perjantai 31. lokakuuta 2014

Halloween

Halloween (All Hallows Eve eli kaikkien pyhien ilta) on syksyinen juhla, jota on vietetty kuolleiden muistoksi jo vuosisatojen ajan. Alun perin kelttien uudenvuodenjuhlaan kuuluva perinne kulkeutui irlantilaisten mukana Yhdysvaltoihin, jossa sitä juhlitaan aina lokakuun viimeisenä päivänä.

Halloween on kummitusten, haamujen ja noitien juhla, joten koristelu ja ohjelma rakennetaan kauhuteeman ympärille. Itse olemme viettäneet Halloweenia viimeiset seisemän vuotta, välillä enemmän, välillä vähemmän..ovatpa tytöt kierrelleet ovelta ovelle tivaten oven avaajalta " trick or treat" eli "karkki tai kepponen".



Tänä vuonna kotimme valtasivat kauhuteeman mukaisesti pukeutuneet teinit ja ilta kului Halloween herkkuja syöden ja kauhuelokuvaa katsellen...



Kurpitsakakku
n.14 henk.

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi 
Lemon curd-tahnaa

Marsipaania ja erilaisia teemaan liittyviä karkkeja koristeluun

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi vaahtoon. Kääntele tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperoidulle pelille ja paista 225 asteessa 7-8 minuuttia. Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille. Anna jäähtyä.

Täytteet
1. Mansikka:
250 g mansikoita
2 1/2 dl mansikkakermaa
1/2 prk rahkaa
1/2 dl vaniljakreemijauhetta
2 liivatelehteä

Soseuta mansikat. Vaahdota kerma. Sekoita mansikkasose, rahka, vaniljakreemijauhe kermavaahdon joukkoon. Lisää liotetut liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja kaada täytteeseen. Sekoita tasaiseksi. (2 väliä)

2. Suklaa:
2 dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
130 g suklaata
2 liivatelehteä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka. Sulata suklaa ja lisää se vaahdon joukkoon. Lisää liotetut liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja kaada täytteeseen. Sekoita tasaiseksi. (1 väli)

Vuoraa pyöreäpohjainen kulho (n.2 l) kelmulla. Laita pohjalle pala torttulevyä. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä Lemon curd-tahnaa torttulevylle.


Lisää kulhoon sen jälkeen mansikkatäytettä. Toista kerroksia niin kauan kunnes olet saanut torttulevyt ja täytteet käytettyä. Itse sain kolme kerrosta kakkuun, kaksi alimmaista olivat mansikkaa ja viimeinen kerros suklaata. Laita päälimmäiseksi kerrokseksi vielä torttulevy. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa kakku tarjoilulautaselle.


Kuorruta marsipaanilla haluamallasi tavalla esim. kurpitsaksi ja koristele karkeilla.



◇ HAPPPY HALLOWEEN ◇






sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Munaliköörikakku

Tänään veljeni perhe kyläili meillä ja kahvipöydässä oli tarjolla Munaliköörikakkua. Tämä oli taas niitä ohjeita joita olen tehnyt viimeksi pari vuotta sitten ja sen jälkeen olen suunnitellut tekeväni sitä uudelleen mutta se on jäänyt ja jäänyt...mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kakun koostumus on ihanan kuohkea ja suklaasattumat rouskuvat suussa kivasti, kakku maistuu sopivasti liköörille ja ananaskirsikat kakun päällä sopivat kuin nenä päähän. En käyttänyt valkuaisia tällä kertaa kakussa ja hyvin onnistui. Vinkki! Reunakalvoilla reunan saisi vielä kauniinmaksi.




Munaliköörikakku

Pohja
300 g dominooita
75 g voita

Täyte
4 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
( 2 valkuaista)
200 g raskankermaa
1/2 dl fariinisokeria tai ruokosokeria
2 dl munalikööriä (Bols Advocaat)
1 1/2 dl tummaa suklaarouhetta

Koristelu
ananaskirsikoita ja suklaalastuja



Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja sisäreunat  leivinpaperilla. Murskaa dominot ja sekoita ne sulatetun voin joukkoon. Painele muruseos vuoan pohjalle ja muutaman sentin matkalta reunoille.

 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kuohukerma. ( Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi) Sekoita raskankerman joukkoon fariinisokeri. Kuumenna munalikööri kiehuvaksi (Vinkki! Kuumennettaessa likööri sakeutuu joten siirrä se syrjään heti sen pulpahtaessa) ja purista liivatelehdistä vesi ja lisää ne kuuman liköörin joukkoon..Nosta kattila hetkeksi liedelle, jotta liivatteet sulavat liköörin joukkoon.

Yhdistä liikööriliivateseos ja ranskankerma. Lisää seos kermavaahdon joukkoon. ( Sekoita täytteeseen valkuaisvaahto) Sekoita suklaarouhe täytteeseen. 

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin kolme tuntia, mieluiten yön yli. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjooulualustalle. Koristele ananaskirsikoilla ja suklaalastuilla.







 

lauantai 25. lokakuuta 2014

Kurpitsakeitto ja kurpitsasämpylöitä

Kuluneen viikon kasvis on ollut kurpitsa ja nyt postaukset lähenevät jo loppuaan ;-D mutta on ollut ihana kokeilla uusia reseptejä ja huomata kuinka monipuolisesti kurpitsaa voi käyttää...haaveissa on vielä testata kurpitsasosetta pullataikinan mehevöittäjänä ja to-do listalla on myös kurpitsapiiras Usan Kiitospäiväksi marraskuun lopulla.

Mutta ensi viikon perjantaina 31.10. voit yllättää Hallowen-vieraat sametinpehmeällä kurpitsakeitolla ja ihanan rouheisilla ja makeahkoilla kurpitsasämpylöillä...pakasta ylijäänyt kurpitsasose ja käytä myöhemmin (vaikkapa siihen pullaan tai makeaan piiraaseen).

Keitto oli maukasta ja sämpylät kuohkeita...näistä tuli meidän perheen suosikkeja..voipi olla että huomiset ruokavieraatkin saavat maistella alkukeitoksi Kurpitsakeittoa...


Kurpitsakeitto
4 henkilölle

1 (1 kg) keltaista kurpitsaa tai myskikurpitsaa (butternut squash)
1 (120g) sipuli
20 g voita
4 dl vettä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
4 dl maitoa
200 g sulatejuustoa

pinnalle
1 dl persilijaa tai basilikaa hienonnettuna

Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa. Hienonna sipuli. Kuullata kurpitsaa ja sipulia rasvassa noin 5 minuuttia. Lisää vesi, suola ja pippuri. Keitä kannen alla noin 15 minuutiia tai kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää maito ja sulatejuusto, kuumenna kunnes juusto on sulanut. Soseuta uudelleen kuohkeaksi. Ripottele pinnalle yritit.




Kurpitsasämpylät
noin 20 kpl

500 g kurpitsaa 
2 dl vettä
Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä kuutiot vedessä kypsiksi noin 20 minuuttia. Soseuta kurpitsat keitinvesineen sauvasekoittimella. (Mittaa sose, sitä tarvitaan 1/2 l )

1 pss (11g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
3 dl kauraleseita
n.9 dl hiivaleipä-, vehnä- tai grahamjauhoja
1/2 dl öljyä
1 dl kurpitsasiemeniä

Sekoita 42 asteiseen soseeseen kuivahiiva, siirappi ja suola. Lisää leseet. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy ja hieman roouhitut siemenet alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. 

Käytä reilusti jauhoja kun leivot taikinan sämpylöiksi.Kohota sämpylät hyvin. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.

 
  












torstai 23. lokakuuta 2014

Kurpitsapikkelsi x 2



Kurpitsapikkelsi

Ainekset
3 l kuurpitsakuutioita (noin 4 kg )

Mausteliemi
5 dl väkiviinaetikkaa
8 dl vettä
6 dl sokeria
1 rkl neilikoita
1 kanelitanko

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet sekä pehmeä osa. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Kuumenna mausteliemi kiehuvaksi. Kaada kurpitsakuutiot kiehuvaan liemeen ja keitä kunnes kuutiot ovat läpikuultavia. Varo keittämästä liikaa, etteivät kuutiot hajoa. Kaada kuuma salaatti liemineen lasitölkkiin. Tarkista, että liemi peittää kuutiot.



Kurpitsa-paprika-sipulipikkelsi

Ainekset
1 kg kurpitsaa
1 keskikokoinen punasipuli
1/2 punainen paprika
(1 kpl tilliä nipussa)
(1 dl silputtua persiljaa)
noin 5 cm pala purjoa
noin 3 cm pala selleriä

Mausteliemi
1 dl vettä
¾ dl etikkaa
1½ dl sokeria
pala kanelitankoa
10 valkopippuria
ripaus muskottipähkinä

Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. (Silppua tilli ja persilja, itse en käyttänyt) Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min. Tölkitä kuumana.


maanantai 20. lokakuuta 2014

Paahdettu kurpitsa

Näin syksyllä, ei enää ollenkaan tee mieli syödä raikkaita ja kylmiä salaatteja, mutta paahdetun kurpitsan lämmin ainesosa saa "vihreän"salaatinkin maistumaan mainiosti.

Kurpitsa on mielestäni ehdottomasti parhaimmillaan juuri tällä tavalla uunissa paahdettuna. Se on myös kätevä tapa syödä kurpitsaa.  Kurpitsan voi mainiosti paahtaa kuorineen, sillä pehmeäksi paahtunut liha irtoaa kuoresta helposti mutta voit myös kuoria sen ennen paahtamista.

Paahdettua kurpitsaa voit syödä sellaisenaan tai maustaa sen öljyllä ( voilla), ripauksella suolaa, pippuria tai erilaisia yrttejä ( salvia, basilika, timjami jne.). Käytä liharuuan lisukkeena tai lisää salaattiin.


Pahda kurpitsaa 200 asteessa n.20-40 minuuttia sen koosta riippuen, poista mahdollinen kuori ja paloittele sopiviksi suupaloiksi.

Kokeilin paahdettua kurpitsaa saalaatissa: Lisää paahdetut kurpitsat salaattipedille (jääsalaatti, rucola). Murustele päälle fetajuustoa ja ripottele lopuksi vielä kurpitsansiemen-ja pähkinäsekoitusta tms.. Tumma balsamico-kastike riittää maustamaan salaatin.



Salaatti oli todella hyvää, pehmeä, kylmä fetajuusto sopi loistavasti lämpimän kurpitsan kaveriksi. Myös ulkonäkö oli upean syksyinen ja houkutteleva. Mieskin mutisi kiitoksia suu täynnä salaattia 


sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Kurpitsa-chili-salviarisotto

Kauden herkku on kurpitsa..ihanan pullea ja kauniin keltainen tai orassinen...tänä viikonloppuna meistä tuli kavereita ;-)  Sain jättikurpitsan jota hyödynsin monin eri tavoin..hilloa, pikkelsiä, paahdettua ja soseutettua kurpitsaa, keittoa, risottoa ja sämpylöitä...postailen ohjeita ensiviikon aikana...


Risottoon ei kyllästy koskaan..tarjoa lisukkeena kanan tai kalan kanssa mutta yskistäänkin tämä vie nälän mennessään ja taatusti herättää kehuja ruokapöydässä.



Kurpitsa-chili-salviarisotto
4 henkilöä

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tuore chili
400 g kurpitsaa
3 dl  risottoriisiä
n. 10 dl kasvis- tai kanalientä
2 rkl tuoretta salviaa
50 g voita
100 g parmesania tai pecorin juustoa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua öljyssä. Lisää silputtu chili ja kypsennä minuutti koko ajan sekottaen. Lisää joukkoon kurpitsakuutiot ja freesaa viitisen minuuttia. Kumoa pannuun riisit ja sekoittele, kunnes riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sitten pannulle pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoittele. Lisää lientä pikkuhiljaa kerrallaan kun edellinen nestelisäys on imeytynyt riisiin. Jatka lisäämistä kunnes riisi ovat pehmeää ja kermaista ja kurpitsa alkaa hajota.


 Lisää lopuksi silputtu salvia, voi ja juustoraaste. Mausta halutessasi mustapippurilla ja suolalla.   

 

 

torstai 16. lokakuuta 2014

Katkarapu-kookoskeitto

Katkarapu-kookoskeitto valmistuu helposti ja nopeasti. Tomaatit ja kookosmaidon pehmeys toimivat keskenään... lempeää ja tulista mutta ah, niin herkullista!



Katkarapu-kookoskeitto
4 henkilölle
1 ps (350 g) pieniä pakste katkarapuja 
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 (n. 300 g) kiinteää tomaattia
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk kookosmaitoa
1 rkl makeaa chilikastiketta (itse laitan reilummin ts.maun mukaan)
1/4 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna 
 
Sulata ja valuta katkaravut. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota siinä sipulisilput. Sekoita joukkoon paprikajauhe. Lisää tomaattikuutiot ja tomaattimurska. Hauduta kannen alla viisi minuuttia.
 
Kaada joukkoon kookosmaito. Mausta chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla. Lisää katkaravut ja kuumenna. Älä keitä etteivät katkaravut sitkisty.  Koristele yrteillä ja nauti hyvän valkoviinin kanssa.

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Omenat & Aroniat hilloiksi


Oman puun omenat syötiin jo muutama viikko sitten, mutta vanhempani huolehtivat etteivät omenat pääse loppumaan meiltä ja toivat pari ämpäriä niitä lisää. Aronian marjoista ei myöskään ole pulaa, pensasaidat notkuvat mustia upeita marjoja..eikä sitä aitaa ole kuin 100 metriä...No, esikoinen keräsi Aronian marjoja puolisen tuntia ja sai 10 litran ämpärin täyteen..."nopeaa ja suttasta puuhaa" sanoi tytär, kun kantoi ( kädet ja ranteet aronian marjoista punaisena) ämpärin minulle ;-)



Tässäpä muutama maistuva hilloresepti, joita testasin viikonloppuna.



Omena hillo

1 kg omenoita
2 dl vettä
400 - 700 g hillosokeria omenoiden makeuden mukaan 

Huuhdo omenat puhtaiksi ja poista siemenkodat. Lohko omenat kattilaan ja lisää vesi. Kiehauta kunnes omenalohkot hajoavat hieúkan. Soseuta omenat. Lisää hillosokeri, sekoita ja kiehauta sokeripakkauksen ohjeen mukaan. Purkita puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.


Omena-Aronia hillo

2 kg omenoita kuorineen
500-700 g marja-aronioita
vähintään 500 g hillosokeria (sen mukaan, miten hillon säilytät)


Lohko omenat (poista siemenkodat) ja puhdistetut aroniat kattilaan pienen vesimäärän kanssa. Keitä vain vähän aikaa, etteivät kaikki ainekset ole ihan "soseena". Soseuta sauvasekoittimella karkeaksi. Lisää hillosokeri ja kiehauta. Anna hautua kuumana kattilassa kymmenisen minuuttia. Purkita hillo puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin.



Aronia hillo

2 litraa Aronian marjoja
4-6 dl sokeria 
3-4 rkl alkoholia (hyvää viinaa, konjakkia tai viskiä)


Puhdista ja huuhtele marjat hyvin. Lisää marjat ja sokeri kattilaan.Keitä niin että marjat mehustuvat ja rikkoutuvat. Kuori vaahto pinnalta jos sitä on muodostunut. Soseuta sauvasekoitimmella ja lisää alkoholi.
Purkita hyvin pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin. Vinkki! Verenpainetta alentava vaikutus
 


 









tiistai 14. lokakuuta 2014

Kaalikääryleet

Joka syksyinen herkku on itsetehdyt kaalikääryleet. Vaikka ne ovatkain suuritöiset, niiden mausteisen makea maku on sen väärtti. Pitkään hautuneet kääryleet puolukkahillon kera on mitä parhainta syksyistä kausiruokaa.

Tässä herkullinen perusohje kääryleisiin, itse sovelsin..korvasin meiramin korianterinsiemenillä..maku oli hiukan sitruunainen, lämpimän mausteinen muttei kuitenkaan maistunut liikaa eikä ollut mitenkään eksoottinen (korianterin siemeniähän käytetään usein intialaisessa ruuissa).


Kaalikääryleet
15 käärylettä

noin 1 1/2 kg valkokaali
vettä
suolaa 1 tl/ 1 l vettä

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
(1 rkl rasvaa)
1 dl kaalin keitinlientä
1 dl kermaa
1 tl sulaa
1/4 tl valkopippuria
1 tl meiramia
2-3 dl hienonnettua kaalia
2 dl keittämätöntä puuroriisiä

Koverra kanta pois kaalista. Keitä kaalia isoon kattilassa samalla irrotellen lehtiä sitä mukaan kun ne irtoavat.
Kun lehdet menevät pieniksi ota kaali pois vedestä ja pilko loppu kaali pieneksi palasiksi. Muista ottaa keitinlientä talteen!

Keitä puuroriisi kypsaäksi (noin 15 min) lihaliemellä maustetussa vedessä. Sekoita hienonnettu sipuli (rasvassa kiehautettu), hienonnetut kaalin palaset, lihaliemikuutio, raaka jauheliha, neste, riisit ja mausteet kulhoon. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi.


Levitä kaalin suuret lehde leivinlaudalle ja ohenna tarvittaessa lehtiruoteja. Nosta kullekin lehdelle 1-2 rkl täytettä ja paketoi ne. Annoksesta tulee noin 15 kaalikäärylettä.


Nosta kääryleet vieri viereen voidellulle uunipannulle ja valuta niiden päälle siirappi tai ripottele fariinisokeri. Laita vielä kääryleille muutama nokare voita. Paista kääryleitä 200 asteessa 1 tunti. Valele kaalin keitinliemellä kääryleitä paiston aikana. Käännä käääryleet kun ne ovat ruskistuneet kauniisti. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Voit tarvittaessa vähentää lämpöä 100 asteeseen. Nauti puolukkahillon kanssa.








perjantai 10. lokakuuta 2014

Syysloma

Oli ihana aloittaa syysloma vuosi sitten juhlallisesti nauttimalla kolmen ruokalajin päivällinen, valmistin alkukeitoksi Katkarapukeittoa, sitten pääruuaksi pihviä ja lopuksi jälkiruuaksi esikoinen valmisti lempiherkkuaan eli Pannacottaa. Panostin myös kattaukseen. Tässä hieman tunnelmia vuoden takaa. (Harmikseni osa kuvista on rakeisia)


Omassa pihassa kasvoi (ja kasvaa tänäkin vuonna) upeita ja suuria Maksaruohoja, joten keräsin niitä ja mustikanvarpuja koristamaan kattausta. Paljon tuikkuja ja isot kynttilät suuriin lasikynttilänjalkoihin oli piste iin päälle. Väriteema oli hento roosa, metsän vihreä sekä hiekanruskea.



Alkukeittona tarjosin katkarapukeittoa kera palttonappien joiden päällä oli kinkkulevitettä.



Pääruokana nautimme uuniperunoita, hyvää ulkofilepihviä sekä punajuuri-aurajuusto-vuoka 


Jälkiruokana herkuttelimme pannacottaa vadelmilla.




Nautinnollista syyslomaa tänäkin vuonna!





sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Mustapaputostadat & Nachos supreme

Makuja meksikosta oli lauantai illan teema...raikkaat tuoreet kasvikset, salsa, maustettu jauheliha...Rempseästi sormin syötävät meksikolaisherkut suorastaan kutsuvat pöytään viipymään tunnin jos toisenkin.


Mustapaputostadat on täyttävä ruokalaji se vie kielen mennessään. Yleensä tostadat on rapeaksi paistettu tortilla joka päällystetään halutuilla täytteillä, tällä kertaa mustapaputahnalla, fetajuustolla, avokadolla ja tomaatilla.Nachos supreme on todellinen meksikolaisen ruoan valloittaja: maissilastuja, jauhelihaa ja erilaisia kasviksia kerroksittain uunivuuassa...helppoa kuin mikä! Ohjeesta voi tehdä omia muunnelmia ja käyttää aineita oman maun mukaan enemmän tai vähemmän...



Mustapaputostadat
4 annosta
8-10 maissi- tai vehnätortillaa
öljyä
Täyte
2 tlk (à 285/170 g) mustapapuja (gogreen)
1 salottisipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 limetin mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 pkt (à 200 g) fetajuustoa
1 (250 g) syöntikypsä avokado
1-2 (100 g) tomaattia 

Ota muotin tai lasin avulla tortilloista (halkaisija 5-6 cm) kokoisia paloja, yhteensä 16-20 kpl. Tortillat voivat hyvin olla edellispäivältä. Voitele pyörylät öljyllä molemmilta puolilta ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 180 asteessa 10-15 minuuttia, välillä käännellen. Pidä tostadat lämpiminä puhtaan keittiöpyyhkeen alla.
 
Huuhdo ja valuta pavut siivilässä. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipuli veitsen lappeella. Purista limetin mehu. Hienonna monitoimikoneen kulhossa pavuista yhdessä sipulin, valkosipulin, limetin mehun ja oliiviöljyn kanssa. Lisää vettä mikäli tahna on liian paksua.

Kuumena oliiviöljyä kattilassa ja lisää siihen papusose sekä loput kokonaiset pavut. Kuumenna sekoittaen kunnes seos on paksuuntunut. Mausta suolalla, pippurilla sekä juustokuminalla. Siirrä sivuun odottamaan.

Murenna fetajuusto ja kuutioi avokado. Puolita tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi.Levitä paputahna tostadeille ja annostele päälle avokado ja fetajuusto. Koristele vielä tomaattikuutioilla. Tarjoa heti.

 



Nachos supreme
 
200 - 300 g maissilastuja
400 g jauhelihaa
1 ps Taco Spice Mix -maustetta tai vastaava maustepussi
½ - 1 punasipuli
½ - 1 rasia kirsikkatomaatteja
(½ prk) jalopenoja
(½ prk) salsaa
(½ prk) oliiveja
juustokastiketta (juustokastikejauhetta ja maitoa)

Määrät ovat noin määriä riippuen miten isoon uunivuokaan annoksen tekee. Paista jauheliha pannulla ja mausta Taco Spice Mix -mausteella pussin ohjeen mukaan. Leikkaa sipuli ja tomaatit paloiksi. Annos on tarkoitus tehdä muutamaksi kerrokseksi niin, että joka kerroksessa on kaikkia muita aineita, paitsi juustokastiketta. Levitä uunivuoan pohjalle maissilastuja ja niiden päälle tomaattia, sipulia, jalopenoja, salsaa, oliiveja ja jauhelihaa. Levitä toinen kerros maissilastuja ja lisää niiden päälle loput täytteet (paitsi juustokastike). Voit vielä halutessa lisätä vähän maissilastuja pinnalle. Valmista viimeiseksi juustokastike pussin ohjeen mukaan (tai käytä valmista purkki juustokastiketta). Levitä juustokastike koko annoksen päälle ja lämmitä 200 asteessa 15 minuuttia. Tarjoa kera raikaan salaatin.


lauantai 4. lokakuuta 2014

4.10. Pullapäivä

Tänään vietetään kansallista pullapäivää, siispä hyvä syy leipooa ja herkutella uunituoreesta pullasta. Trendiherkku pull-apart bread, joka suomalaisittain kääntyy bostonpullaksi (tai nyhtöpullaksi) on edelleen ajankohtainen, joten testasin sitä toistamiseen, nyt pellille leivottuna ja puolukka-fariinisokeritäytteellä.

Suussasulavassa puolukkapullassa on jotain uutta ja tuoretta. Ei muuta kuin herkuttelemaan  Katso myös muut leipomani pull-apart bread ohjeet tästä ja tästä.




Pull-apart -puolukkapulla
 20 palaa

Pullataikina:
3 dl maitoa
1 ¼ dl sokeria
1 ½ tl rouhittua kardemummaa
1 ps kuivahiivaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
½ tl suolaa

Täyte:
50 g pehmeää voita
1 ¼ dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
5 dl puolukoita (300 g)

Voiteluun:
1 kananmuna
Kuorrute:
2 dl tomusokeria
1 ½ rkl vettä


Valmista pullataikina. Ja kohota hyvin.Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi noin 60 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle täytteen voi, fariinisokeri, kaneli ja puolukat. Pyöritä levy pitkän sivun mukaisesti tiukaksi rullaksi.Leikkaa rulla 20 yhtä suureen palaan.


Vuoraa iso suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 35 x 25 cm) leivinpaperilla. Saat leivinpaperin asettumaan vuokaan paremmin, kun rypistät sen palloksi, kastelet kevyesti, rypistelet vielä hetken ja sitten avaat. Lado pullaviipaleet vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Jätä pullapalat tarpeeksi kauas toisistaan, silloin ne kuroutuvat vain vähän toisiaan.



Peitä vuoka kelmulla ja nostata pullia vielä noin 40 minuuttia lämpimässä, vedottomassa paikassa. Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista pull-apart -puolukkapullaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Jätä jäähtymään noin puoleksi tunniksi. Nosta pulla sitten leivinpaperin avulla vuoasta.Tee kuorrute. Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää vesi vähitellen koko ajan sekoitellen, kunnes saat sopivanpaksuisen tahnan. Lusikoi jäähtyneen pullan päälle kuorrutevanoja.


Tarjoa pulla kokonaisena, jotta syöjät voivat nyhtää siitä itse irti oman palansa.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Se parempi jauhelihakastike


Työntäyteinen viikko takana..helppoa ja mutkatonta kotiruokaa perjantai illaksi..siinä yksi toive miten viikonloppu voisi alkaa. Siis pastaa ja jauhelihakastiketta, kuopukseni lempiruokaa ♥



Se parempi jauhelihakastike
4 henk.

1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
1/2 tl sokeria
2 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
suolaa ja mustapippuria
oreganoa ja basilikaa

lisäksi:
Jauhelihaa 400 g

Pilko sipuli ja raasta valkosipulinkynnet. Lämmitä kattilassa oliiviöljy. Lisää sipulit ja kypsennä maltillisesti kymmenen minuuttia (älä anna ruskistua). Lisää kattilaan puolikas tölkki tomaattimurskaa ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen 10min. Ruskista sillä aikaa  jauheliha paistinpannulla.

Lisää loppu tomaattimurska ja vesi, anna kiehua hiljalleen 15min. Lisää punaviini ja anna kiehua hiljalleen vielä sen verran, että kastike sakeutuu. Lisää suolaa ja mustapippuria ja mausta maun mukaan.

Ota kastike pois levyltä ja lisää jauheliha joukkoon. Kuumenna ja keitä vielä 15 min. Tarjoa pastan ja precorin juuston (tai parmesan juuston) kanssa.