perjantai 22. toukokuuta 2020

Banoffee mutakakku

Banoffee mutakakku sisältää nimensä mukaan banaaania, kinuskikastiketta ja kermavaahtoa mutakakkupohjalla. Jos pidät mutakakusta ja banoffeesta pidät taatusti myös tästä. Herkku on todella makeaa mutta ah, todella ihanaa. Yksi pieni pala riittää hyvin taltuttamaan makean nälkää. Ohje löytyy Leivotaan lehdestä 3/20.










BANOFFEE MUTAKAKKU
10 palaa

MUTAKAKKUPOHJA
100 g voita
3 dl sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
BANOFFEETÄYTE
1 1/2 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 maustemitallinen suolaa
1 1/2 kpl diggestivekeksiä
2 dl vispikermaa
1 iso banaani
KORISTELU
suklaarouhetta
minivaahtokarkkeja



Laita leivinpaperi 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja käytä vuokasprayta vuon reunoille. Valmista ensin pohja. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekooita joukkoon myös munat yksi kerrallaan. Kääntele lopuksi vehnäjauhot. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla 15-20 minuuttia. VINKKI! Kakku saa jäädä tahmeaksi keskeltä. Jäähdytä kakku hyvin ennen täytteen levittämistä

Lisää suola kondensoituun maitoon, sekoita ja levitä se kakun pinnalle. Säästä hieman maitoa kakun koristeluun. Murenna keksit kakun pinnalle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lusikoi se kakun pinnalle kondensoidun maidon päälle. Viipaloi banaani ja asettele viipaleet kermavaahdon päälle. 

Rouhi suklaa ja ripottele se kakun pinnalle. Lisää myös minivaahtokarkit ja valuttele lopuksi kondensoitua maitoa pinnalle.




keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Pestorisotto

Bongasin idean tähän loistavaan Pestorisottoon mistäs muualta kuin netistä. Innostun yleensä kokeilemaan uusia reseptejä kun näen upean ruokakuvan, joka saa veden herahtamaan kielelle. Omat kuvat on näppästy nopeasti kännykällä, koska kaikilla oli jo kova nälkä tässä vaiheessa. Eikä kuvia voitu ottaa myöhemminkään, koska risotosta tuli niin hyvää että nuolin viimeisetkin pisarat kattilasta 😋





Pestorisotto on helppo valmistaa kun käytät valmispestoa, toki voit tehdä peston itsekin, jolloin siitä tulee vieläkin parempaa. Kaveriksi risotolle paahdoin vielä uunissa parsoja ja kirsikkatomaatteja. Alkuperäisessä ohjeessa oli valkoviini korvattu omenasiiderilla joten minäkin testasin sitä, ja sehän sopi tähän todella hyvin.







PESTORISOTTO
4 hengelle



1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa omenasiideria esim. Nokian Panimon Big Apple
noin 1 l kasvis- tai kanalientä
1 dl raastettua pecorinoa
25 g voita
1 dl Pirkan vihreää pestoa
PAAHDETUT TOMAATIT
1 rs kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
2 tl balsamico-etikkaa
ripaus suolaa ja mustapippueia
PAAHDETUT PARSAT
1 nippu tuoreita parsoja
loraus oliiviöjyä
ripaus suolaa



Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Lorauta öljyä kattilaan ja freesaa sipulia ja valkosipulia muutama minuutti. Lisää risottoriisi ja sekoittele kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Kaada perään omenasiideri ja anna imeytyä. Lisää kasvisliemi muutamassa osassa, anna aina edellisen nesteen imeytyä riiseihin ennen seuraavan lisäystä, ja muista sekoitella ahkerasti.

Kun riisi alkaa olla al dente, sekoita joukkoon raastettu parmesaani, voi ja pesto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Mausta mustapippurilla. Tarjoile pestorisotto paahdettujen kirsikkatomaattien ja parsan kanssa.

Laita kirsikkatomaatit uunivuokaan ja lorauta niiden päälle oliiviöljyä ja balsamico-etikkaa, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Pese parsat ja leikkaa niiden varsista pari senttiä pois. Levitä ne uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Paahda tomaatteja  ja parsoja 225 asteessa noin 15 minuuttia. Lopuksi voit käyttää niitä nopeasti (noin 3 min) vielä grillivastuksen alla.

Paloittele parsat suupalan kokoisiksi paloiksi ja lisää ne tomaattien kanssa risotto annoksen päälle.




maanantai 18. toukokuuta 2020

Banaani-kinuskikuppikakut

Eilen otettiin varaslähtö miehen synttäreille ja herkuteltiin kahvipöydässä herkullisilla  Banaani-kinuskikuppikakuilla. Banaani tekee kuppikakuista ihanan pehmeitä ja täyteläisiä. Kuorrutus on ihanan makea, joka syntyy mascarbonesta, tomusokerista ja kinuskikastikkeesta, päälle ripotellaan vielä suolapähkinärouohetta. Nämä ovat takuuvarma hitti kahvipöydässä.












BANAANI-KINUSKI KUPPIKAKUT
noin 18 kpl 
(riippuen vuokien koosta)


TAIKINA
125 g voita
2 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
1 3/4 dl piimää
3/4 tl soodaa
1/4 tl leivinjauhetta
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 isoa banaania (noin 2 dl sosetta)
KUORRUTE
100 g mascarbonea
250 g tomusokeria
1 dl kinuskikastiketta
KORISTELU
suolapähkinärouhe



Vatkaa sokeria ja voi vaahdoksi. Riko munat yksitellen ja lisää kulhoon hyvin vatkaten. Mausta vaniljasokerilla. Mittaa muut kuivat aineet keskenään ja sekoita. Lisää puolet jauhoista vaahtoon ja sen jälkeen piimä. Lisää sitten loput jauhot. Sekoita kunnes taikina on tasaista. Valmista sauvasekoittajalla banaanit soseeksi ja kaada taikinan joukkoon. Vatkaa vielä hetki.

Laita paperiset vuoat muffinipellille ja laita taikinaa 2/3 vuokiin. Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä kuppikakut ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute.Sekoita keskenään mascarbone, tomusokeri ja kinuskikastike. Pursota tai levitä veitsellä kuorrute kuppikakkujen päälle. Ripottele lopuksi kuorrutteen päälle suolapähkinärouhetta.




sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Äitienpäiväkortit

Viikko sitten vietettiin äitienpäivää ja tänä vuonna ilahdutin omaa äitiä sekä miehen äitiä omatekoisilla keväisillä korteilla. Kortin kukkakranssin pohja on painettu kertakäyttömukin reunoilla, ja kukat sekä perhoset on leikattu koristeleikkureilla.











ÄITIENPÄIVÄKORTIT


Tarvitset kertakäyttömukin, akryylimaalia, kukka- ja perhospaperileikkurit,  kukkatarroja, liimaa ja erivärisiä papereita.

Levitä maalia mukin reunoihin ja paina kuvioita hieman limittäin paperille. Anna kuivua. Leikkaa kukkia ja perhosia koristepapereista. Liimaa ne kranssiin ja viimeistele erilaisilla kukkatarroilla.