sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Halloweenfudge

Halloweenfudge syntyi, kun herkkuhammasta alkoi kolottaa. Ohje on muokattu Rocky Road -ohjeesta.













HALLOWEENFUDGE
noin 20x15 cm vuoka


400 g maitosuklaata
1 prk keittämätöntä kondensoituamaitoa
70 g diggestivekeksimurua
35 g lakritsia
35 g minivaahtokarkkeja
KORISTELU
nonparelleja
turkinpippurirouhetta
minivaahtokarkkeja


Paloittele lakritsit ja murustele diggestivekeksit. Sulata paloiteltu suklaa yhdessä kondensoidunmaidon kanssa vesihauteessa. Lisää keksimuru ja lakritsit joukkoon. Sekoita lopuksi nopeasti vaahtokarkit jotteivat ne sula. Kaada fudge leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja levitä tasaisesti. Koristele nopeasti nonparelleilla ja turkinpippurirouheella. Painele muutama vaahtokarkki myös koristeeksi. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Palastele pieniksi suupaloiksi. VINKKI! Itse tein fudgen noin 20x15 cm vuokaan, jos haluat ohuemman/matalamman fudgen, voit tehdä sen isompaan vuokaan.






perjantai 27. lokakuuta 2017

Red Velvet kakku




Halloween lähestyy HURJAA vauhtia 👻 tänä vuonna testasin kauan haaveilemaani Red Velvet kakkua, joka muuttui verivalumalla, lepakko- ja rottakarkeilla koristeltuna Halloweenkakuksi 👻




Klassikkoherkku Red Velvet kakku saa nimensä upean punaisesta väristä ja ihanan samettisesta suutuntumasta.







RED VELVET KAKKU

4 kerroksinen 20 cm kakku 
tai 2 kerroksinen 24cm kakku


6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl sokeria
3 1/2 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
2  1/2 dl piimää
1 1/2 tl ruokasoodaa
2 tl viinietikkaa
punaista väriainetta
KUORRUTE
400 g mascarbonetuorejuustoa
75 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
3 dl vispikermaa
3 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, kaakaojauhe ja vaniljasokeri.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään sokeri ja öljy, lisää kananmunat joukkoon yksitellen. Vatkaa vatkaimella kunnes seos on tasainen. Lisää joukkoon punainen väriaine. Riippuen värin vahvuudesta n. muutamasta pisarasta yhteen teelusikalliseen.

Lisää seoksen joukkoon kuivataineet ja piimä vuorotellen. Sekoita tasaiseksi, mutta älä ylivaivaa. Jos taikinaei ole tarpeeksi punaista, lisää vielä väriä.

Mittaa pieneen kulhoon viinietikka ja lisää joukkoon ruokasooda. Kaada kuohuva seos heti taikinan joukkoon ja sekoita hyvin.

Annostele taikina kakkuvuokiin VINKKI! Joko kahteen 24cm vuokaan tai kahdessa erässä 20cm vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 30-50 minuutia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla ja kuten kuvasta näkyy minulla meni hieman ylikypsäksi kun reunat tummuivat. Jos käytät samaa vuokaa, anna taikinan odotella paistovuoroaan huoneenlämmössä. Jäähdytä kakut hyvin ennen täyttöä ja kuorruttamista.


VINKKI! Kakkupohjat säilyvät hyvinä pari
vuorokautta huoneenlämmössä,
kelmuun tai pussiin käärittynä.

Vallmista kuorrute. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi, laita jääkaappiin. Notkista tuorejuusto vatkaimella, lisää joukkoon pehmeä voi. Vatkaa seosta kunnes se on tasaista. Lisää joukkoon tomusokeri ja vanilja. Vatkaa taas tasaiseksi. Kääntele nuolijalla joukkoon puolet kermavaahdosta, ja kääntele sitten joukkoon loput. Annostele tasaisesti kakun väleihin ja kuorruta kakku.


VINKKI! Jos teet kakusta Halloween kakun valmista veriroiske seuraavasti.

VERIROISKE

8 tl glukoosisiirappia
2 tl tummaa kaakaojauhetta
punaista väriainetta
pieni pisara sinistä väriainetta

Sekoita kaikki keskenään ja lisää punaista kunnes sävy on haluamasi sekä lisää pieni pisara sinistä. Sekoita hyvin. Valuta lusikan avuolla veriroisketta kakun reunolle ja koristele halloweenkarkeilla.







HURJAA HALLOWEENIA
🎃👀🎃 


maanantai 23. lokakuuta 2017

Omena-kaneli Granola

Mikä onkaan ihanampaa kuin itsetehty Granola, joka saa makua oman puun omenoista. Tässä ohjeessa omenat sekä raastetaan että kuutioidaan. Granolaseokseen voi lisätä erilaisia siemeniä, pähkinöitä ja leseitä. Makua granola saa hunajasta ja intiaanisokerista. Paahda granola uunissa, välillä seosta sekoitellen. Nauti itsetehdyn omenahillon ja maustamattoman jogurtin kanssa.











OMENA-KANELI GRANOLA


5 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinöitä karkeana rouheena esim. cashew- ja pekaanipähkinöitä
1 dl salaattisiemensekoitusta
2 oman puun omenaa raasteena
2 oman puun omenaa kuutioina
1 tl kanelia
2 tl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa
1/2 dl intiaanisokeria


Raasta ja kuutioi omenat VINKKI! raasta mahdollisimman pienellä terällä, jotta raasteesta tulee
mehevää. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Kaada granola leivinpaperpoidulle uunipellille
tasaisesti ja paista 170 asteessa n. 30min. Sekoita granolaa noin 10 minuutin välein paiston aikana.  Jäähdytä ja purkita. Nauti maustamattoman jogurtin ja omenahillon kanssa.




sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Kurpitsainen juustomakaronilaatikko

Kurpitsainen juustomakaronilaatikko eli Pumpkin Mac 'n' cheese on tuhti lisukeruoka vaikka murekkeen kanssa. Juustomakaroni on periamerikkalainen ruoka jota meillä aina sillointällöin syödään. Kurpitsa on taas lempi raaka-aineeni näin syksyllä joten mikä onkaan sen parempi vaihtoehtö kuin yhdistää nämä kaksi, uudeksi makunautinnoksi.





KURPITSAINEN JUUSTOMAKARONI
6 annosta

1 pieni myskikurpitsa (noin 500 g)
300 g pastaa
6 1/2 dl maitoa
50 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
1/8 tl muskottipähkinää
1 rkl rosmariinia
1 dl cheddar-goudajuustoraastetta
2 dl juustoraastetta
(suolaa, mustapippuria)
korppujauhoja

Kuori, poista rihmasto ja pilko kurpitsa kuutioiksi. Laita kurpitsanpalat leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle ja paahda kurpitsaa 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Käännä kurpitsat kerran paahtumisen aikana.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Soseuta paahtuneet kurpitsat sauvasekoittimella ja lisää joukkoon 1/2 dl maitoa, jolloin saat kurpitsasta hieman löysempää.

Sulata kattilassa voi ja lisää jauhot, keitä pari minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia ja rasva erottuu suuruksesta. Ota kattila liedeltä ja vatkaa sekaan maito vähän kerrallaan. Vatkaa joka lisäyksen jälkeen, kunnes kaikki maito on lisätty ja kastike on sileää. Laita kattila takaisin levylle ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakanee. Alenna lämpöä ja keitä vielä 5 minuuttia, huolehdi ettei kastike pala pohjaan. Lisää mausteet, kurpitsasose ja suurinosa juuustoraasteesta, jätä kuorruttamiseen myös. Sekoittele kastiketta sen verran että juustoraaste sulaa. Lisää sitten valutettu pasta kastikkeeseen ja sekoita.

Voitele noin 20x30 cm vuoka ja kaada  juustomakaroni vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste ja korppujauhot päällimmäiseksi ja paista noin 15-20 minuuttia kunnes kastike alkaa kuplia ja juustoraaste ruskistua. VINKKI! Laita makaronivuoka grillivastuksen alle uuniin ja grillaa 5 minuuttia tai kunnes seos kuplii.

Anna Kurpitsaisen juustomakaronin vetäytyä noin viisi minuuttia ennen tarjoilua.




lauantai 7. lokakuuta 2017

Tähtipulla

Korvapuustipäivää vietettiin keskiviikkona 4.10. ja sen innostamana leivoin kanelipullalle uuden muodon - tähtipullan.





TÄHTIPULLA

3 dl maitoa
1 ¼ dl sokeria
1 ½ tl rouhittua kardemummaa
1 ps kuivahiivaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
½ tl suolaa

TÄYTE
50 g pehmeää voita
1 ¼ dl fariinisokeria
1 rkl kanelia

2 tl vaniljasokeria



Valmista pullataikina. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina sitten neljään yhtä suureen osaan. Tee yksi osa kerrallaan valmiiksi. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle ympyrä, halkaisija noin 29 cm. Levitä päälle 1/3 täytteestä. Kauli seuraava taikinapala saman kokoiseksi ympyräksi ja kumoa leivinpaperin avulla täytteen päälle. Levitä taas täytettä ja tee seuraavakin kerros samaan tapaan, kunnes viimeinenkin taikinapala on laitettu päälle. (Kerroksia tulee siis neljä, joista täytettä on kolmessa välissä)






Aseta päällimmäisen ympyrän keskelle pieni lasi keskustan merkiksi, älä kuitenkaan paina muottia alas. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja, yhteensä 16 kpl, jotka ulottuvat taikinan ulkoreunasta muottiin asti. Tee viillot aina vastakkaisille puolille, jotta saat jaettua taikinan tasaisesti. 






Ota kaksi vierekkäistä sakaraa kerrallaan ja kieritä ne toisiinsa nähden ulospäin kierteille, vähintään kolme kierrosta. Nipistä päät yhteen. Jatka näin koko taikinan ympäri. Anna tähtipullan kohota pellin päällä liinalla peitettynä 20–30 minuuttia. 









Voitele munalla ja paista Tähtipullaa 200 asteessa 12-15 minuuttia. Ripottele jäähtyneen pullan päälle tomusokeria ja nauti 💜












maanantai 2. lokakuuta 2017

Reuben kerrosleipä

"Reuben kerrosleipä on makeiden, happamien ja suolaisten makujen ilotulitus" lupaa Amerikan keittokirjani - eikä lupaa turhaan, sillä kerrosleipä vie kielen mennessään. Kerrosleipään tarvitaan rukiinen leipä ja häränlihaa esim.pastramia tai briskettiä sekä pikahapankaalia. Kerrosleipä paistetaan voissa paistinpannulla ja herkutellaan pikapikkelöityjen kurkkujen kera.




Tämän kerrosleivän syntyperästä on monenlaisia tarinoita. Kaksi vahvinta keksijää ovat newyorkilainen Reuben's Delicatessenin omistaja Arnold Reuben sekä ruokakauppias Reuben Kulakofsky Omahasta. Reubenleipä syntyi 1900-luvun alussa ja 1956 se voitti parhaan kerrosleivän tittelin Yhdysvaltain kansallisen ravintolayhdistyksen sponsoroimassa kilpailussa.









REUBEN KERROSLEIPÄ
4 annosta

8 viipaletta ruispaahtoleipää
16 viipaletta emmental-juustoa
450 g savustettua häränlihaa esim.pastramia tai briskettiä
8 rkl pikahapankaalia
4 rkl voita
KASTIKE
60 g majoneesia
1 tl piparjuuritahnaa
1 rkl ketsuppia
1 tl worcester-kastiketta
suolaa
pippuria myllystä



Valmista ensin kastike. Sekoita majoneesi, piparjuuritahna, ketsuppi ja worcester-kastike kulhossa. Mausta.

Levitä kastiketta kaikille leipäviipaleille. Lado neljälle leipäviipaleelle 2 juustoviipaletta, 3-5 lihaviipaletta, pikahapankaalia ja toiset 2 juustoviipaletta. Laita loput leivät kansiksi. Sulata voi pannulla keskilämmöllä. Paista leipiä molemmin puolin 1-2 minuuttia. Tarjoa Reuben kerrosleipä esim. pikapikkelöityjen kurkkujen kanssa.







PIKAHAPANKAALI
4 annosta

1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni hopeasipuli
1 keräkaali
5 dl omenaviinietikkaa
2 rkl suolaa
1 rkl kuminansiemeniä

Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja kuullota hetki. Sekoita sitten joukkoon kuutioitu hopeasipuli ja kuullota läpikuultavaksi. Suikaloi kaali. Laita kaali kattilaan, lisää joukkoon kuullotetut sipulit ja 1,2 dl vettä, etikka, suola ja kuminansiemenet. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 1 1/2 tuntia. Tarjoa lämpimänä.