on riittänyt niin kovasti etten kauheesti ole uusia ruokia tai leipomuksia testaillut. Keittiössä en ole siis aikaa paljoa viettänyt vaan ollaann menty helpoimman kautta, grillattu ja keitetty uusia perunoita tai leivottu helppoja ja kesäisiä Pikaviinereitä. Jos et bongannut ohjetta instastorystani, niin löydät sen nyt täältä blogistakin. Herkullisia hetkiä!
PIKAVIINERIT
10 kpl
lauantai 3. heinäkuuta 2021
Ylioppilaslakki-pikkuleivät & juhlatarjoilut
Kesäkuun alussa 5.6. juhlimme kuopuksen Ylioppilasjuhlia kauniissa säässä läheisten kanssa. Juhlajärjestelyt olivat edelleen poikkeukselliset vallitsevan pandemian vuoksi. Tämä postaus sisältää Ylioppilaslakki-pikkuleipä ohjeen sekä kuvia juhlapäivän tarjottavista. Lisäksi ohjeisiin löytyy linkit ja muutamia vinkkejä. Mutta ensin lupaamani pikkuleipä ohje.
YLIOPPILASLAKKI PIKKULEIVÄT
Muutama päivä ennen juhlapäivää valmistin ja leivoin kaikki tarjottavat. Ainoastaan ylioppilaslakki-pikkuleivät olin tehnyt viikkoa ennen pakastimeen. Kutsut lähtivät tekstiviestillä vieraille viikkoa ennen juhlia, koska jännitimme loppuun asti kuinka monessa osassa ylioppilaslakitusjuhla järjestettäisiin koululla. Lopulta tuli tieto, että kaikki uudet ylioppilaat lakitettaisiin samaan aikaan. Vieraat kutsuttiin kotiimme kahvittelemaan kahdessa osassa klo 14 ja klo 16. Osa tarjottavista oli gluteenittomia ja tarjoilut oli mitoitettu reilulle 40 hengelle.
Juhlamenu
*
*
Broilerivoileipäkakku
Kylmäsavulohikakku
Kasvistuulihatturulla
Mansikka-sitruunamousse naked-kakku
Baileys-juustokakku
Yo-pikkuleivät
Pannacotat uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla
*
Broilerivoileipäkakkua on tarjottu kaikissa isommissa (tyttöjen) juhlissa, sillä se on perheemme lempivoileipäkakku. Ylioppilasjuhliin sankari teki ihan itse kaksi voileipäkakkua, jotka ovat noin 20 hengen kakkuja. Pyöreät voileipäkakut koristelin tällä kertaa valkoisilla orvokeilla, broilerileikkeleillä ja herneenversoilla. Broilerikakusta tehtiin myös gluteeniton versio, vaihtamalla leipä gluteenittomaksi.
Toisena kakkuna oli hyydytetty Kylmäsavulohikakku, jota tein jo kaksi vuotta sitten esikoisen valmistujaisjuhliin. Kakkuja tein tarjolle kaksi, 24 cm irtopohjavuokiin jotka koristelin kylmäsavuruusukkeilla, herneenversoilla, mustikoilla, karkunvatukoilla ja sitruunapaloilla. Kalakakku oli suosituin suolaisista tarjottavista. Myös kalakakusta oli gluteeniton versio, jossa pohja oli gluteenittomista näkkäreistä.
Tarjolla oli myös Kasvistuulihatturulla. Se on ihana tarjottava niin juhlissa kuin ihan arkiruokanakin. Se on helppo tehdä etukäteen ja siinä on todella maistuva täyte. Juhliin tein kolme rullaa ja ne tarjottiin kylmänä. Rullat olivat gluteenittomia, kun vaihdoin vehnäjauhot perunajauhoihin. Kasvistuulihatturullat koristelin silmusalaatilla ja leikkasin viipaleiksi. Yksi rulla jäi vallan syömättä.
Ylioppilaskakkua mietin pitkään ja kevään mittaan tuli testailtua monia erilaisia kakkuohjeita. Toiveena oli raikas kakku, mutei perinteinen kermakakku. Lopulta löysimme kuopuksen kanssa molempia mielyttävän ohjeen. Kakkupohjaksi tein vaalean voikakkupohjan, koska haaveena oli tehdä korkea kakku. Pohja olikin nappivalinta, sitä oli helppo leikata ja se oli ihanan mehevä. Väliin tuli mansikoita ja ihanan raikasta sitruunamoussea. Kakku kuorrutettiin tuorejuusto-kermavaahdolla semi-naked kakuksi eli kakkupohja pilkahteli kuorrutteesta. Koristeeksi kakku sai kukkia ja puisen ylioppilaskyltin.
Baileysjuustokakku on kuopuksen lempikakku, joten sen suhteen ei tarvinnut miettiä pitkään, Kakkuja tein kaksi, joista toisen pohjan tein gluteenittomista kekseistä.
Isommissa juhlissa tapanani on ollut tehdä juhlapöytään vielä pienet yksittäiset herkut ja tällä kertaa tein esikoisen avustuksella pieniä pannacottia kertakäyttölaseihin, jotka koristeltiin uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla. Pannacotta ovat todella herkullinen tarjottava ja yllättävän helppo valmistaa, kun käyttää maitopohjaisiin jälkiruokiin tarkoitettua Multia-hyytelösokeria hyydyttämiseen.
Jälleen kerran ylimitoitin tarjottavat. Se on kyllä tosi vaikeaa miettiä, että riittääkö kaikki. Mutta kyllä se taitaa olla kuitenkin niin, että kun tarjottavia on montaa laatua, niin ei tarvitse olla niin isoja määriä tarjolla. Onneksi kuitenkin pakaste on keksitty jonne säilöin osan ja osan tarjottavista vein töihin kahvipöytään.
Päivä oli kaikenkaikkiaan todella onnistunut, se oli iloa ja aurinkoa täynnä. Sää suosi juhlia ja juhlimmekin pääasiassa ulkona terassilla missä oli helppo pitää turvaväleistä kiinni. Viimeiset vieraat lähtivät puoli yksitoista illalla ja olimme miehen kanssa todella otettuja, että vieraat viihtyivät niin pitkään.
Onnea vielä rakas valmistuessasi ylioppilaaksi
💙
sekä Kiitos kaikille onnitteluista ja
juhlissa mukana olleille,
teitte kuopuksen päivästä täydellisen