sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Hyydytetty Valkosuklaakakku mutakakkupohjalla


Esikoisen syntymäpäiväksi leivoin tämän suussasulavan hyydytetyn valkosuklaakakun, johon tuli pohjaksi mutakakku, vaihtelua perus keksipohjaan...ja oikeestaan todella loistavaa vaihtelua, sillä mutakakkupohja sopi tähän kakkuun kuin nenä päähän. Ohjeen tähän herkkuun löysin täältä.



HYYDYTETTY VALKOSUKLAAKAKKU MUTAKAKKUPOHJALLA
10-12 henk.

POHJA
3 kananmunaa
1 1/4 dl sokeria
80 g voita
100 g tummaa suklaata
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
TÄYTE
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g valkosuklaata
2 dl rahkaa
1/2 dl sokeria
4 liivatelehteä
2 dl kermaa
SUKLAAGANACHE
100 g maitosuklaata
1 dl kuohukermaa
KORISTELU
valkosuklaata

Valmista mutakakku. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa. Sulata voi. Sekoita ne keskenään ja lisää muna-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada kakkutaikina voiteltuun 24 cm irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes taikina on reunoilta kiinteää ja keskeltä löysää. Laita mutakakku jääkaappiin viilenemään.

Valmista valkosuklaatäyte jäähtyneen mutakakun päälle. Sulata valkosuklaa. Sekoita suklaa tuorejuuston joukkoon. Vatkaa sekaisin rahka ja sokeri. Sekoita keskenään suklaa-tuorejuusto ja rahka. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 10 minuuttia. Sulata liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja sekoita hyvn, kaada suklaa-tuorejuusto-rahka täytteeseen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Kääntele kermavaahto varoen suklaa-tuorejuusto-rahkaseokseen. Kaada täyte mutakakun päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään yön yli.

Valmista suklaaganachekuorrute. Kuumenna kattilassa kuohukerma ja sulata joukkoon suklaa.
Anna jäähtyä hiukan ja kaada jähmettyneen hyytelökakun päälle. Suklaapinta jähmettyy parhaiten jääkaapissa. Irroita vuoka kun pinta on kiinteä. Rouhi valkosuklaata päälle ennen tarjoilua. Tässä kakussa on valkosukaarouheen lisäksi koristeena myös valkoisia helmiäisnompparelleja.







tiistai 26. tammikuuta 2016

Skillet cookie eli Pannukeksi



Takana on jälleen yksi "amerikan herkkujen" täyteinen viikonloppu, sillä esikoinen valmisti helpoista helpoimman jättikeksin Skillet cookien eli Pannukeksin. Tähän herkkuun törmäsin taannoin Pinterestissä ja pistin korvan taakse, että tätä vielä leivotaan...kunnes nyt tammikuussa ilmestyi K-ruoka lehti, jossa komeili myös ohje tähän herkkuun..eipä tarvinnut paljoa miettiä mitä sitten tekisin :-D

Pannukeksi on tosiaan kakun ja keksin yhdistelma, joka tehdään ja tarjoillaan valurautaisessa paistinpannussa. Harmi vaan ettei sellaista pannua meiltä löytynyt mutta onneksi esikoinen keksi tehdä jättikeksin tavallisessa piirakkavuoassa.




SKILLED COOKIE ELI PANNUKEKSI
8 annosta

75 g voita
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
100 g suklaata rouhittuna
1 dl pekaanipähkinöitä karkeana rouheena

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sulata rasva valurautapannussa tai sellaisessa pannussa jonka voit laittaa uuniin. Siirrä pannu levyltä ja sekoita sokeri joukkoon. Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää vatkattu kananmuna. 

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne pannulle. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele pannun pohjalle. Nosta pannu uuniin ja paista keksiä 25-30 minuuttia hieman keskitasoa alempana. 






Leikkaa pannukeksi annospaloiksi ja nauti sellaisenaan tai tarjoa vaniljajäätelön kanssa.









maanantai 25. tammikuuta 2016

Maissileipä

Tämä amerikan etelävaltioiden yksinkertainen ja helppotekoinen leipä maistuu parhaimmalta juuri uunista otettuna. Tarjoa Maissileipä erilaisten keittojen ja patojen kanssa.




MAISSILEIPÄ
8 annosta

150 g vehnäjauhoja
150 g maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
vähän sokeria
2  1/2 dl piimää
1 vatkattu muna
0,6 dl oliiviöljyä
voiteluun ja tarjoiluun voita


Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sekoita kulhossa vehnäjauho, maissijauho, leivinjauhe, suola ja sokeri. Lisää joukkoon piimä, muna ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina öljyttyyn pyöreään uunivuokaan (20 cm) ja tasoita.

Paista uunissa 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hieman ja tarjoa lämpimänä.




sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Kolmen pavun Chili

Eilen illalla tein kasvisversion Chilistä, jonka ohje löytyy jälleen Amerikan keittokirjastani. Keittokirjassa kerrotaan, että Chili (tai Chili con carne) oli suosittu ruoka "villissä lännessä" kun uudisasukkaat asuttivat 1800-luvulla Yhdysvaltoja. Nykyään Chili on Texasin osavaltion virallinen ruoka. No, pakkohan tätä oli kokeilla...enkä suotta kokeillut...siitä tuli todella HYVÄÄ, sopivan tulista ja mausteista, ihanan paksua ja täyteläistä pitkän haudutuksen tuloksena...kerrassaan maukasta, joka maistui koko perheelle. Tätä täytyy saada LISÄÄ.... Lisukkeeksi leivoin vielä maissileipää.




KOLMEN PAVUN CHILI
6 annosta

1 vihreä paprika ilman siemeniä ja karkeasti pilkottuna
1 punainen paprika ilman siemeniä ja karkeasti pilkottuna
1 sipuli karkeasti pilkottuna
1 jalopeno tai mieto chili karkeasti pilkottuna
2 rkl oliiviöljyä
2 tlk (a' 400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (a' 340 g) maissia
400 g:n tölkit punaisia kidneypapuja
                       mustapapuja sekä
                       valkoisia papuja
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 rkl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl chilirouhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl savuupaprikaa
(450 g naudan jauhelihaa)
TARJOILUUN
maissileipää
cheddarjuustoraastetta
ranskankermaa

Laita paprikat, sipuli ja chili isoon uunipataan ja sekoita öljytilkan kanssa. Lisää maissi, huuhdotut 3 prk papuja ja tomaattimurska. Sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet ja valkosipuli. Anna padan kiehua hiljalleen alhaisessa lämpötilassa ilman kantta 2 tuntia, välillä sekoittaen. Voit myös laittaa padan uuniin ja kypsentää sen 180 asteessa.

Jos käytät lihaa, ruskista jauheliha valkosipulin kanssa ja siirrä liha sitten pataan, mausta suolalla, pippurilla ja lisää loput mausteet. Itse tein kasvisversion enkä käyttänyt lihaa ollenkaan. Tarjoile Chili kuumana maissileivän, cheddarjuustoraasteeen ja ranskankerman kanssa.













lauantai 23. tammikuuta 2016

Kaneli-sokeri munkit

Loppiaisena tuli herkuteltua kaneli-sokeri rahkamunkeilla. Nämä munkit valmistuvat nopeasti ja katoavat suuhun vielä nopeammin. Pikamunkit paistetaan heti taikinan teon jälkeen eli niitä ei tarvitse kohottaa.







KANELI-SOKERI MUNKIT

noin 10 kpl

250 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/3 tl ruokasoodaa
50 g voita
50 g sokeria
150 g maitorahkaa
2 kananmunaa
1/2 dl maitoa
PAISTOON
1 l ruokaöljyä
PÄÄLLE
sokeria ja kanelia 



Sulata voi. Mittaa kaikki ainekset, maitoa luukuunottamatta kulhoon ja vatkaa sekaisin. Lisää maito vähitelen joukkoon ja sekoita hyvin, tasaiseksi massaksi.

Kuumenna öljy pienessä kattilassa 165-170 asteiseksi. Nosta parilla lusikalla munkkitaikinaa kuuman öljyn joukkoon ja paista noin 3 minuuttia per puoli. Nosta valmiit munkit hetkeksi talouspaperin päälle valumaan ja kierittele sen jälkeen kanli-sokerissa. Herkuttele. 

VINKKI: pikamunkit kannattaa paistaa hieman alemmalla paistolämpötilalla ja kauemmin kuin tavalliset munkit. Ensimmäinen munkki kannattaa halkaista ja katsoa, että se on kypsä. Niin pystyt arvioimaan munkkien tarkemman paistoajan.




keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Mustikkainen smoothiekakku

Tämän hetken kuumin trendi taitaapi olla smoothiekakku.  Mustikka-banaani smoothie taipui nyt kakun muotoon...WAU...eipä tarvi laskea herkutellessa kaloreita. Testaukseen meni tämä ihana K-ruoka lehden ohje...ja tälläinen tuli minun versiostani. Alkuperäistä ohjetta muokkasin niin että lisäsin liivatelehtien määrää ja nestettä, koska olin nähnyt/kuullut kakun levinneen...no, ainakin yhdellä lisäliivatteella ja lisänesteellä onnistuin.




SMOOTHIEKAKKU
10 annosta

POHJA
175 g Diggestive keksejä
1 ps (90 g) Mango lastenruoka sosetta
TÄYTE
2 banaania
300 g pakastemustikoita
1 tlk (400 g) maustamatonta jogurttia
8 liivatelehteä
1/2 dl vettä
(sokeria tai hunajaa)



Murskaa keksit monitoimikoneessa tai esim. pakastepussin sisällä lihanuijalla. Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan (24 cm) reunan väliin. Sekoita mangosose keksimurujen joukkoon ja painele seos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.

Sekoita kuoritut banaanit, kohmeiset mustikat ja jogurtti tehosekoittimessa tasaiseksi. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen hyvin puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana mustikkatäytteen joukkoon ja sekoita massa vielä nopeasti tehosekoittimessa. VINKKI! Jos haluat täytteestä makeampaa, lisää sokeri tai hunaja tässä vaiheessa. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 5 tunniksi tai mielellään yön yli.





tiistai 19. tammikuuta 2016

Juustomakaroni eli Mac'n' cheese

Paksu ja täyteläinen juustomakaroni eli Mac'n'cheese on periamerikkalainen koko perheen illallissuosikki. Tätä juustoista herkkua on tullut syötyä monta kertaa jenkeissä mutta aivan alustaalkaen itse en ole sitä koskaan valmistanut...joskus on tullut pussikastikkeita lisättyä makaronien joukkoon tai muita valmispaketteja testattua muttei ne tietenkään vedä vertoja itsetehdylle. Ohje löytyi pari vuotta vanhasta Amerikan keittokirjastani.





JUUSTOMAKARONI
4 henkilöä


300 g makaronia
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
4 1/2 dl kevytmaitoa
150 g täyteläistä cheddarjuustoa raastettuna
85 g parmesanjuustoa hienoksi raastettuna
LISÄKSI
höyrytettyjä parsakaalia


Keitä makaroni suolatussa vedessä ohjeen mukaan. Valuta ja siirrä laakeaan uuninkestävään vuokaan. Sulata voi kattilassa. Vatkaa jauhot voin sekaan alhaisella lämmöllä ja keitä pari minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia ja rasva erottuu suuruksesta.

Ota kattila liedeltä ja vatkaa sekaan maito vähän kerrallaan. Vatkaa joka lisäyksen jälkeen, kunnes kaikki maito on lisätty ja kastike on sileää. Laita kattila takaisin levylle ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakanee. Alenna lämpöä ja keitä vielä 5 minuuttia, huolehdi ettei kastike pala pohjaan. Lisää 100 g cheddarjuustoraasteesta ja sekoita kunnes juusto sulaa.

Kuumenna grillivastus uunissa. Kaada kastike makaronien päälle, mausta pippurilla ja sekoita hyvin. Ripottele päälle loppu cheddarjuustoraaste. Laita makaronivuoka grillivastuksen alle uuniin ja grillaa 5 minuuttia tai kunnes seos kuplii. Tarjoa höyrytetyn parsakaalin kanssa.







sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Onnittelukortti

Tällä viikolla tein pitkästä aikaa onnittelukortin, kylläpäs oli mukavaa puuhaa. Aloitan aina kortin suunnittelun saajan lempiväreistä/tyylistä/olemuksesta ja tietysti aiheesta. Tällä kertaa lempivärit olivat tiedossa, joten oli helppo valita sopivat paperit omista kätköistä. Hiukan selailin netistä ideoita korttipohjaksi ja aikapian idean keksinkin. Olin myös joulusta saakka suunnitellut tekeväni viimevuoden hittin DIY-askartelun eli suodatinpaperikukkia...eipä siinä sitten kuin kortin tekoon.




ONNITTELUKORTTI

TARVITSET
erivärisiä koristepapereita
pienen kakkupaperin
kartonkia
liimaa
sakset 
valkoisia suodatinpapereita 
nitojan
kuumaliimaa

Aloita kortti suodatinpaperikukkien teolla. Laita neljä suodatinpaperia päällekäin. Piirrä haluamasi kokoinen ympyrä. Tässä mallikuvassa on vain yksi ympyrä, koska mallikukka odottaa jo seuraavaa projektia, josta kerron sitten myöhemmin;-) Tähän korttiin tein niin pieniä kukkia, että kaikki neljä ympyrää mahtuivat samalle suodatinparille. Niittaa nitojalla ympyrän keskeltä. Leikkaa saksilla ympyrän ääriviivat irti.


Aloita senjälkeen nostelemaan ja puristamaan ympyräpinon jokainen kerros yksitellen tiukaksi pystyssä olevaksi mytyksi. Varmista etteivät eri kerrokset jää kiinni toisiinsa. Toista sama jokaiselle kerrokselle niin kauan kunnes sinulla on vain yksi auki oleva kerros. Purista nyt viimeinen kerros supertiukaksi ja aivan kiinni muihin kerroksiin. 




Senjälkeen voit aloittaa mytyn avaamisen uloimmasta kerroksesta edeten kohti kukan keskinuppua. Kun olet avannut kaikki kerrokset kukka on valmis.



Leikkaa koristepapereista haluamasi kokoisia paloja ja liimaa ne kartongille. Voit tehdä erivärisiä kehyksiä kantongista tai muista papereista. Liimaa pieni kakkupaperi keskelle koristepapereita. Liimaa lopuksi kuumaliimalla suodatinpaperikukat haluamaasi kohtiin. Viimeiste kortti vielä koristepapereista leikatuilla lehdillä.








lauantai 16. tammikuuta 2016

Linssikeitto

Tietokone sanoi työsopimuksensa irti heti uudenvuoden jälkeen, siispä blogissakin on ollut taukoa mutta onneksi uusia reseptejä on testattu ja kuvattu, nyt vain täytyy saada ne kirjattua ylös.

Pakkanen on tänäänkin hellinyt meitä, siksipä kuuma ja hyöryävä keitto on mitä parhainta ruokaa tälläisenä päivänä. Kaapin pohjalta löytyi punaisia linssejä joten niistä piti saada jotain aikaiseksi ja maku-sivuston kautta löytyi vinkki tähän ihanaan pehmeään ja mausteiseen keittoon.






LINSSIKEITTO

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 porkkanaa
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
8-10 dl vettä
2 1/2 dl punaisia linssejä
3 aurinkokuivattua tomaattia (noin 20 g)
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
maunmukaan mustapippuria
1 tl suolaa
500 g tomaattimurskaa
1 rkl hunajaa
LISÄKSI
turkkilaista jukurttia



Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä ison kattilan pohjalla 5 minuuttia. Kaada joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää siivilässä huuhdotut linssit, paloitellut aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja hunaja. Kiehauta ja tarkista maku. Tarjoa linssikeitto jogurttisilmän kanssa.

Keitto on miedon makuista joten se on sopivaa perheruokaa, itse maustoin sitä vähän tulisemmaksi lisäämällä mustapippuria ja chilirouhetta. Vinkki! Keiton voi myös soseuttaa jos et halua sattumia.




perjantai 1. tammikuuta 2016

Mukikakku


Ihanaa alkanutta Uutta Vuotta 2016! Kun herkkuhammasta kolottaa ja haluaa saada jotain hyvää nopeasti, tämä resepti on tehty juuri sitä hetkeä varten...Mukikakku on juuri sopivan kokoinen pikkuherkku.






Mukikakku valmistuu kätevästi mukissa, vaikka vain itselle ja aikas nopeasti myös muutamalle muulle. Tätä mikrokakkua olen valmistanut jo aiemminkin, ja aikas hyyvvää siitä tuli nytkin, vaikka siirapin jätinkin pois.






MUKIKAKKU
1 annos

2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 rkl sokeria
1/2 kananmuna
1/4 tl leivinjauhetta
1 1/2 rkl maitoa

Sulata rasva mukissa, jossa aiot kakun valmistaa (2 dl muumimuki on juuri sopivan kokoinen). Lisää muut aineet mukiin ja sekoita hyvin. Kuumenna täydellä teholla 1 minuutti, mikron tehosta riippuen. Käytin omassa mikrossa 680W/1 min. Tällä versiolla kakku jää hieman kosteaksi, mutta jos haluat "kypsemmän" jatka kypsentämistä vielä noin 1 min. (Kakku kohoaa hiukan kypsentämisen aikana mutta laskee sitten)

 Nauti lisäksi jäätelöä, suklaakastiketta ja vadelmia tai vaihda vadelmat suolapähkinöihin tai...