lauantai 22. helmikuuta 2014

Köyhät Ritarìt

Hiihtoma alkoi lapsilla..lunta ei ole nimeksikään, joten hiihtely jää väliin tänä vuonna ja koko ensiviikoksi on ennustettu plus asteita...mutta onneksi hiihtolomaherkkuja ei tarvitse jättää väliin ;)

Köyhät Ritarit kuuluivat jo lapsuuteni herkkuihin ja nyt omat lapset saavat herkutella niillä. Tarvitset pulla siivuja (tai ranskanleipää, paahtoleipää tms.) jotka kastelet molemmin puolin munamaitoon, sen jälkeen paistat pullat paistinpannulla rasvassa molemmin puolin kullanruskeaksi. Lisäkkeeksi esim.kermavaahtoa ja mansikkahilloa, kuten meillä.





Ihanaa hiihtolomaa kaikille !
Paljon ulkoilua ja yhdessäoloa !





sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Ystävänpäivän Rahkapullat 14.2.

Ystävänpäivänä maisteltiin Rahkapullia ja juotiin höyryävän kuumaa teetä.



Pullataikina
(n.30 kpl)

5 dl maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 pss kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
150 -200 g rasvaa

Täyte:
250 g rahkaa
n. 1/2 dl lime curdia
1 kananmuna
(1dl sokeria)

Valmista pullataikina. Kohota hyvin. Leivo tavallisia pyöreitä pullia. Kohota. Valmista täyte sillä aikaa.

Tee kohonneisiin pulliin jauhotetulla lasilla kolo ja lisää täytettä  1-2 rkl.



Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa n. 15 min.



♥ Ilo on elämäntapa. Onni on asenne. ♥


lauantai 8. helmikuuta 2014

Limetti- ja Päärynätäyteinen kakku

Limetti-päärynä täytteinen kakku on todella raikas kakku joka sopii ehdottomasti kevääseen. Ohje löytyi kun selailin vanhoja ruokalehtiäni aarrekätköistäni. Esikoisen synttärit oli sopiva syy testata kakkuohjetta.


Limetti- ja Päärynätäytteinen kakku

30 annosta
Pohja
6 kananmunaa
21/2 dl sokeria
21/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Täytteet
3 dl vispikermaa
1 prk (250g) mascarponejuustoa
1prk (250g) maitorahkaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl limetahnaa (lime curd)
2 tl raastettua limen kuorta
1 (200g) kiinteää päärynää
Kostutus
1/2 dl vettä
1/2 dl limemehua
Pinnalle
3 dl vispikermaa
Lisäksi
2 pkt ( a' 250g) limen vihreää marsipaania

Tee sokerikakkupohja. Kaada taikina 3 l vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla n.40 min. Kumoa jäähtyneenä. Valmista täytteet. Vatkaa kerma. Vatkaa mascarpone, rahka ja sokerit keskenään. Jaa seos kahtia. Lisää toiseen limettitahna ja kuoriraaste, toiseen karkeaksi raastettu päärynä.


Sekoita limettitäytteeseen 2/3 kermavaahdosta ja päärynätäytteeseen 1/3 kermavaahdosta. Leikkaa kakkupohja 4 osaan. Kostuta alin levy. Levitä puolet limettitäytteestä. Lisää kakkulevy päälle, kostuta kevyesti ja levitä päärynätäyte. Nosta kolmas levy, kostuta ja täytä lopulla limetäytteellä. Nosta päällimmäinen levy täytteen päälle. Älä kostuta enää. Vatkaa kerma ja levitä se kakun pinnalle. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Tee marsipaanikuorrutus tarjoilua edeltävänä päivänä. Siivilöi tomusokeria kelmulle ja kauli marsipaani sen päällä isoksi levyksi, nosta kaulimen avulla kakun päälle ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois. Koristele mieleiseksi. Säilytä jääkaapissa ilman kupua.


Jos teet sokerikakusta pienemmän (4  munan kakku) tai leikkaat kakun vain kolmeen osaan (kuten minä tein) kannattaa limetäytettä tehdä puolet vähemmän tai vaihtaa pinnalle laitettava kermakerros limetäytteeseen.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Tiikerikuppikakut

Tyttäreni sai viime keväänä lahjaksi Kuppikakut-keittokirjan, josta hän ahkerasti testailee ohjeita. Tässä yksi ihana ohje joka vain paranee, kun saa maustua jääkaapissa.




12 kpl

140 g jauhoja
1 3/4 tl leivinjauhetta
140 g pehmeää voita
140 g sokeria
2 isoa kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 tl vaniljauutetta myös vaniljakreemijauhe käy
1 rkl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta liotettuna 1 1/2 rkl:een kuumaa vettä

Kuorrute:
175 g tuorejuusto
115 g suolatonta pehmeää voita
350 g tomusokeria

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää voi, sokeri ja munat ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Jaa taikina kahteen kulhoon ja lisää toiseen vaniljauute ja toiseen kaakaoseos. Sekoita. Lusikoi taikinoita paperivuokiin vuorotellen teelusikka kerrallaan. Paista uunissa 15-20 min 180 asteessa. Jäähdytä.

Mittaa kuorrutetta varten tuorejuusto ja voi kulhoon ja sekoita ne yhteen lastalla. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja vatkaa ne sähkövatkaimella kuohkeaksi ja tasaiseksi. Jäähdytä kuorrutetta jääkaapissa puoli tuntia. Pursota kuppikakkujen päälle kuorrutepyörre. Ripottele koristeeksi strösseleitä.